Αιφνιδιαστική άσκηση "Πυρπολητής"- Ανακατάληψη νήσου στο Αν. Αιγαίου το σενάριο- Εύσημα Αποστολάκη

Αιφνιδιαστική άσκηση "Πυρπολητής"- Ανακατάληψη νήσου στο Αν. Αιγαίου το σενάριο- Εύσημα Αποστολάκη

Ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα για την ανακατάληψη μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο προέβλεπε το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε σχετικά ότι η άσκηση ετοιμότητας "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ", "ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό".

"Υπήρχε μία γρήγορη ανταπόκριση απ' όλα τα όπλα, Αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και απ' ό,τι φαίνεται η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο. Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης, έγινε η άσκηση. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, ήταν πολύ ικανοί, με πολύ καλό επίπεδο", κατέληξε ο υπουργός ΥΕΘΑ. 
 Την πλήρη ικανοποίηση του, λοιπόν, για τα αποτελέσματα της άσκησης ετοιμότητας "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ", που διεξήχθη αιφνιδιαστικά στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος παρακολούθησε την εξέλιξη της, επιβαίνων της φρεγάτας "ΣΑΛΑΜΙΣ".

Ο κ. Αποστολάκης, διαπίστωσε το άριστο επίπεδο διακλαδικής συνέργειας- σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο-, εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας, στο οποίο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την υψηλή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού και των μέσων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν στην άσκηση.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι ένοπλες δυνάμεις συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης και ενίσχυσης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες των τριών κλάδων καθώς και τμήματα ειδικών δυνάμεων.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των σκοπών των ασκήσεων "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" είναι ο έλεγχος των ετοιμοτήτων.

Η εντολή για την άσκηση "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" με ενεργοποίηση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δόθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη (21.03.2019) και αποτελεί μια προσπάθεια ρεαλιστικής απεικόνισης για τις αντιδράσεις των ΕΔ σ΄ οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει.

Σύμφωνα με το militaire.gr, η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ σε μια ημέρα που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές λόγω των ισχυρών ανέμων. Η άσκηση έγινε λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.