Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό


Δήμαρχος ετών 32 σε μέρος όπου ζουν κάτι λιγότερο από 200 ψυχές. Φαντάζει εύκολη δουλειά, αλλά μόνο ως εύκολη δε λογίζεται. Γιατί μπορεί όταν μιλάς για τον Άγιο Ευστράτιο, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό ως ουδέτερου να είναι «ο καλοκαιρινός παράδεισος», όταν όμως κλείσεις το σάκο ή τη βαλίτσα σου και φύγεις, οι ντόπιοι έχουν άλλους εννέα πολύ δύσκολους μήνες μπροστά τους και η δήμαρχος εκατοντάδες έννοιες στο κεφάλι της…

Η Μαρία Κακαλή έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα την Κυριακή των δημοτικών εκλογών, καθώς ήταν η μόνη υποψήφια δήμαρχος που έλαβε ποσοστό 100%. 189 κάτοικοι του Άη Στράτη την τίμησαν με την ψήφο τους, όχι γιατί δεν είχαν που αλλού να τη ρίξουν, αλλά γιατί έχουν μείνει ευχαριστημένη με την προηγούμενη πρώτη θητεία της. Άλλωστε αν το καλοσκεφτείτε, για ποιον άλλο λόγο θα έκανε κάποιος τον κόπο να πάει στο σχολείο να ψηφίσει έναν υποψήφιο από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίπαλον δέος.

Η 32χρονη νηπιαγωγός δέχθηκε με χαρά να μιλήσει στο nooz.gr για τις ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής διαδικασίας, για το νησί, τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τις δυσκολίες που κρύβει όταν φεύγουν οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου.


Αναλυτικά η συνέντευξη

Αλήθεια, σαρώσατε στις εκλογές…

«Καλά πήγαμε είναι η αλήθεια»…

Κατάγεστε από τον Άγιο Ευστράτιο ή βρεθήκατε εκεί από συγκυρία;

«Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει εδώ και η μόνη περίοδος που έλειψα από το νησί ήταν από το 2004 έως το 2008, όταν πήγα στην Πάτρα για σπουδές Νηπιαγωγού. Με το που τελείωσα, επέστρεψα συνειδητά και δεν έχω σκοπό να ξαναφύγω».

Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για τον τόπο σας;

«Προφανώς είναι από τους βασικότερους. Υπάρχει όμως και ακόμη ένα πλεονέκτημα του να ζεις εδώ. Σου παρέχεται η δυνατότητα να κάνεις μάθημα σε 4-5 παιδάκια, που είναι ιδανικός αριθμός για να μεταδώσεις σωστά γνώση και εμπειρίες και να κάνεις ουσιαστική δουλειά»

Πόσοι είστε οι μόνιμοι κάτοικοι και πόσο αυξάνεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζουμε τους τουρίστες;

«Στην απογραφή του 2010, οι κάτοικοι ήταν 270, αλλά σήμερα στο νησί δε ζούμε περισσότεροι από 200. Θα πρέπει όμως να πω ότι καταφέρνουμε και κρατάμε το νέο πληθυσμό εδώ και δεν φεύγει, πράγμα που βέβαια δεν είναι εύκολο. Με το που κλείσουν τα σχολεία και μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, στον Άη Στράτη έρχονται επιπλέον 100-150 άτομα που διατηρούν σπίτια. Κανονικά, οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 900, αλλά πάρα πολλοί είναι αυτοί που ζουν στο εξωτερικό και κυρίως σε ΗΠΑ και Αυστραλία, στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της χώρας».

Και από τουρισμό πώς πάμε; Προσελκύει κόσμο το νησί;

«Όσο περνούν τα χρόνια τόσο βελτιώνονται τα νούμερα. Πέρσι που 'τραβήξαμε' αρκετά την καλοκαιρινή περίοδο και διήρκεσε από τέλη Μαϊου ως αρχές Οκτώβρη, από το νησί πέρασαν σχεδόν 1.500 τουρίστες, κάτι που είχε μια δεκαετία να συμβεί. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι υπάρχουν και περιορισμένες δυνατότητες δεδομένου ότι με τις τωρινές συνθήκες, ο Άγιος Ευστράτιος διαθέτει 180 κλίνες. Βελτιωνόμαστε πάντως και σε αυτόν τον τομέα καθώς δημιουργούνται νέα καταλύματα. Θεωρώ ότι σε βάθος μιας 5ετίας θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό επισκεπτών που θα μπορούμε να 'αντέξουμε', γεγονός που θα βοηθήσει οικονομικά το νησί».


Συμπολίτευση κι αντιπολίτευση

Πώς και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

«Όπως σας είπα το νησί μετρά λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους. Όσοι έχουμε διαθεση και κουράγια πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και των – ας πούμε – 200. Το 2014 ασχοληθήκαμε με τα κοινά 13 άτομα, τα οκτώ ως μέλη της συμπολίτευσης και τα πέντε ως μέλη της αντιπολίτευσης. Τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί δεν είχε νόημα όλο αυτό κι έτσι προέκυψε η πρώτη μου θητεία».

Δεν είναι περίεργο που σε τόσο περιορισμένο πληθυσμιακά μέρος υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση;

«Δεν είναι όσο σας φαίνεται. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μεγάλο στοίχημα να ενώσεις τον κόσμο όσο κι αν αυτό σας ακούγεται περίεργο. Ο Άη Στράτης αποτελεί μικρογραφία της Ελλάδος. Αλλά από την άλλη, αν κάτι μπορεί να δουλέψει σε έναν τόπο τόσο μικρό, μπορεί να δουλέψει κι αλλού».

Και γιατί δε δουλεύει;

«Μπορώ να σας πω μόνο γιατί όντως δουλεύει εδώ. Έχουμε μάθει στα δύσκολα και συνειδητά οι περισσότεροι έχουμε επιστρέψει εδώ με τις οικογένειές μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Το κλειδί είναι ότι μάθαμε να βάζουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες και τους μικροεγωισμούς και να σκεφτόμαστε με γνώμονα τα παιδιά μας. Αν το πράξεις αυτό, μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι και σκεφτείτε πόσο πιο αρμονική γίνεται η καθημερινότητα όταν δεδομένα σου προσφέρεται ένα απείρως καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που συναντάς σε μεγαλουπόλεις. Πάνω από όλα είναι τα παιδιά μας κι ο Άη Στράτης»

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά σε ένα μεγαλύτερο πληθυσμιακά μέρος;

«Θα ήταν απίθανο. Κοιτάξτε, εδώ έχω αρκετά πλεονεκτήματα. Οι αποστάσεις είναι μικρές, μπορώ ανά πάσα στιγμη΄να είμαι στο σπίτι και στο δήμο με διαφορά λίγων λεπτών. Τα δύο παιδιά μου (σ.σ. δύο αγοράκια 4 και 10 ετών), ξέρουν επίσης ανά πάσα στιγμή που θα με βρούν και μπορούν να έρθουν χωρίς κίνδυνο στο δήμο. Αυτα είναι πολυτέλεια που πολύ δύσκολα συναντάς αλλού».

Τι μπορεί να απασχολεί τη δήμαρχο του Άη Στράτη σε καθημερινή βάση;

«Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ για να σας απαντήσω. Πολλά και διάφορα, πολύ σημαντικά και λιγότερο σημαντικά. Είμαστε ένα πολύ μικρός δήμος, με ένα δημοτικό κατάστημα που απασχολεί δύο υπαλλήλους. Έχουμε μία υπάλληλο στα ΚΕΠ και μία κυρία που καθαρίζει το σχολείο».

Τα καθημερινά προβλήματα;

«Κοιτάξτε, δεν έχουμε μηχανικούς, υδραυλικούς και υπηρεσία καθαριότητας που να δουλεύουν ως μόνιμο προσωπικό στο δήμο. Αναθέτουμε λοιπόν σε εργολάβους τις δουλειές».

Εννοείτε ότι έρχονται από αλλού; Από τη Λήμνο για παράδειγμα;

«Όχι, είναι άνθρωποι που ζουν στο νησί και εργάζονται ως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι».

Και γιατί δε διορίζονται στο Δημόσιο;

«Γιατί ζούμε στην Ελλάδα…»

Υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα που παραμένει άλυτο και σας ταλαιπωρεί;

«Κοιτάξτε, είχαμε αρκετά προβλήματα τα οποία σταδιακά μέχρι και το 2015 λύθηκαν. Πλέον το νησί διαθέτει, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, καινούριο λιμάνι, σταθμό μεταφόρτωσης. Όλες οι βασικές υπηρεσίες όπως εφορία, τράπεζα κτλ βρίσκονται στη Λήμνο αλλά έχουμε καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Αφού διαθέτουμε και ΑΤΜ από το 2017, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους».

Δηλαδή πριν το 2017 για να σηκώσετε χρήματα έπρεπε να πάτε στη Λήμνο;

«Ναι και κάναμε τεράστιο αγώνα για να το αλλάξουμε αυτό».

Αν ξαναμιλήσουμε σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, προεκλογική περίοδο, τι θα θέλετε να είστε σε θέση να μας πείτε για τον Άγιο Ευστράτιο;

«Δε θέλω να κάνω τόσο μακρινά σχέδια. Πάμε βήμα βήμα. Θέλω να έχουν ολοκληρωθεί έργα που έχουμε προγραμματίσει ώστε να μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας ώστε να μείνει ο κόσμος εδώ. Να μη γίνει ποτέ ο Άη Στράτης ένα νησί που κατοικείται μόνο από ηλικιωμένους και σταδιακά θα αργοσβήνει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις