Οι αδυναμίες της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι αδυναμίες της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η αδυναμία της ΝΔ να επηρεάσει, πόσο δε μάλλον να καθορίσει την πολιτική ατζέντα την οδηγεί σε συνεχή λάθη, ικανά να προκαλέσουν επικίνδυνα ρήγματα στο πολιτικό πεδίο και καταστροφικές συνέπειες για την χώρα.

Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση η Αξιωματική αντιπολίτευση έχει να παρουσιάσει τέτοια ένδεια  προτάσεων και προγράμματος. Η στάση της ΝΔ συνεχώς, ετεροκαθορίζεται με βάση ό,τι κινείται, ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει απέναντι στην Κυβέρνηση και αυτό είναι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια επιλογή αναγκαία για να διατηρήσει μέχρι τις εκλογές ενωμένη την εναπομείνασα ΝΔ, καθώς γνωρίζει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύει και που προτίθεται να εφαρμόσει δεν μπορεί να «ομολογηθεί» προεκλογικά. Θα τρομάξει! Άλλωστε κι όσες φορές επιχείρησε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του σε επιμέρους τομείς, όπως π.χ  Υγεία και Κοινωνική ασφάλιση, προκάλεσε μια παγωμάρα ακόμα και σε ένθερμα αντιπολιτευόμενους,, πλην όμως σκεπτόμενους, πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν και οι φανατικοί υποστηρικτές Μητσοτάκη, που πότε καταθέτουν στεφάνι σε γλυπτό του Βαρώτσου, πότε δεν βρίσκουν το υπουργείο που πάνε να διαμαρτυρηθούν και πότε μιλούν για εξωγήινους εκεί ψηλά στον Υμηττό.

Παράλληλα οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη είναι δηλωτικές της άγνοιας του, καθώς εξαγγέλλει την δημιουργία υπουργείων που ήδη υπάρχουν, όπως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ή έργα που ήδη υλοποιούνται όπως η οδός Ελευσίνας - Υλίκης.

Μονίμως λοιπόν, το τελευταίο διάστημα η ΝΔ επικεντρώνεται και εξαντλεί την αντιπολιτευτική της δράση στα εθνικά θέματα, με αιχμή την «συμφωνία των Πρεσπών», προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να καλύψει την αδυναμία της να αντιπαρατεθεί σε προγραμματικό επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα.

 Όμως, ακόμα και  σ΄ αυτήν την επιλογή Μητσοτάκη, υπάρχουν λάθος εκτιμήσεις και λάθος επιλογές, που όχι μόνο δεν θα του αποφέρουν μικροκομματικά οφέλη αλλά θα του στοιχίσουν σύντομα και  εκλογικά, αλλά προπάντων θα ανοίξουν δυσεπούλωτες πληγές στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αν και γνωρίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει να κάνει με την γενικότερη διεθνή θέση και στάση της χώρας, αν και γνωρίζει ότι το κόμμα του διαχρονικά είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αν και γνωρίζει ότι αν κάποτε η ΝΔ βρεθεί στην εξουσία θα εφαρμόσει πλήρως αυτή την συμφωνία, εν τούτοις δείχνει να βολεύεται με την υπερπροβολή  ακραίων μορφών διαμαρτυρίας από οργανωμένες μειοψηφίες κατά κυβερνητικών στελεχών, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ρίχνει νερό στις μυλόπετρες της ακραίας φασιστικής δεξιάς. Είναι δυνατόν η ΝΔ να προσδοκά ψήφους από πολίτες που δίνουν το στίγμα τους με το σύνθημα «προδότες πολιτικοί»;  Βεβαίως, σοβαροφανείς αναλυτές και δημοσιολογούντες  αμπελοφιλόσοφοι προσπαθούν να πείσουν ότι η Κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο της ακροδεξιάς για να αντιμετωπίσει το κύμα διαμαρτυρίας εις βάρος των στελεχών της και  πως ο ακροδεξιός κίνδυνος είναι εφεύρημα του Τσίπρα. 

Αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν πως εκείνοι που επιλέγουν τα συνθήματα «Προδότες πολιτικοί» και «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» μπορεί σήμερα να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν θα ψηφίσουν και όσους αύριο θα εφαρμόσουν την συμφωνία.  Φτάσαμε, λοιπόν , να τιμούμε με παρελάσεις την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου και κάποιοι να κάνουν «αντίσταση» με το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα...» αγνοώντας πως αν κάτι θετικό υπάρχει σε αυτή την συμφωνία είναι ότι ξεκαθαρίζεται οριστικά και αμετάκλητα πως οι βόρειοι γείτονες μας δεν έχουν καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και ότι σταματά εδώ η παραχάραξη της ιστορίας.

Βεβαίως, ίσως να περιττεύει οποιαδήποτε ανάλυση για τις αδυναμίες της ΝΔ, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης  φρόντισε να τις αναδείξει επαρκώς αρνούμενος, πριν από περίπου ένα μήνα, την πρόκληση του Πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα για τηλεοπτική αντιπαράθεση και  μάλιστα σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό και με όποιους δημοσιογράφους επιλέξει  ο  αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ναι, έγινε και αυτό κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, ο μεν Πρωθυπουργός να απευθύνει την πρόσκληση και ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνείται .

Αυτό από μόνο του είναι δηλωτικό της αδυναμίας. Μιας αδυναμίας, η οποία αξιολογείται από τους ψηφοφόρους που μπορούν να βλέπουν λίγο μακρύτερα από το σήμερα, που δεν βλέπουν την κάλπη ως εργαλείο τιμωρίας,  που θεωρούν  ότι η ψήφος είναι μια πράξη υπευθυνότητας  και όχι έκφραση θυμού.

Κάποια στιγμή το παιχνίδι με τα δημοσκοπικά νούμερα τελειώνει με τα αδιαμφισβήτητα ποσοστά που φέρνουν οι κάλπες...

Ι.Σ