Όταν η ΝΔ αναγκάζεται να γίνει συγκεκριμένη για το οικονομικό της πρόγραμμα, τότε πραγματικά γίνονται αντιληπτές και οι προθέσεις της και ιδίως για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ασθενέστερους οικονομικά, αλλά και για οτιδήποτε ενισχύει την γνώση και τον πολιτισμό. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ και η επιβεβαίωση από τον αντιπρόεδρό του Κωστή Χατζηδάκη, ότι η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία θα εφαρμόσει δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%;

Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκεται στο 6% και ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ), το φυσικό αέριο, τα φάρμακα, τα βοηθήματα για τυφλούς, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια για θεατρικές και μουσικές σκηνές, δηλαδή, αύξηση του έμμεσου αυτού φόρου κατά τουλάχιστον 5 ολόκληρες μονάδες και εάν βεβαίως αυτά τα προϊόντα ενταχθούν στον χαμηλό ΦΠΑ 11%.

Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστεί από την ΝΔ ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν στον ΦΠΑ με συντελεστή 22% και ποια στο 11% και τούτο γιατί μόλις πριν από περίπου ένα μήνα η Κυβέρνηση Τσίπρα, είχε ανακοινώσει την άμεση μετάταξη όλων των τροφίμων και της εστίασης, από το 24% στο 13% και είχε υποσχεθεί την μείωση του χαμηλού συντελεστή 13% σε 11% μετά τις εκλογές. Τότε είχαν ενταχθεί στο 6% το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σε ποιον λοιπόν συντελεστή, στον υψηλό ή στον χαμηλό θα εντάξει ο κ. Μητσοτάκης τα τρόφιμα και την ενέργεια; Δεν διευκρινίστηκε, αλλά και χωρίς αυτή την διευκρίνηση μόνο το γεγονός ότι ο ΦΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση, θα αυξηθεί κατά 5% στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι πέραν των νοικοκυριών θα υπάρξει μια σημαντική επιβάρυνση στην βιοτεχνία στην βιομηχανία και στο αγροτικό κόστος.

Επίσης, αυτή η θέση της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία ακόμα και με αυτό το γενικόλογο, το «φλου» οικονομικό της δήθεν πρόγραμμα ότι θα μειώσει την φορολογία για να φέρει επενδύσεις και μέσω της ανάπτυξης που θα υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος…

Βεβαίως αυτό δεν είναι πρόγραμμα, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κακογραμμένο παραμύθι για να σκεπάσει τις πραγματικές προθέσεις μιας πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αυτές για τον ΦΠΑ που η χαρά δεν τους δεν τους αφήνει να τις κρύψουν.

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες και εφ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να αφήσει τα μικρά, τα εσωστρεφή και τα μίζερα της εξουσίας και να ασχοληθεί με την ουσία μπορεί σε πολύ μικρό διάστημα να βγάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το φιλελεύθερο λαγούμι του και να βρεθεί μπροστά στους ψηφοφόρος με το Θατσερικό του πρόγραμμα.

Ναι, με το Θατσερικό! Δεν το κρύβουν άλλωστε υποψήφιοι βουλευτές του, όπως ο Κωνσταντίνος. Μπογδάνος ο οποίος μόλις χθες δήλωνε αυτάρεσκα σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN ότι «είμαστε παιδιά της Θάτσερ και του Ρήγκαν» και ότι δεν είναι κακό που οι πανηγυρίζουσες αγορές για την πρωτιά Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, υποστηρίζουν ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα κρατήσει χαμηλά το εργασιακό κόστος…

Δείτε το απόσπασμα μετά το 3΄.00΄΄

Γενικότερα όμως, επειδή η ΝΔ αντιλαμβάνεται πως ακόμα κι αν δεν αποκαλυφθεί πλήρως το πραγματικό οικονομικό της πρόγραμμα προεκλογικά και κατορθώσει να πείσει τους ψηφοφόρους να την φέρουν στην εξουσία, η επόμενη μέρα γι αυτή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, άρχισε από τώρα να οικοδομεί ένα άλλοθι με τα περί «καμένης γης».

Έτσι, την Πέμπτη, όλως τυχαίως, όλος σχεδόν ο φιλικός προς την ΝΔ τύπος, είχε αυτό το θέμα με διαφορετικούς τίτλους, αγνοώντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αφήνει ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι άδεια ταμεία, όπως τα είχε αφήσει ο Αντώνης Σαμαράς το 2015 που κυριολεκτικά, ευρώ το ευρώ, μέρα με τη μέρα, γινόταν αγώνας δρόμου από την νεοφώτιστη τότε κυβέρνηση Τσίπρα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ είχε αφήσει πίσω της πραγματικά «καμένη γή». ΄Ηταν αρχικά το 1981, τότε που παρέδιδε την εξουσία ο Γεώργιος Ράλλης στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας ήταν εκείνος που εισήγαγε τον όρο «καμένη γη», περιγράφοντας αυτό που άφησε φεύγοντας η ΝΔ.

Το ίδιο έγινε και το 1993 όταν «έπεσε» η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήρθε και πάλι στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για τα άδεια ταμεία και το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει για αυτά… Το χρωστά στον Ανδρέα.

Το ίδιο δεν έγινε και το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία στον Γιώργο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην μνημονιακή καταστροφή;

Η ΝΔ λοιπόν δεν μπορεί να μιλά για «καμένη γη», γιατί τέσσερις φορές που αναγκάστηκε να παραδώσει σε κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και τις τέσσερις φορές, αποδεδειγμένα, άφησε οικονομικό χάος. Η καμένη γη είναι πατενταρισμένη πρακτική της ΝΔ

Στο σπίτι λοιπόν του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…
Γιάννης Στρατάκης