Φίλης: Bήμα προς την κανονικότητα το 10ετές

Φίλης: Bήμα προς την κανονικότητα το 10ετές

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο είναι "έξοδος-ορόσημο" και ακόμα ένα βήμα προς την κανονικότητα», δήλωσε, σε συνέντευξή στον Real FM, ο βουλευτής και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας ότι «η 10ετής διάρκεια δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και σηματοδοτεί την πορεία προς την κανονικότητα. Είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό βήμα, το οποίο υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ακόμα και ο κύριος Σταϊκούρας. Πάνω σε αυτήν τη θετική εξέλιξη πρέπει να πατήσουμε για να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα. Δεν χωρεί καταστροφολογία».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φίλης, «έχουμε μια αναζωογόνηση της κίνησης στην αγορά. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την πορεία της χώρας. Η θετική ψυχολογία τους ανταποκρίνεται σε μια πραγματική κατάσταση».

Όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup και το μπλοκάρισμα της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα» και σημείωσε ότι «το κυριότερο ζήτημα-εκκρεμότητα αφορά την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μαζί με τις τράπεζες ένα πλαίσιο προστασίας. Επιχειρούμε την ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος και της τραπεζικής ευστάθειας. Η ΕΚΤ φαίνεται ότι βλέπει διαφορετικά το ζήτημα».

Ως προς τις απειλές εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Bλέπουμε να ξεδιπλώνεται μια επίθεση μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων εναντίον της κυβέρνησης. Έμαθα ότι εστάλησαν απειλητικά μηνύματα στους βουλευτές μας του Πειραιά, και μάλιστα από συγκεκριμένη διεύθυνση. Υπάρχουν υπόνοιες και κάποια πρώτα στοιχεία. Εγώ δεν αναφέρομαι σε ονόματα, το τι συνέβη θα φανεί από τη δικαστική διερεύνηση. Γενικά υπάρχει μια επιθετικότητα από ένα κομμάτι του υποκόσμου».

Τέλος, ο κ. Φίλης κάλεσε τη ΝΔ «να καταδικάσει στελέχη της που μιλούν μέσα στη Βουλή για "προδότες"» και ζήτησε από τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να μην εκφέρει διχαστικό λόγο, διότι ο λόγος αυτός ωφελεί τα άκρα».