Τί κρύβει το "ΟΧΙ" Γεωργιάδη για τη 13η σύνταξη

Τί κρύβει το "ΟΧΙ" Γεωργιάδη για τη 13η σύνταξη

Οι εσωκομματικές διαφορές στην ΝΔ φαίνεται να έχουν ως πρώτα θύματα του συνταξιούχους, καθώς διχάζει το ζήτημα της καταβολής της 13ης σύνταξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εν πολλοίς έχει επιβάλλει την «γραμμή» του στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, το είπε ξεκάθαρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Δεν εγγυόμαστε να δίνουμε αυτό το προεκλογικό επίδομα του κ. Τσίπρα. Εμείς δεν θα δίνουμε κάτι σαν 13η σύνταξη, θα λάβουμε μέτρα για να τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι πρώτα θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Τί λέει με απλά λόγια ο κ. Γεωργιάδης; Εμείς, δηλαδή η ΝΔ, αν κερδίσουμε τις εκλογές δεν θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την έστω μειωμένη σύνταξη και θα προσπαθήσουμε όταν αναπτυχθεί η οικονομία να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός τότε τι είναι;

Κι αυτό γιατί κύριε Αντιπρόεδρε, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι ανάγκη να περιμένουν τα ΑΝ και τα ΘΑ της οικονομικής σας πολιτικής, καθώς από το τέλος της εβδομάδας (20 Μαΐου) θα λαμβάνουν ολόκληρη την 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση, κάθε χρόνο δηλαδή. Τόσο απλά!

Η τοποθέτηση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη δεν είναι τυχαία, γιατί μπορεί να διαφωνεί κανείς «οριζοντίως και καθέτως» με τις απόψεις και τον πολιτικό λόγο που εκφέρει, ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχει πολιτικό αισθητήριο που αυτήν την ώρα του ψιθυρίζει τους κινδύνους για το κόμμα του από αυτή την κίνηση Τσίπρα.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν οργώνει μόνο την εκλογική του περιφέρεια, αλλά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα με πολλούς από τους υποψήφιους της ΝΔ να επιζητούν τη «βοήθεια» του καθώς αντιλαμβάνονται την δυναμική που έχει αναπτύξει στο γαλάζιο στρατόπεδο. Άρα ο αντιπρόεδρος έχει μια καθαρή εικόνα από τους πολίτες και δη τους συνταξιούχους και αυτό του επιτρέπει να αντιληφθεί την θετική υποδοχή του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης, από τον λαό και τους εκλογικούς κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ΝΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, φαίνεται να διαφωνεί με την θέση της ΝΔ να υπερψηφίσει  αυτό το μέτρο, πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ψηφοθηρικό εργαλείο και να επενδύσει το κόμμα του στο τρίπτυχο Πατρίς - Τάξις και Ηθική, με απλά λόγια: Συμφωνία των Πρεσπών, εγκληματικότητα και κότερα.

Σε αυτήν την γραμμή φαίνεται να κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία ωσάν να έχει επιβληθεί «σιγή ασυρμάτου» από την ΝΔ για το «Μακεδονικό», εκείνος με διαπρύσιο λόγο προσπάθησε να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή, καθώς τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Γεωργιάδης θεωρούν ότι είναι ένα ισχυρό χαρτί για την ΝΔ, σε αντίθεση με την κοινή διαπίστωση ότι αυτό το ζήτημα, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, ωφελεί εκλογικά μόνο ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς.

Η δε στροφή σε ζητήματα τάξεως και ηθικής έχουν δύο σαφείς  προσανατολισμούς. Από την μια να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Αριστεράς και γενικότερα του προοδευτικού χώρου, (και είναι απορίας άξιον πως συμβάλλουν σε αυτό με την στάση τους ορισμένες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις), και από την άλλη να κρύψει η ΝΔ το πραγματικό νεοφιλελεύθερο οικονομικό της πρόγραμμα που η χαρά του κ. Μητσοτάκη το φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο.

Είναι σαφές ότι απέναντι σε αυτή την γραμμή στην οποία επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κύριοι Σαμαράς και Γεωργιάδης, βρίσκονται οι και αποκαλούμενοι «παραταξιακοί» με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια την αντίθεση του στην πολιτική όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, λίγες ώρες μετά τους διαξιφισμούς Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνο εξέφρασε την διαφωνία του αλλά ουσιαστικά φωτογράφισε και τους εμπνευστές αυτής της γραμμής λέγοντας: «Αν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη του εισηγείται όξυνση του πολιτικού κλίματος, εγώ το θεωρώ μείζον λάθος».   

Ο κ. Μειμαράκης σαφώς και βρίσκεται απέναντι στην γραμμή όξυνσης που προκρίνει το επιτελείο Μητσοτάκη, και τροφοδοτούν αρθρογράφοι των εφημερίδων Μαρινάκη, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, οποίος είναι, επίσης, συχνός συνδαιτυμόνας του αρχηγού της ΝΔ, όπως χθες το βράδυ συνέφαγαν, σύμφωνα με πληροφορίες,  σε γνωστό εστιατόριο τηλεμαγείρισσας στο Κολωνάκι.

Όλοι αντιλαμβάνονται που μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι εσωκομματικές διαφορές μετά από ένα αρνητικό για την ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα και ίσως αυτό να είναι η αιτία που «μουσαφιραίοι» και «παραταξιακοί», ακραίοι και μετριοπαθείς, Σαμαρικοί και Καραμανλικοί παίρνουν «θέσεις μάχης»

Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, αντιλαμβάνεται αυτούς τους κινδύνους για την ΝΔ, αλλά και για την θέση του στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας εκτός όλων των άλλων να μειώνεται ήδη και η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Γιάννης Στρατάκης