Την προώθηση του διαλόγου, την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τις βάσεις για οικονομική συνεργασία συζήτησαν σήμερα στην Αττάλεια ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στέλνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα συμμετοχής της Τουρκίας στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο όπως απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας.

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας στην Άγκυρα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε πως κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι το πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Για το Κυπριακό επισήμανε πως η Ελλάδα πάνω απ' όλα το βλέπει σαν θέμα του διεθνούς δικαίου και διευκρίνισε πως στις επόμενες συναντήσεις στόχος είναι «να ακούσουμε τις ιδέες της τουρκκής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα ναυτιλίας και τουρισμού.

Είπε ακόμη ότι κατά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του έγινε αναφορά και στη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως συζήτησαν και για την αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων στις δύο χώρες.

Ακόμη, είπε ότι ο κ. Τσαβούσογλου τον διαβεβαίωσε πως ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία τη Σουμελά και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει η λειτουργία.Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τόνισε ότι: «ελπίζουμε ότι πράγματι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και της προώθησης του διάλογου».

Απ' την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες μαζί στην περιοχή.

Όπως είπε «κανένα πρότζεκτ που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό», τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν απ' το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε εποικοδομητικό τον διάλογο με τον Γ. Κατρούγκαλο και ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τα μέτρα εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη πως είναι προς όφελος των δύο λαών η υλοποίηση κάποιων πρότζεκτ, αναγνωρίζοντας πως θα συζητηθούν δύσκολα θέματα.

Για το Κυπριακό είπε ότι «αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν κατά την προσεχή περίοδο. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα και να επιτευχθεί μια λύση που θα μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.

Επίσης είπε ότι συζήτησαν και για την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, κάτι που φρόντισε να διορθώσει στις δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως πρόκειται για Έλληνες πολίτες και «έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους», Επίσης πρόσθεσε ότι έθεσε ζήτημα ανάγκης αντικατάστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανέφερε στον κ. Κατρούγκαλο τα εξής: «Γιώργο, δεν θα μου πεις εσύ ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες», με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντά: «Δεν θέλω ο Μεβλούτ να με βλέπει ως γκιαούρ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις