Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε την υγεία σας. Στοδρόμο προς την ευεξία, μπορεί να σας βοηθήσει μία συγκεκριμένη διατροφή. Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard παρακολούθησαν σχεδόν 75.000 ανθρώπους για πάνω από 12 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό εξέτασαν κατά πόσο η διατροφή τους ήταν πλούσια σε φυτικά τρόφιμα. Διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από τις συνήθειές τους και τη διατροφή που ακολουθούσαν αρχικά, η ενσωμάτωση τροφίμων φυτικής προέλευσης και υψηλής ποιότητας στο διατροφικό τους πρόγραμμα μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10%.

Ποια είναι όμως τα «υψηλής ποιότητας» τρόφιμα φυτικής προέλευσης; Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα ακατέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν υψηλή διατροφική αξία.

Σημασία έχει βέβαια και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κανείς να μαγειρέψει τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι πατάτες είναι προϊόν φυτικής προέλευσης, αλλά όταν τηγανιστούν, η διατροφική αξία χάνεται και υπερισχύουν τα «κακά» λιπαρά.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε όλες τις αιτίες θανάτου, όχι μόνο τις καρδιακές παθήσεις ή τον διαβήτη. Επιπλέον, αν και έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το βάρος, η έρευνα εξακολουθεί να είναι συσχετιστική και όχι αιτιολογική.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις