Τη σημασία του πλαστικού στην εξοικονόμηση και στη βέλτιστη διαχείριση, ενός φυσικού πόρου που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη ζωή και την ανάπτυξη, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό», την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

«Πιστεύουμε, ως Σύνδεσμος, ότι το πλαστικό είναι κρίσιμος σύμμαχος στη μάχη για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό με όρους ποιότητας, ειδικότερα σήμερα που τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Δημήτριος Σύρμος και προσθέτει:

«Ως κλάδος, έχουμε καθοριστική συμβολή στην εξοικονόμηση νερού με πλήθος πλαστικών εφαρμογών και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στοιχεία και εφαρμογές του πλαστικού που είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες και βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας με διάφορους τρόπους, είναι οι εξής:

– Το μικρό βάρος των πλαστικών σωλήνων εξοικονομεί ενέργεια στον τομέα των μεταφορών, τον χειρισμό και την εγκατάσταση.

– Οι πλαστικοί σωλήνες με τις μοναδικές ιδιότητές τους μειώνουν την ενέργεια άντλησης.

– Η μεγάλη διάρκεια ζωής των πλαστικών σωλήνων εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας.

– Οι πλαστικές εφαρμογές είναι οικονομικά αποδοτικότερες στην εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, λόγω του χαμηλού βάρους και της ευελιξίας τους.

– Οι πλαστικοί σωλήνες μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε όποιες συνθήκες και αν προκύψουν.

– Οι πλαστικοί σωλήνες άρδευσης προλαμβάνουν αποτελεσματικά τη σπατάλη νερού και θρεπτικών συστατικών.

– Οι δεξαμενές συλλογής του νερού της βροχής, με επένδυση από πλαστικά, κάνουν το νερό ακόμη πιο προσιτό, ακόμη και σε άγονες περιοχές.

– Οι πλαστικές μεμβράνες είναι μία εύκολη λύση για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Σημειώνεται, ότι το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού εστιάζει στις διασυνδέσεις μεταξύ του νερού και της ενέργειας.

Από τη μία πλευρά, το νερό που απαιτείται για την παραγωγή σχεδόν όλων των μορφών ενέργειας και από την άλλη η ενέργεια, που είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια για την άντληση, την επεξεργασία και την διανομή του νερού. Σε αυτήν την προσέγγιση, το πλαστικό έχει κομβικό ρόλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις