Το ενδεχόμενο η Αναθεώρηση του Συντάγματος να μην ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή λόγω της μικρής συμβολής της στα θέματα που πρέπει να αλλάξουν για τη χώρα και τον πολίτη, επισήμανε ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδοςκαι υπογράμμισε ότι οι θετικές ρυθμίσεις και προτάσεις που εξασφάλισαν ευρύτερη στήριξη «είναι πολύ λίγες, σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν οι Έλληνες, οι Ελληνίδες και η Ελλάδα».

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ, «την πλειοψηφία-μειοψηφία», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ σχολιάζοντας ειδικότερα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα, παρατήρησε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θέτει τα δικαιώματα στην προμετωπίδα της πρότασής του, στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μένουν βουβοί απέναντι σε μείζονα ζητήματα.

«Όταν πέθαναν εκατόν ένας άνθρωποι στο Μάτι, η παρέλαση των επιχειρημάτων σας σχετιζόταν με τα αυθαίρετα. Ο υπουργός σας, εδώ μέσα, αγόρευε μισή ώρα. Και τώρα, στο ίδιο ακριβώς μέρος, οι μπετονιέρες έριξαν μπετά για να χτιστούν πέργκολες, κάτι που είναι δεκαπλάσια παραβίαση του περιβάλλοντος από την προηγηθείσα. Αυτό λέγεται υποκρισία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Και υπό την έννοια αυτή, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος για την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, πλειοψηφία-μειοψηφία, είναι μία υποκριτική συζήτηση», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε για υποκρισία την κυβερνητική πλειοψηφία όταν ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα στη ζωή. «Υπάρχει σημαντικότερο δικαίωμα από το δικαίωμα στη ζωή; Έχουμε απόπειρα δολοφονίας πρωθυπουργού και έχουμε τον νυν πρωθυπουργό να μην του κάνει ένα τηλέφωνο στήριξης, να μην τον επισκέπτεται. Ο μόνος!

Και έχουμε και μια υποψήφιά σας -δεν θέλω να πω το όνομά της- στο ευρωψηφοδέλτιό σας, που για τα θύματα του Ξηρού γράφει στα social media -δεν ξέρω που το έκανε, αλλά μου έκανε τραγική εντύπωση- ότι τα θύματα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τον φονιά τους», είπε ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι υποκρισία συνιστά η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, καθώς με «ψευτοδιλήμματα χτίζει υποτίθεται, συμμαχίες εναντίον εκείνων που απεργάζονται την ανατροπή της Δημοκρατίας».

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή καθεαυτή, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία» για την οικονομία, τη χώρα, τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, όχι με αφηρημένες έννοιες, αλλά «ο πολίτης με τις καθημερινές ιδιότητες».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της ΔΗΣΥ για τον σεβασμό του πολίτη από τη Διοίκηση. «Ο πολίτης παραπονείται για τις καθυστερήσεις που υφίσταται όταν λειτουργεί το Κράτος. Προτείνατε κάτι; Τίποτα. Εμείς προτείναμε τη συνταγματική καθιέρωση αποκλειστικών νομοθετικών προθεσμιών», ανέφερε ενδεικτικά ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, θυμίζοντας ότι ανάλογη πρόταση κατέθεσε και για τις καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης που οδηγούν ουσιαστικά σε αρνησιδικία.

«Κάναμε προτάσεις. Δεχτήκατε κάποιες από τις δικές μας; Εμείς δεχτήκαμε κάποιες από τις δικές σας. Δεν δεχτήκατε καμία, ωσάν η δικαιοσύνη tabula rasa. Δεν φέρνετε ένα θέμα που να αφορά στη διοίκηση της, όχι προφανώς στην απονομή της. Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Δεν θέλετε τίποτε απ' αυτά που καλώς θα μπορούσαν να γίνουν, να τεθούν σε συζήτηση και σε ψηφοφορία», είπε ο κ. Λοβέρδος και επισήμανε ότι με τη στάση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενος να δεχθεί άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία αναθεώρησης, αποκαλύπτεται πως δεν τον ενδιαφέρει ο άνθρωπος, ο πολίτης στην καθημερινή του λειτουργία.

Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στο άρθρο 16 για την Παιδεία. «Είναι δυνατόν να μην μας απασχολεί το γεγονός ότι χίλια διακόσια ελληνόπουλα σπουδάζουν νομικά στην Κύπρο;» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε:

«Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ήταν μια λύση, στην οποία έπρεπε να προσχωρήσουμε για το καλό όλων των οικογενειών. Είναι προτιμότερο να μένουν τα παιδιά εδώ από το να αυξάνεται η μετοίκηση των νέων παιδιών, επειδή εμείς -εσείς, δηλαδή, γιατί εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά- έπρεπε να συγκρατήσουμε κάποιους ψηφοφόρους μας και κάποιους ανθρώπους που αμφισβητούν το πολιτικό μας προφίλ, το πολιτικό σας προφίλ;»

Ο κ. Λοβέρδος συνέδεσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την προσπάθεια του να συγκρατήσει διαρροή ψηφοφόρων που ανήκουν στην πολιτική του δύναμη αλλά, όπως τόνισε, αυτή η στάση συνιστά «ασυγχώρητο λάθος, που μαζί με τα προηγούμενα μπορεί να κοστίσει και την ίδια την αναθεώρηση, δηλαδή, να μην προχωρήσει η επόμενη Βουλή την αναθεώρηση και να διαμορφώσει νέα πρόταση στη νέα της Σύνοδο».

«Είναι ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, γιατί είναι πολύ μικρές οι συμβολές της πρότασης η οποία περνάει σήμερα και θα τεθεί ως πρόταση στην επόμενη Βουλή, που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε τη στάση της ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία που θα γίνει απόψε στη Βουλή:

«Είχαμε πει να μην πάρει καμία διάταξη πάνω από εκατόν ογδόντα (180) ψήφους στην παρούσα Βουλή -που πρέπει να τις πάρει αυτές τις ψήφους δύο φορές- ούτως ώστε στην επόμενη Βουλή να απαιτούνται οι εκατόν ογδόντα (180) ψήφοι, άρα, να υπάρχει ανάγκη συναινέσεων. Για αυτό από την πρώτη στιγμή κρατήσαμε τη στάση να ψηφίζει ένας για εμάς και να καλύπτει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, συν τον κ. Παναγούλη».

Από τη θέση αυτή (σ.σ. να μην δοθούν τώρα 180 ψήφοι σε καμία διάταξη) εξαίρεσε μόνο τις διατάξεις που αφορούν την «τιμή του πολιτικού κόσμου»0, δηλαδή, το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. «Αυτά πρέπει να τα ψηφίσουμε, γιατί πρέπει να δείξουμε μια ομόνοια ως προς αυτά απέναντι στους πολίτες. Όμως, όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα, δεν πρέπει να πάρουν οι υπό αναθεώρηση διατάξεις σε αυτή τη Βουλή εκατόν ογδόντα (180) ψήφους», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του άρθρου 32, ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σημείωσε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Συγχαρητήρια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε και αφελείς και αδέξιοι και σε λάθος κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το άρθρο 32, που το παραβιάσατε στις προεδρικές εκλογές του 2015 μη ψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα και καταγγέλλοντας τους βουλευτές που ψήφιζαν ως αργυρώνητους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις