Με αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας θα απαντήσει η Αθήνα στην Άγκυρα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, θα υπάρξει αυστηρό διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα δε θέλει να περάσει έτσι το γεγονός της προκλητικής παρενόχλησης που "δεν έγινε" σύμφωνα με πηγές της Άγκυρας.

Το διάβημα που αναμένεται τις επόμενες ώρες, έως το πρωί της Τρίτης, η Αθήνα θα ζητά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ θα τονίζει ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Open.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Να σημειωθεί ότι δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον έλληνα πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Τα τουρκικά μαχητικά υποχρέωσαν το ελικόπτερο σε ελιγμούς.

Διαβάστε: Πρόκληση: Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό-, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι το Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (Αιγαιόγλαρος κ.ά.).

Την τουρκική πρόκληση γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεών του από το Αγαθονήσι.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας».

Συνεχίζοντας, είπε, στέλνοντας μήνυμα και στην Τουρκία: «Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε». (διαβάστε αναλυτικά)

Διαβάστε: Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Σταματήστε τους λεονταρισμούς – Θέλουμε διάλογο αλλά θα υπερασπιστούμε την πατρίδα με κάθε τρόπο

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι διαψεύδουν το περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε: Διαψεύδει η Άγκυρα: Δεν παρενοχλήσαμε το ελικόπτερο – Κάναμε το καθήκον μας!

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu, «πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν καθήκον ρουτίνας».

Στο τηλεγράφημα σημειώνεται επίσης πως «ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά» και πως «οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια από τουρκικά μαχητικά που ήταν σε συνήθη αποστολή».

Διαβάστε: Ξέφυγαν οι Τούρκοι την 25η Μαρτίου: 47 παραβιάσεις από από 8 τουρκικά μαχητικά

Εν τω μεταξύ, πέρα από την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός, οι Τούρκοιυπερέβαλαν εαυτούςπροχωρώντας σε 47παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις