«Η διεθνοποίηση του θέματος είναι η λύση. Η σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων θα είναι πλέον η πολιτική υπόμνηση στις επόμενες κυβερνήσεις, για να διεκδικήσουν σε νομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο τις επανορθώσεις αλλά την αποκατάσταση του συνόλου των οφειλών, με πρώτη εκείνη απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεοδώρου.

Επισήμανε πως είναι μεγάλη στιγμή για τη Βουλή των Ελλήνων να ξαναδιαβάζει την ιστορία αυτού του τόπου, να αναλαμβάνει τηνιστορική ευθύνη απέναντι στις ηρωικές και μαρτυρικές διαδρομές του ελληνικού λαού και να αντιμετωπίζει με παρρησία το εθνικό χρέος.

«Αρκεί να το κάνει με ειλικρίνεια, ευθύτητα και επίγνωση ότι γίνεται και η ίδια κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και οφείλει με τη στάση της να ανταποκριθεί στη διαχρονική ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά και στη θεσμική της υπόσταση, ως αντιπροσωπευτική έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του.

Αρκεί η Βουλή να μπορεί να σταθεί πάνω από τη συγχρονία της πολιτικής ανάγκης και να συνειδητοποιήσει ότι κρίσιμα και μείζονα θέματα της ιστορικής αυτοσυνειδησίας πρέπει να παραμείνουν εκτός της κομματικής εκμετάλλευσης, και των εργαλείων χειραγώγησης και μετάλλαξης της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επισήμανε ότι είναι δείγμα της μυωπικής μικροκομματικής αντίληψης της κυβέρνησης ότι ενώ η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι του 2016 και παραδόθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Βουλής, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο μίας παρελκυστικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια για να έρθει προς συζήτηση η έκθεση στη Βουλή και μάλιστα λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές και απέδωσε ευθύνη στον πρόεδρο της Βουλής «που συναίνεσε σε μία τέτοια πολιτική χρήση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου παρατήρησε εξάλλου ότι αναλόγως με το εσωτερικό ή εξωτερικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας είχε διαφορετικές τοποθετήσεις για το θέμα και συγκεκριμένα είπε πως:

«Απέναντι στην κ. Μέρκελ οι αξιώσεις γίνονται "δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία", όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, έλεγε ακόμα μόλις στις αρχές του 2019, ενώ ήδη από το 2015 οι αξιώσεις γίνονταν "διαφορές που έρχονται από το παρελθόν", όπως το θέμα κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ηθικό θέμα και όχι υλικό που αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό.

Ταυτόχρονα, στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό Πρόεδρο Σταινμάιερ, οι αξιώσεις έγιναν διαφορές που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί, όπως είπε "διαφορές από το μακρινό παρελθόν, που πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό το πεδίο της επίλυσης τους με βάση το διεθνές δίκαιο"».