Εκτός λειτουργίας το αναβατόριο ΑμΕΑ στην Ακρόπολη: Ανέβασαν στα χέρια 12χρονο μαθητή

Εκτός λειτουργίας το αναβατόριο ΑμΕΑ στην Ακρόπολη: Ανέβασαν στα χέρια 12χρονο μαθητή

Απροσπέλαστη για τα ΑμΕΑ είναι η Ακρόπολη αφού το αναβατόριο που προορίζεται για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι εκτός λειτουργίας.

Το θέμα αναδεικνύεται από την επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ραιδεστού. Μαθητής του σχολείου που κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο μετείχε σε εκδρομή του σχολείου στην Ακρόπολη.

Ωστόσο, το αναβατόριο για ΑμΕΑ ήταν εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, το αναβατόριο που μπορεί να μεταφέρει έως και 20 επισκέπτες με αναπηρία στον Ιερό Βράχο ημερησίως αντιμετωπίζει πολύ συχνά προβλήματα.

Τι λέει η μητέρα του 12χρονου

Η μητέρα ενός 12χρονου μαθητή, τον οποίο μετέφεραν στα χέρια οι συμμαθητές και οι καθηγητές του, μίλησε στην κάμερα του Open.

«Συνήθως ο γιος μας δεν αντιδρά έτσι, αλλά άρχισε να κλαίει». Η μητέρα του, Φεβρωνία, περιγράφει τη στιγμή κατά την οποία ο 12χρονος γιος της Ερμής διαπιστώνει ότι δεν θα καταφέρει να ανέβει στον βράχο της Ακρόπολης, αφού το αναβατόριο είναι χαλασμένο.

«Τον πήρε ο πατέρας του στην πλάτη, είναι 60 κιλά ο Ερμής, και φτάσαμε μέχρι τα Προπύλαια. Όμως, όλη η διαδρομή είναι επικίνδυνη -γλιστρούν οι πέτρες- και είπαμε μέχρι εδώ μπορούμε, δεν γίνεται να φτάσουμε παραπάνω», λέει η μητέρα η οποία μαζί με τον σύζυγό της ακολούθησαν τη σχολική εκδρομή του γιου τους, από τη Νέα Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Ακρόπολη.

«Ένας πατέρας που ήταν δίπλα μας είπε ότι ‘’δεν θα ανέβει κανείς στην Ακρόπολη, εάν δεν ανέβει και ο Ερμής μαζί μας΄΄», συμπληρώνει η μητέρα του 12χρονου, ο οποίος κατάφερε, τελικά, να φτάσει στην κορυφή του Ιερού Βράχου λόγω της καλής πρόθεσης των άλλων γονέων που θέλησαν να βοηθήσουν.

«Πέντε-έξι πήραν στα χέρια τους το καρότσι και το ανέβασαν» λέει η μητέρα του παιδιού με τα κινητικά προβλήματα.

Το περιστατικό συνέβη στις 30 Μαρτίου. Από τότε, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αυτού του σχολείου στέλνει συνεχώς επιστολές για το θέμα στους αρμόδιους φορείς. Από την έρευνα που έκαναν οι ίδιοι, προέκυψε πως ο αναβατήρας είναι χαλασμένος από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχαιοφυλάκων, δήλωσε στο OPEN πως «υπάρχει ένα αναβατόριο από το 2004, το οποίο, όμως, δεν είναι εκεί για να μεταφέρει ΑμεΑ, αλλά… υλικά, έχει πολλά προβλήματα, χαλά συνεχώς και πρέπει να αλλαχτεί».

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε σήμερα με επίσημη ανακοίνωση, που έχει ως εξής: «Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου. 

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.

Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».