Μια σημαντική επιτυχία σημείωσε το Β΄ Τελωνείο Αερολιμένα Μακεδονίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων και ιστών ανθρωπίνων οργάνων.

Το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι επιβάτες της πτήσης από Μόσχα έφταναν στην αίθουσα αφίξεων και περνούσαν από τον έλεγχο των αποσκευών, ένα από τα μηχανήματα X-Ray του αερολιμένα χτύπησε «κόκκινο».

Τον συναγερμό είχε προκαλέσει χαρτοκιβώτιο, ως ιδιοκτήτρια του οποίου εμφανιζόταν -κατά τα αεροπορικά έγγραφα- μία νεαρή, υπήκοος Ρωσίας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζήτησαν από την 28χρονη αλλοδαπή να ανοίξει το χαρτοκιβώτιο και όταν ρωτήθηκε τι περιέχει, εκείνη απάντησε στα αγγλικά «φάρμακα». Όταν αποφασίστηκε να ανοιχτεί το ύποπτο χαρτοκιβώτιο εντοπίστηκε στο εσωτερικό του, επιμελώς τυλιγμένο μέσα σε φελιζόλ, ένα… ανθρώπινο μόσχευμα.

Όπως διαπιστώθηκε λίγη ώρα αργότερα επρόκειτο για μόσχευμα ματιού, πιθανότατα κερατοειδούς, που κατασχέθηκε προκειμένου να αποσταλεί αρμοδίως προς εξέταση, ενώ τα διωκτικά έγγραφα που συντάχθηκαν στην πορεία από τους ανακριτικούς υπαλλήλους του τελωνείου, αναφέρουν ότι «αφορά αποστειρρωμένα κύτταρα ανθρώπινα που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική».

Κατά τα ίδια έγγραφα, το κατασχεμένο υλικό ήταν αποθηκευμένο «σε πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική επισήμανση, ημερομηνίας και serial number εντός της οποίας αναγνωρίστηκε σκληροκερατοειδικός δάκτυλος σε medium transport αμερικανικής προέλευσης, πλήρους πάχους».


Καθώς η μεταφορά μοσχευμάτων απαιτεί απαραιτήτως συνοδευτικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, που στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχαν, αποφασίστηκε η κράτηση της 28χρονης με την κατηγορία της λαθρεμπορίας. Για το παραπάνω εύρημα ενημερώθηκαν οι επικεφαλής του τελωνείου και των αστυνομικών αρχών του αεροδρομίου, ενώ στο σημείο κλήθηκαν από την αστυνομία ιατροδικαστής και δύο γιατροί, ένας του ΕΟΜ και ένας του ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, η ενημέρωση που έγινε στους τελωνειακούς υπαλλήλους έλεγε ότι το μόσχευμα επρόκειτο να παραδοθεί σε οφθαλμολογικό κέντρο και κατονομάστηκε συγκεκριμένο γιατρός για τον οποίο προοριζόταν.

Ο τελευταίος κλήθηκε στο αεροδρόμιο και φέρεται να δήλωσε ότι το υλικό προοριζόταν για συνέδριο. Κατονόμασε, δε, ιδιοκτήτη ρωσικής εταιρείας που, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ίδιος γιατρός, «στέλνει μοσχεύματα» και τον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο εν λόγω ιδιοκτήτης απέστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο περιγράφοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υλικού. Στο μεταξύ, στην προανακριτική της κατάθεση η 28χρονη συλληφθείσα φέρεται να δήλωσε ότι αγνοούσε το περιεχόμενο του χαρτοκιβωτίου και ότι της το παρέδωσε άγνωστος άνδρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

«Μου το έδωσε ένας κύριος, τον οποίο δεν γνωρίζω. Έβαλε το κουτί στον ιμάντα, με ρώτησε εάν μπορώ να το πάρω στη βαλίτσα και δέχθηκα», φέρεται να είπε, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος. Επισήμανε ακόμη ότι ταξίδευε με τον άντρα της και πήγαινε στην Κέρκυρα για δουλειά στον τομέα του τουρισμού. Η νεαρή γυναίκα παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ' όπου πήρε αναβολή.

Πηγή φωτό: thestival.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις