Όταν ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Αυτιά, ως υποψηφίου για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θεωρήθηκε μια καλή επιλογή και βεβαίως η συντριπτική πλειοψηφία άσπονδων φίλων του και μη, προεξοφλούσαν την άνετη εκλογή του και μάλιστα με εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς προτίμησης.

Όμως τί μεσολάβησε έτσι ώστε η ηγεσία της ΝΔ να αδειάσει δύο φορές τον προβεβλημένο δημοσιογράφο με έναν άκομψο και προσβλητικό τρόπο;

Την πρώτη φορά, στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να διαψεύσει ότι υπήρξε καν συνάντηση του Γιώργου Αυτιά με τον πρόεδρο της ΝΔ και άρα ούτε συμφωνία για υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι το ρεπορτάζ επιβεβαίωνε ότι είχαν γίνει συναντήσεις με την πρώτη από αυτές να έχει πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στα Χανιά.

Τη δεύτερη φορά, όταν επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο το όνομα του δημοσιογράφου, υπήρξε και νέα υπαναχώρηση από την ΝΔ με την δικαιολογία ότι υπάρχει πρόβλημα με την ποσόστωση γυναικών, αλλά και το «αφοπλιστικό» επιχείρημα ότι ούτως ή άλλως, αυτοί που θα ψήφιζαν τον Γιώργο Αυτιά θα ψηφίσουν ΝΔ.

Και τα δύο αυτά επιχειρήματα δικαιολογημένα προκαλούν πικρία στον δημοσιογράφο γιατί, είτε συμφωνεί κανείς, είτε όχι, με τον Αυτιά, μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές «γαργαλάει» έντονα με το ρεπορτάζ του για συνταξιούχους, μισθωτούς και γενικότερα φορολογικά θέματα. Δημιουργεί με απλά λόγια κλίμα που κάθε άλλο παρά ωφελεί την κυβέρνηση, αντιθέτως ευνοεί την ΝΔ.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες ότι τελικά στην λίστα της ΝΔ θα βρεθεί ένας άλλος δημοσιογράφος και συγκεκριμένα ο Γιώργος Αμυράς που αποχώρησε πρόσφατα από το «Ποτάμι, αλλά και ο Γιώργος Παγουλάτος ο οποίος υπήρξε σύµβουλος του Κώστα Σημίτη, αυξάνουν την πικρία Αυτιά, καθώς αποκαλύπτεται πλέον πως τα περί ποσόστωσης είναι απλά δικαιολογίες…

Οι πραγματικοί λόγοι, λοιπόν, για τους οποίους ο Γιώργος Αυτιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι υποψήφιος, έχουν να κάνουν με την «γκρίνια», ίσως και το «βέτο» που έχουν θέσει πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, που αποφάσισαν να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες, ή νυν ευρωβουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα, γιατί αφ΄ ενός μεν θα έχουν έναν συνυποψήφιο που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί και αφετέρου θα τους είναι δύσκολο να χωνέψουν ότι ο Αυτιάς μπορεί να βρεθεί στην πρώτη θέση της σταυροδοσίας.

Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θυσιάζει» τον Αυτιά γιατί δεν θα ήθελε, ιδίως αυτό το διάστημα, να διαταράξει τις σχέσεις του με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, πόσο δε μάλλον να ανοίξει μέτωπα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις.

Σ΄ αυτήν την λογική εντάσσεται, εν μέρη, και η ξαφνική εκ νέου υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη για την ευρωβουλή, αν και για την πρώην εκπρόσωπο τύπου του κόμματος τα πράγματα δεν φαίνεται ότι θα είναι τόσο εύκολα, καθώς αρκετά στελέχη της ΝΔ δεν ξεχνούν ότι πρόκειται για μια μεταγραφή την οποία είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε στις ευρωεκλογές να γίνεται και ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα με τους «μουσαφιραίους», δηλαδή τα στελέχη εκείνα που εντάχθηκαν από την εποχή Σαμαρά στη ΝΔ και που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους, ιδίως από τα δεξιά της δεξιάς. Ήδη, υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα στην ηγεσία της ΝΔ τόσο από «αντάρτες» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η υποψηφιότητα Βουλγαράκη στην Αθήνα, όσο και από τη δημιουργία κομματικών σχηματισμών στην κεντροδεξιά, όπως πρόσφατα, του Σάββα Τσιτουρίδη.

Οι ευρωεκλογές ενδεχομένως να κρύβουν πολλές εκπλήξεις και για μια ακόμα φορά να διαψευσθούν δημοσκόποι αλλά να επιβεβαιωθεί ο θυμόσοφος λαός που προειδοποιεί πως καμιά φορά: «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες».

Ι.Σ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις