Με αμερικανική παρουσία η 6η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Με αμερικανική παρουσία η 6η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Με όρους ρεαλισμού, η παρουσία των ΗΠΑ στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τον αναβαθμισμένο, πλέον, ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ περιορίζει σημαντικά τον ρόλο του αυτόκλητου «χωροφύλακα» της περιοχής, αποτρέποντας έτσι ως ένα βαθμό μονομερείς ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου, που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ, με την συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Μάικ Πομπέο, κυριαρχούν τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα εξετασθούν και οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός  Α. Τσίπρας θα υπογραμμίσει, κατά την τριμερή συνάντηση, ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ παρέχουν και μέσω της Τριμερούς Συνόδου έμπρακτη υποστήριξη στην Λευκωσία για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, μετά τις προθέσεις της Τουρκίας μα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Βεβαίως οι ΗΠΑ παρέχουν αυτή την «κάλυψη», γιατί σαφώς εξυπηρετούνται και ενεργειακά και οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα , ενώ ταυτόχρονα έχουν και την δύναμη αλλά και την βούληση να τα προστατέψουν, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή  Ένωση ή και μεμονωμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου που δεν μπόρεσαν να υπερασπισθούν την δραστηριότητα εταιρειών τους σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αντιθέτως οι ΗΠΑ «κάλυψαν» με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμα και στρατιωτικό, τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο «οικόπεδο 10», όπου σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εντοπίστηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Κάποια στιγμή, λοιπόν,  θα πρέπει ως έθνος να αντιληφθούμε ότι η επιλογή «συμμάχων», πρέπει να εντάσσεται στην στρατηγική προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας επιβίωσης. Όμως, δυστυχώς σε αυτή την χώρα της υπερβολής της ελαφρότητας και του μικροκομματικού συμφέροντος, μιλάμε εύκολα για ενδοτισμό και για ξεπούλημα. Χωριζόμαστε εύκολα  σε φιλοαμερικανούς και φιλορώσους,  σε ευρωλιγούρηδες και ευρωσκεπτικιστές, αδυνατώντας πολλές φορές να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις αν και υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα για να αντιληφθούμε τα τεκταινόμενα.

 Η Ρωσία, για παράδειγμα, παρά την έντονη αντίδραση της στην αλλαγή ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, τελικώς αναγνώρισε με την ονομασία αυτή για την γειτονική χώρα, αφήνοντας σύξυλους τους φιλορώσους της χώρας,  ορισμένοι εκ των οποίων, δομούν στο «ξανθό γένος» την πολιτική τους παρουσία. Το «ξανθό γένος» που απλά αυτό το διάστημα τα έχει βρει και με τον Ερντογάν...

Το να χτίζεις συμμαχίες δεν σημαίνει ότι εξυπηρετείς τα συμφέροντα των άλλων, απλά θα πρέπει να αντιληφθούμε πως για να εξυπηρετήσεις τα δικά σου συμφέροντα απαιτούνται και συμβιβασμοί, μόνο που όταν τους κάνουμε εμείς είναι επωφελείς, ενώ όταν τους κάνουν οι κομματικοί μας αντίπαλοι είναι προδοτικοί.

Την ώρα, λοιπόν, που θα πραγματοποιείται η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με την παρουσία των ΗΠΑ, την ώρα που θα συνομιλούν Πομπέο, Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου, ας μην εκπλαγούμε αν κάποιοι εδώ στην Αθήνα, θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν την ατζέντα με Μοράλες, με Μαδούρο, με εκλογικά σενάρια, και ψευτονέα.

Γιάννης Στρατάκης