Μυστήριο με δεκάδες νεκρά δελφίνια στο Βόρειο Αιγαίο

Μυστήριο με δεκάδες νεκρά δελφίνια στο Βόρειο Αιγαίο

Τουλάχιστον 15 δελφίνια έχουν βρεθεί νεκρά τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με την οργάνωση «Αρχιπέλαγος», ο θάνατός τους αποτελεί μυστήριο καθώς ούτε ενδείξεις ηθελημένης πράξης από τρίτον υπάρχουν, αλλά ούτε και προβλήματα υγείας εντοπίστηκαν στα συμπαθέστατα αυτά θηλαστικά. 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης πιθανολογεί μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να ευθύνεται γι αυτό το δυσάρεστο περιστατικό η μεγάλη τουρική άσκηση που έγινε προ ημερών και είχε το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».

Το «Αρχιπέλαγος» τονίζει ότι προκαλείται εντονότατη υποβρύχια ηχορύπανση από τις βολές με τη χρήση πραγματικών πυρών, καθώς και από την ανεξέλεγκτη χρήση σόναρ με μελέτες να αποδεικνύουν ότι η ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ του έχει καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

«Η πρωτόγνωρη πίεση που ασκείται τις τελευταίες εβδομάδες στα οικοσυστήματα του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, προστίθεται στις πολυάριθμες άλλες ανθρωπογενείς πιέσεις που επίσης διογκώνονται όπως: η συνεχιζόμενη αύξηση των διερχόμενων πλοίων και των επικίνδυνων υλικών που αυτά μεταφέρουν χωρίς να υπάρχει λειτουργικός μηχανισμός αντιμετώπισης ατυχημάτων, η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στις ακτές του Αιγαίου χωρίς τις απαραίτητες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, ο εκτεταμένος διασκορπισμός απορριμμάτων, η εντατική και χωρίς διαχείριση αλιεία με πρακτικές που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν επιτραπεί στο Αιγαίο κα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιμπίδης.