Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 3 σχηματισμοί με ισάριθμα «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ένα μεμονωμένο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 7 αεροσκάφη, από τα οποία 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δεν σημειώθηκε καμία «εικονική αερομαχία» (εμπλοκή) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της Ελληνικής αεραμύνης, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.

Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ένα «ζεύγος» τουρκικών αεροσκαφών F-16 στις 10:06 πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών στα 25.000 πόδια και στις 10:08 πάνω από τη νησίδα Παναγιά στα 28.000 πόδια.

«Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.