Τα 12 πράγματα που μάθαμε από την επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Τα 12 πράγματα που μάθαμε από την επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαινιάζει η ιστορική- και σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα- επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η πρώτη έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. 

Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές.

Το Nooz.gr κωδικοποιεί τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και τα όσα ειπώθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου Αλέξη Τσίπρα- Ζόραν Ζάεφ, παρουσιάζοντας έναν "οδικό χάρτη" με τα 12 σημεία που ξεχώρισαν. 


Δείτε το βίντεο με την κοινή συνέντευξη Τύπου:


Διαβάστε: Τσίπρας- Ζάεφ: Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη, γράφουμε ιστορία

1.  Η ιστορικότητα, το θερμό κλίμα και οι "γέφυρες" συνεργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντική μέρα "όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια".  "Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη, τόνισε και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα Φραγκίσκου, ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά", είπε χαρακτηριστικά.

"Γράφουμε συνεχώς ιστορία. Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, η συνάντηση αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Αφήνουμε πίσω μας τις διαφορές", είπε ο Ζόραν Ζάεφ.


2. Οι συμφωνίες

Τσίπρας και Ζάεφ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις και υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που συνεδρίασε για πρώτη φορά.

"Η χώρα μας φιλοξενεί την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε το σχέδιο δράσης. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ. Υπογράψαμε συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών", ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

"Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ", είπε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου. Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.3. Η "κοινή γραμμή" των αντιπολιτεύσεων των δυο χωρών

"Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών", είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν.

Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.


4. Η διαβεβαίωση Ζάεφ ότι κανείς δεν θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών 

"Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές", είπε ο Z. Ζάεφ, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα.

"Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι",  είπε.5. Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή

"Καλοδεχούμενο, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος", ξεκαθάρισε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

"Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο, θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλους", είπε ο Ζ. Ζάεφ, εκφράζοντας τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της ΕΕ.

Διαβάστε: Διεθνή ΜΜΕ: Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία


6. Ο ενεργειακός χάρτης

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.


7. Τσίπρας και Ζάεφ θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές

" Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας", είπε ο Ζ. Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και προσέθεσε ότι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνίας.

"Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών. Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον", τόνισε.

"Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίηση της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών", επεσήμανε ο Ζ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι "το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας". 


8. Τα εμπορικά σήματα  

"Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς από την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα", υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.


9. Το σήμα της νίκης, οι selfies και η ελληνική σημαία 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

Αποκορύφωμα της θερμής συνάντησης των δύο ηγετών ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει δύο selfies με τον Έλληνα ομόλογό του ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή. Φαίνεται πως οι φωτογραφίες που έβγαζαν οι απεσταλμένοι των πρακτορείων δεν ήταν αρκετές για τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήθελε και μια μόνο για εκείνον.

Διαβάστε: Τσίπρας- Ζάεφ: Οι selfies, η ελληνική σημαία και... το σήμα της νίκης


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Στη συνέχεια, οι δυο άντρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Ζόραν Ζάεφ, όπου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έδειξε στον Έλληνα ομόλογό του τις φωτογραφίες που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του.

Πίσω από το γραφείο του, προς τιμήν του καλεσμένου του, ο Ζόραν Ζάεφ είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μια ελληνική σημαία δίπλα σε εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.


10. Το... boyfriend της κόρης Ζάεφ 

Ο πρωθυπουργός τη Β. Μακεδονίας, έδειξε στον Έλληνα έλληνα ομόλογο του τις φωτογραφίες της γυναίκας του και της κόρης του, είπε μάλιστα  στον Αλέξη Τσίπρα ότι η κόρη του έχει... boyfriend.

Ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε και κάθισε στις πολυθρόνες του πρωθυπουργικού γραφείου προκειμένου να ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση τους.


11. Η πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή 

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.


12. Η επίσκεψη Μπαζιάνα στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά

Διαβάστε: Βόρεια Μακεδονία: Η Μπέττυ Μπαζιάνα στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά

Ιδιωτική επίσκεψη στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", πραγματοποίησε η Μπέττυ Μπαζιάνα, αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς και αγώνα.

Επισημαίνεται ότι ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος, ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων μόλις το 1997.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Νιάκας