Συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή πραγματοποίησανοι διανομείς, οι κούριερ και εξωτερικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για σήμερα, Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη μοτοπορεία συμμετείχανπερισσότερα από 400 άτομα από επιχειρήσεις περιοχών της Αττικής. Όπως ανέφεραν, η κινητοποίηση είναι αφιερωμένη στους νεκρούς συναδέλφους τους.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, οι περίπου 1.000 δικυκλιστές σταμάτησαν μπροστά στη Βουλή, φώναξαν συνθήματα και ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο πανό που μεταξύ άλλων έγραφε: «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Στο περιστύλιο της Βουλής ήταν παραταγμένες ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ τημοτοπορεία ακολουθούσαν μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, περιπολικά καθώς και μια κλούβα της ΕΛ.ΑΣ.


Θεσσαλονίκη

Με κορναρίσματα και συνθήματα πραγματοποίησαν μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, μέλη της τοπικής Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, που συμμετέχουν στην συντονισμένη κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο των διανομών κατ' οίκον, των ταχυμεταφορών και εξωτερικών συνεργατών, με βασικό αίτημα να ψηφιστεί άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Παράλληλα, με την υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό, την οποία διεκδικούν, τιμούν -όπως επισημαίνουν- τη μνήμη 15 συναδέλφων τους, που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια ενώ εργάζονταν.

"Σήμερα κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν απεργούμε αλλά συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα και τιμούμε τη μνήμη δεκαπέντε συναδέλφων, που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα" ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Βασίλης Κεφάλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και μέλος της επιτροπής Αγώνα Διανομέων.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε (να εξακολουθήσει να υπάρχει) ένα καθεστώς, (κατά το οποίο) για 3,5 ευρώ την ώρα να σκοτωνόμαστε. Θέλουμε υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, η οποία εμποδίζεται από νόμους μνημονιακούς, για αυτό και ζητάμε αυτοί να καταργηθούν" σημείωσε.

Οι διανομείς ζητούν την πλήρη ασφάλιση όλων των συναδέλφων τους, εταιρικό μηχανάκι το οποίο θα συντηρείται από την επιχείρηση, καύσιμα και κράνος και εκτεταμένους έλεγχους από τον ΕΦΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας με πρόστιμα, ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης, για παραβίαση της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας.

"Να πληρωνόμαστε νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες. Και επειδή έρχεται Πάσχα είμαστε σε εγρήγορση για διάφορες πρακτικές, που ακολουθούν ορισμένοι εργοδότες για το δώρο…" τόνισε ο κ. Κεφαλάς και συμπλήρωσε πως πρέπει να σταματήσει το "πληρώνω όποτε και όσο θέλω, απολύω όποτε θέλω".

"Αναμένουμε αποτελέσματα από τους εντατικούς ελέγχους, όπως μας γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στη συνάντηση που είχαμε πριν από δύο εβδομάδες" ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Φαγητού, Μαργαρίτα Κουταλάκη.

"Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σύμφωνα με την Εγκύκλιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να ενταθούν. Πάνω από το 95% των συναδέλφων δεν παίρνουν υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά, αντιμετωπιζόμαστε από τους εργοδότες σαν περαστικοί, που μπήκαμε τυχαία στο κατάστημα και τους είπαμε ότι μας χρωστάνε" επισήμανε ο διανομέας Μηνάς Κουρίλας. .

Οι διανομείς, που θεωρούν απαραίτητη την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας και με τα δίκυκλά τους κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό και βίντεο: thestival.gr, seleo.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις