Συνέντευξη στη Μάρη Γαργαλιάνου


Δεν πάει καιρός απ' όταν ανακοίνωσε και επίσημα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, για ναστηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για έναν πιο ανθρώπινο και ασφαλέστερο δήμο.

Συγκεκριμένα, η ανάρτησή του στο Facebook είχε ως εξής:

«Καλημέρα φίλες και φίλοι από την γειτονιά που γεννήθηκα και μεγάλωσα την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η πρωτοβουλία πολιτών «Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ» γεννήθηκε από τη θέληση όλων μας να παλέψουμε καθημερινά για την Αθήνα, γνωρίζοντας ότι αυτό γίνεται μόνο όταν γνωρίζεις τις γειτονιές της, τα προβλήματά της, τις ανάγκες των ανθρώπων της.

Η φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει, η πόλη που ζούμε να αλλάξει σελίδα, να αφήσει πίσω της όσα την υποβαθμίζουν και να γίνει καθαρή, ασφαλής, οργανωμένη και όμορφη.
Αυτή ήταν και παραμένει η μοναδική μας φιλοδοξία και είναι αυτή που μας οδήγησε να πάρουμε την απόφαση να στηρίξουμε το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη.

Με τον Κώστα μας συνδέει το κοινό όραμα για την Αθήνα και η δέσμευση ότι αυτό θα υλοποιηθεί.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ».

O λόγος φυσικά για τον Χρήστο Τεντόμα, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έως τώρα αφορά την ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τι ήταν αυτό το οποίο τον οδήγησε να κατέβει στη μάχη για το Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε στην Αθήνα; Τι σημαίνει για εκείνον επιτυχία;

Αυτά και άλλα πολλά, μας απαντά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Nooz.gr και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό.


Αναλυτικά η συνέντευξη


Ερ: Τι ήτανε αυτό που σας οδήγησε να κατέβετε στη μάχη για το Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη;

Ίσως γνωρίζετε ότι εκτός από υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, είμαι και επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών “Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ”, η οποία γεννήθηκε από τη θέληση όλων μας να παλέψουμε καθημερινά για την Αθήνα.

Εδώ και 3 χρόνια σε καθημερινή βάση τα μέλη της πρωτοβουλίας μας περπατήσαμε σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας συζητήσαμε με τους κατοίκους καταγράψαμε τα προβλήματα ακούσαμε και εξετάσαμε τις λύσεις τους.

Η φιλοδοξία μου ήταν και παραμένει, η πόλη που ζούμε να αλλάξει σελίδα, να αφήσει πίσω της όσα την υποβαθμίζουν και να γίνει καθαρή, ασφαλής, οργανωμένη και όμορφη.
Αυτό με οδήγησε να πάρω την απόφαση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη.Με τον Κώστα μας συνδέει το κοινό όραμα για την Αθήνα και η δέσμευση ότι αυτό θα υλοποιηθεί.


Ερ: Ποια εικόνα έχετε για την Αθήνα σήμερα; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;

Η Αθήνα μοιάζει να είναι εδώ και καιρό μια ανοχύρωτη πόλη στην εγκληματικότητα και την παρακμή. Ξέρετε υπάρχουν γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει μόλις δύσει ο ήλιος, και για μας το να ζεις σε μια πόλη όπου δεν φοβάσαι να κυκλοφορήσεις είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας.

Για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα είναι σημαντικό να δημιουργήσεις τις συνθήκες που θα πάψουν να την ευνοούν.Επαρκή δημόσιο φωτισμό, φύλαξη και περιπολίες στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους γιατί η εγκληματικότητα βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε χώρους σκοτεινούς, απομονωμένους ή αφύλαχτους.

Υλοποίηση ενός σύγχρονου Σχεδίου Δράσης με τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου για την Ασφάλεια με τη συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας. Η παρακμή συνδέεται με την εικόνα μιας βρόμικης πόλης. Η καθαριότητα λοιπόν είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας.

Για να γίνει αυτό και προσωπική υπόθεση όλων, σημαίνει ότι η δημοτική αρχή, ή η κεντρική διοίκηση πείθει τους πολίτες να συ στρατευθούν για ένα καλύτερο αύριο σε πράξεις που γίνονται σήμερα.

Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις την αλλαγή του πολίτη όταν ως διοίκηση αναπαράγεις το ίδιο ξοφλημένο μοντέλο ανεπάρκειας και αναξιοπιστίας.

Δείτε το παράδειγμα της καθαριότητας της Αθήνας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων το 2004. Ήμουν τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας όταν καθαρίσαμε την Αθήνα με την ενεργή συμμετοχή όλων των Αθηναίων, που πείσθηκαν ότι όσα είχαμε εξαγγείλει δεν ήταν απλά λόγια.


Ερ: Ποια είναι για εσάς τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιδανικού δημάρχου για την Αθήνα;

Ο Δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να τη γνωρίζει, να την αγαπά και να θέλει να την υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Να αφουγκράζεται την πόλη και τους κατοίκους της από κοντά, σε καθημερινή βάση, στο κέντρο και στις γειτονιές της, για να εντοπίσει όσα πραγματικά απασχολούν και δε λύνονται όλα αυτά τα χρόνια, για να αναζητήσει τις προτάσεις εκείνες που πηγάζουν από την ανάγκη διεκδίκησης μιας καθημερινότητας στην πόλη που να διευκολύνει και να ανταμείβει, διεκδίκησης μιας πόλης που να σέβεται τον πολίτη και να τον εκπαιδεύει στην ανταπόδοση του σεβασμού.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, με το αληθινό ενδιαφέρον που έχει για την Αθήνα, την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση και την απόλυτη αφοσίωσή τουστη σκληρή δουλειά που απαιτείται, θα αποδείξει ότι είναι ο ιδανικός Δήμαρχος της Αθήνας.


Ερ: Έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας αφορά την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλήθεια, τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Αγαπώ την Αθήνα και παραμένω απόλυτα αφοσιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχοντας διατελέσει σε πολλές θέσεις ευθύνης δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις ούτε οι δυσκολίες, πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων και της πόλης, στην ομαδική και συστηματική δουλειά που όταν υπάρχει στόχος και όραμα, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση κρίνεσαι άμεσα και αυστηρά για τη δουλειά σου, τα αντανακλαστικά σου, την αμεσότητα και την ικανότητά σου να συνεργάζεσαι. Ο κόσμος με τιμάει με την ψήφο του εδώ και 26 χρόνια, και αισθάνομαι τυχερός που αφιέρωσα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας.

Η επιτυχία για μένα είναι ότι περπατώ στην Αθήνα και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, μου σφίγγει το χέρι, μου μιλάει για τα προβλήματα της γειτονιάς του και με τιμά με την εμπιστοσύνη του, δίνοντάς μου κουράγιο και αληθινή δύναμη να συνεχίσω.


Ερ: Αν το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου είναι θετικό για εσάς και το σχήμα σας, σε τι δεσμεύεστε απέναντι στους Αθηναίους πολίτες; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Ο συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά» είναι ένας συνδυασμός νίκης με πρόγραμμα για την Αθήνα που δεν θα μείνει στα λόγια και που προτάσσει την αυτοδιοίκηση και όχι τις κομματικές αντιπαλότητες, με ανθρώπους που θα δουλέψουν για την πόλη που ζουν, εργάζονται και αγαπούν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις