Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής στο σκέλος της αίτησης άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis. Η διαδικασία ακρόασης του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν εξπρές καθώς δεν ξεπέρασε το 1,5 λεπτό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως ό,τι έχει να πει, θα το αναφέρει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πέμπτης, που έχει αντικείμενο την άρση ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε και το πρωί της Τετάρτης ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (σ.σ. βουλευτική ασυλία) ούτε του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. ευθύνη υπουργών) ήτοι επιθυμεί η Βουλή να αποφασίσει την άρση ασυλίας του. «Για να αποκαλυφθεί όλη η σκευωρία σε βάρος μου», είπε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την οδό που έχουν ακολουθήσει άλλοι υπουργοί όταν ζήτησαν να αντιμετωπιστούν με τις διατάξεις περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας καίτοι ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα.

Η συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, που έγινε την Τετάρτη, είχε να εξετάσει το θέμα της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την υπόθεση της Novartis. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μεθοδεύσεις επικοινωνιακής κατανάλωσης και τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η ΝΔ προαναγγέλλουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης προκειμένου να βγουν όλα στο φως.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές, με το ίδιο έγγραφο, έθεσαν στο αρχείο την έρευνα για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ζήτησαν δε, τη συνέχιση της έρευνας για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.


Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής εξετάζονται άλλες τέσσερις δικογραφίες για άρση ασυλίας.

Πρόκειται για αυτή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, έπειτα από μήνυση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έπειτα από μήνυση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη για δυσφήμιση, του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις αλλά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά μετά από προσφυγή ιδιώτη για ψευδή καταμήνυση.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο κ. Πολάκης είπε ότι η μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένας φθηνός αντιπερισπασμός. «Εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση γιατί του μίλησα άσχημα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξερχόμενος της Επιτροπής Δεοντολογίας και πρόσθεσε ότι τη δήλωση αυτή επανέλαβε και μέσα στην Επιτροπή.

Ο κ. Πολάκης είπε ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία του, καθώς η μήνυση αφορά την περίοδο άσκησης υπουργικών καθηκόντων και, άρα, πρέπει να κινηθεί διαδικασία συλλογής υπογραφών και συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, δηλαδή, να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος και όχι η διαδικασία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς ζήτησε να αρθεί η ασυλία του για να αποδείξει την «πολιτική σκευωρία» σε βάρος του, αν και δεν θα έπρεπε να έχει τεθεί θέμα άρσης.

Αύριο οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις