Γιατί ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν δίνει ποσοστά για ΝΔ

Γιατί ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν δίνει ποσοστά για ΝΔ

Μια συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου, ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και μια δήλωση Μεϊμαράκη, αποτυπώνουν με έναν σαφή τρόπο το κλίμα και τους προβληματισμούς που επικρατούν στην ΝΔ.

O Τ. Θεοδωρικάκος, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real) απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστά για τις ευρωεκλογές,  προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς. Σε ερώτηση για το που βρίσκεται τώρα η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Είναι ανάγκη να δείτε τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβετε τι συμβαίνει στην κοινωνία; Νομίζω ότι ο τόπος βοά και θα είναι πολύ ηχηρό το μήνυμα».

Ο δημοσιογράφος (Δ. Καμπουράκης) επανέρχεται: «Κατάλαβα ούτε εσύ πιστεύεις στις δημοσκοπήσεις σαν τους ΣΥΡΙΖαίους»
Τ. Θεοδωρικάκος: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναλύουμε σωστά τις δημοσκοπήσεις, αλλά  εμπιστεύομαι ταυτόχρονα πάρα πολύ το λαϊκό αίσθημα και αυτό που συναντάμε στους δρόμους και στις γειτονιές όπου πηγαίνουμε με τον πρόεδρο μας»

Όταν αυτές οι απαντήσεις δίνονται, από τον Τ. Θεοδωρικάκο, έναν δημοσκόπο που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στα τηλεοπτικά μέσα, κυρίως στο MEGA,  με τις μετρήσεις και τις αναλύσεις του, τότε «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και μάλιστα βαθύ... Είναι λογικό, λοιπόν, να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έχει στην διάθεσή του μετρήσεις με τα ποσοστά εκείνα που θα του επέτρεπαν να αισιοδοξεί  και να θέσει τον εκλογικό πήχη ψηλά. Απλά, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προσεκτικός, για να μην αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις την επομένη των ευρωεκλογών, καθώς το κλίμα στην ΝΔ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ενδεικτικό είναι και το άρθρο του Χρ. Γιανναρά στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου ο αρθρογράφος, θέτει εμμέσως πλην σαφώς, θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, καθώς επισημαίνει: «Με παταγώδη την αυτογελοιοποίηση των αντιπάλων της, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις μόλις 8 μονάδες αντί για είκοσι , όμως ούτε που διανοείται κανείς να προτείνει αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.».  

Την ίδια ώρα κι ενώ υπάρχει μια λυσσώδης προσπάθεια αποδόμησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με κάθε τρόπο, ακόμα και με ειρωνικά σχόλια για τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από ευρωβουλευτές και τον Πάπα να απονεμηθεί στον κ. Τσίπρα το βραβείο Νόμπελ, ο «παραταξιακός» Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να ταράξει για ακόμα μια φορά τα νερά στη ΝΔ τονίζοντας  ότι  «είναι τιμητικό για τη χώρα να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τσίπρας».

Αν λοιπόν στις ευρωεκλογές δεν υπάρξει ευρεία νίκη της ΝΔ τότε η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο προβληματισμός είναι έντονος, γιατί, όπως ομολογούν ακόμα και στελέχη της ΝΔ σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει υπέρ του ένα εκλογικό ρεύμα ανάλογο με αυτό του Γ. Παπανδρέου το 2009 ή του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και αυτό που ουσιαστικά ωθεί την ΝΔ είναι το αντικυβερνητικό κύμα.  Η παραδοχή αυτή μπορεί να ανάγκασε και τον λαλίστατο αντιπρόεδρο του κόμματος,  Άδωνι Γεωργιάδη να θέσει χαμηλά τον πήχη στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πριν από λίγες ημέρες, ότι μια διαφορά 3,5 μονάδων και άνω υπέρ της ΝΔ θα είναι επιτυχία.

Όμως είναι αντιληπτό ότι ένα ποσοστό διαφοράς σε αυτά τα επίπεδα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου την επόμενη μέρα στην ΝΔ και βεβαίως τα σενάρια που τροφοδοτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι αυτονόητο ότι έχουν απασχολήσει και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και ίσως είναι ένας από τους ισχυρούς λόγους για να μην διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές οι εθνικές εκλογές.

Ενδεικτικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ προσπαθεί να μειώσει την προσοχή προς στις ευρωεκλογές, στρέφοντάς την προς τις περιφερειακές, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πανωλεθρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδώ όμως είναι σαν να παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και τις καλύτερες των επιδόσεων στην αυτοδιοίκηση, για αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις στηρίζει ψηφοδέλτια συνεργασίας.

Λέτε, στο τέλος να επιβεβαιωθεί το στέλεχος της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» τόνισε ότι «όποτε η ΝΔ λοξοκοίταξε στη σκληρή δεξιά ή φλέρταρε με λούμπεν στοιχεία, το πλήρωσε ακριβά»;

Ι.Σ.