Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Λουκάς Βελιδάκης


Στο Σύνταγμα, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή επί της λεωφόρου Αμαλίας, έχουν κατασκηνώσει περίπου 60 πρόσφυγες, που μέχρι πρότινος διέμεναν σεκατάληψη κτιρίου που εκκενώθηκε στα Εξάρχεια.

Κατάγονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ερυθραία και άλλες χώρες.

Όπως δήλωσαν στο Nooz.gr, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο Σύνταγμα όσο χρειαστεί με σκοπό να κάνουν γνωστότο αίτημα τους: Να βρεθεί ένα ασφαλές κατάλυμα προκειμένου να μην μείνουν στο δρόμο.

"Στο κτίριο στα Εξάρχεια, μέναμε περίπου 80 άνθρωποι. Μας έβγαλαν έξωμε τα όπλα… Με το ζόρι… Δεν θέλουμε να μένουμε στο δρόμο", είπαν χαρακτηριστικά στο Nooz.

Σύμφωνα με τους ίδιους,όλοι έχουν προσφυγικόstatus.

Ανάμεσα τους βρίσκονται γυναίκες και πολλά μικρά παιδιά.

Τόνισαν στο Nooz, ότι μόλις τους έβγαλαν έξω από το υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια, τους πήγαν στο Τμήμα Αλλοδαπών, στην Πειραιώς.

"Μας κράτησαν 3 ώρες. Έλεγξαντα χαρτιά μας και μετά μας είπαν: 'Φύγετε, να πάτε όπου θέλετε'", είπαν χαρακτηριστικά.

"Μαςέβγαλαν βιαίως από το σπίτι όπου μέναμε στα Εξάρχεια. Θέλουμε να μιλήσουμε με κάποιον από τουπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής", δήλωσε στο Nooz ένας Ιρανός.

"Ένοπλοι αστυνομικοί μας χτύπησαν την πόρτα του κτιρίου που μέναμε στις 5 το πρωί. Κατέβηκα να ανοίξω με τα ρούχα του ύπνου και πριν προλάβω έσπασαν την πόρτα. Μας ακινητοποίησαν και μας έβγαλαν έξω όπως ήμασταν στα κρεβάτια μας. Δεν προλάβαμε να πάρουμε ούτε τα ρούχα μας, ούτε τα προσωπικά μας αντικείμενα, τα οποία έχουν μείνει στο κτίριο", υπογράμμισε ο ίδιος.Οι άνθρωποι που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα, απευθύνουν έκκληση για sleeping bags, κουβέρτες και ρούχα.

Όπως λένε, υπάρχουν πολλοί αλληλέγγυοι από δομές και οργανώσεις αρωγής προσφύγων που τους έχουν εξασφαλίσει φαγητό.Καρέ- καρέ η κατασκήνωση προσφύγων στο Σύνταγμα:

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις