«Δυστυχώς στον δήμο Μάνδρας – Ειδύλλιας υπάρχει έντονο έλλειμμα δημοκρατίας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, για τα έκτροπα που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.

Αφορμή ήταν η μεταφορά περίπου 90 προσφύγων προς εγκατάσταση σε κατάλληλα διαμορφωμένο ξενοδοχείο στα Βίλια.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τις πρώτες ομιλίες προκλήθηκαν επεισόδια τα οποία δεν απέτρεψε ούτε η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά από τοποθέτηση εκπροσώπου του ΚΚΕ ο οποίος αποκάλεσε «Χρυσαυγίτες» τους προλαλήσαντες, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους, ενώ κατήγγειλαν ένθεν κακείθεν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, τελικά συνέκλιναν στην κοινή αρνητική θέση, ως προς την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή τους.

Την Τρίτη, μέλη του δημοτικού συμβουλίου με κατοίκους και νομική παρουσία θα προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο Ελευσίνας, προκειμένου να ζητήσουν την απομάκρυνση των περίπου 90 προσφύγων από τα Βίλια.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοιου είδους εντάσεις στην περιοχή. Παρόμοια αντίδραση σημειώθηκε και πριν από ενάμιση χρόνο σε ανάλογη περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εξέφρασε τη λύπη του για τα έκτροπα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν τιμούν τη δημοκρατία, τον πολιτισμό μας, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες».

Ο ίδιος – αν και καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση για τη μέχρι στιγμής διαχείριση του θέματος – σημείωσε ότι όλα αυτά είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. «Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν, δίνοντας τροφή στα πιο ακραία στοιχεία» ανέφερε, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να κυριαρχήσουν ψύχραιμες φωνές, ώστε μέσα από διάλογο και στη βάση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς να λυθούν όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ανάλογη περίπτωση που προηγήθηκε στην περιοχή, σημειώνοντας πως «αν στην Ελευσίνα λειτουργεί σήμερα -και μάλιστα απρόσκοπτα- δομή προσφύγων, αυτό οφείλεται στο ότι ενημερώθηκαν πρώτα οι τοπικοί φορείς και φρόντισαν μέσα από εξαντλητικές συζητήσεις να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις η ανησυχίες υπήρχαν».

«Αντίθετα, σήμερα χωρίς να ενημερωθεί κανένας, το υπουργείο για κάποιους λόγους -ίσως λόγω έλλειψης απαιτούμενου χρόνου-εγκαθιστά σε ξενοδοχείο στα Βίλια 90 πρόσφυγες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα, τα οποία ασφαλώς, μέσα από διάλογο και αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς τους πρόσφυγες, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν» επισήμανε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις