Συνέντευξη  στον Κώστα Ζοργιό


Αν και… πρωτοεμφανιζόμενος, δήλωνε από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστή η υποψηφιότητά του, τον περασμένο Μάρτιο, έτοιμος για τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Εδώ που τα λέμε, έχει δώσει τόσες μάχες ως αθλητής του τάε κβο ντο και μάλιστα επιτυχημένες αφού έφτασε να γίνει και Ολυμπιονίκης δις,που δεν είχε λόγο να φοβηθεί την πολιτική.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης , υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ , μιλά στο nooz.gr για την πρόταση που του έγινε να κατέβει υποψήφιος, για τις φιλοδοξίες του, τη Συμφωνία των Πρεσπών , αλλά και την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών.


Γιατί ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις ιδέες και την ιδεολογία που έχω σαν άνθρωπος. Η επαφή έγινε μέσα από αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις κατά της βίας και του φασισμού και δεδομένου ότι είμαι εδώ και χρόνια ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που μου έγινε ήταν πολύ τιμητική και δεν μπορούσα να την αρνηθώ».


Ποιες είναι οι προσωπικές και ποιες οι κομματικές βλέψεις σας για τις Ευρωεκλογές;

Οι προσωπικές φιλοδοξίες ξεκινούν και σταματούν στο να ρίξουν στην κάλπη όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έστω και ασταύρωτο.

Προφανώς και βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα μια θέση στην Ευρωβουλή και μακάρι να καταφέρω να εκλεγώ, αλλά το βασικότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει όσο πιο δυνατός γίνεται από αυτή την εκλογική διαδικασία.


Συμφωνείτε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα ενόψει των εθνικών εκλογών;

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε προ δύο μηνών από τον κόσμο να ψηφίσει σαν να πρόκειται για δημοψήφισμα. Όπως αντιλαμβάνομαι, στη Νέα Δημοκρατία έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περίμεναν και ότι θα ζημιωθούν επικοινωνιακά. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το να αναγάγεις τις ευρωεκλογές σε εσωτερική υπόθεση είναι πολιτικά ανεύθυνο.


Είναι αυτές οι ευρωεκλογές οι κρισιμότερες στην Ιστορία;

Από καταβολής Ε.Ε. προφανώς και είναι οι πιο σημαντικές. Όχι μόνο επειδή βλέπουμε πόσο έχουν ανέβει τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά και γιατί ήρθε πλέον η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει το κοινωνικό της πρόσωπο και την πολιτική της. Η σκληρή στάση στα κράτη μέλη, η λιτότητα, η κοινωνική ανισότητα, η καταστροφή τάξεων οδήγησαν σε μια αδύναμη Ευρώπη, ευάλωτη στην Ακροδεξιά και τη ρητορική της με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να δούμε ακροδεξιές κυβερνήσεις».


Έχει ξεθυμάνει η οργή μερίδας του κόσμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Στο ξεκίνημα, οι αντιδράσεις αφορούσαν και σε απλούς πολίτες που διαφώνησαν με την κυβέρνηση και την απόφασή της. Σταδιακά, ωστόσο, τη σκυτάλη πήραν ακροδεξιές-φασιστικές οργανώσεις με ονοματεπώνυμα. Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι ένα τόσο ιστορικό και δημοκρατικό κόμμα όπως είναι η ΝΔ, επέλεξε να διαχειριστεί την κατάσταση με πολύ λάθος τρόπο καθαρά και μόνο για να επωφεληθεί σε ψήφους.


Τι ομοιότητες βρίσκετε ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική;

Και τα δύο απαιτούν κόπο, κούραση κι επιμονή. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι στον αθλητισμό κατακτάς μόνος σου τις νίκες, ενώ στην πολιτική την όποια νίκη σου τη χρωστάς στους ψηφοφόρους.