Κατάθεση ψυχής: Ευχαριστώ όσους πήραν στα χέρια το παιδί μου για να δει την Ακρόπολη

Κατάθεση ψυχής: Ευχαριστώ όσους πήραν στα χέρια το παιδί μου για να δει την Ακρόπολη

Συγκλονίζουν τα λόγια της μητέρας του μαθητή δημοτικού με κινητικά προβλήματα που έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία κατά την επίσκεψη με το σχολείο της Νέας Ραιδεστού στην Ακρόπολη, που έγινε αιτία να πέσουν κεφάλια από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα κλάματα του μικρού παιδιού γιατί δεν μπορούσε να δει από κοντά την Ακρόπολη, ήταν η αφορμή να αποκαλυφθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της ανθρωπότητας, ο Παρθενώνας είναι μη προσβάσιμος για τα ΑμεΑ. Στο μέρος που επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να το θαυμάσουν δεν λειτουργούσε το αναβατόριο και έτσι δεν ήταν προσβάσιμο για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν!

Η μητέρα του μικρού Ερμή τον οποίο έκανε "φτερωτό" ο πατέρας του παίρνοντάς τον στην πλάτη του για να τον ανεβάσει στην Ακρόπολη μίλησε  και περιέγραψε όλα όσα έγιναν και αποκάλυψαν την αδιαφορία εκείνων που θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί με το θέμα του αναβατορίου.

Διαβάστε: Το υπ. Πολιτισμού παίρνει κεφάλια για το περιστατικό με το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Διαβάστε: Εκτός λειτουργίας το αναβατόριο ΑμΕΑ στην Ακρόπολη: Ανέβασαν στα χέρια 12χρονο μαθητή

Η κυρία Φαίη Γεωργιάδου, η μητέρα του 12χρονου Ερμή μιλώντας στο newsit.gr είπε: 

"Συνοδεύαμε και οι δύο το παιδί μας, γιατί υπάρχει δυσκολία να ανέβει και να κατέβει στο λεωφορείο, οπότε το συνοδεύαμε και οι δύο γονείς. Όλα τα άλλα ήταν πολύ φυσιολογικά και στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ιστορίας, παντού είχε ασανσέρ, είχε καθισματάκι που ανεβαίνει τη σκάλα. Όταν φτάσαμε εκεί, εμείς ξέραμε ότι υπάρχει αναβατόριο και ήμασταν ήσυχοι για να πω την αλήθεια. Όμως όταν φτάσαμε εκεί μας είπε η κοπέλα ότι, δυστυχώς, είναι χαλασμένο. Εμείς όμως είπαμε ότι εμείς ήρθαμε για να ανέβουμε, δεν ήρθαμε για να μείνουμε κάτω και να φανταζόμαστε τις Καρυάτιδες, θέλουμε να τις δούμε από κοντά".

Και συνεχίζει: "Μέχρι ένα σημείο πήγε το καρότσι, μετά τον πήρε ο μπαμπάς του στην πλάτη, τον ανέβασε μέχρι τα Προπύλαια, όμως επειδή είναι επικίνδυνη διαδρομή και γλιστράει και έχει και πέτρες είπαμε ότι δεν γίνεται να ανέβει πιο πάνω, γιατί είναι και πολύ ανηφορικό το τελευταίο κομμάτι. Δεν θα ήταν εύκολο.

Αλλά, το παιδί μας δεν είχε την ίδια άποψη, στεναχωρήθηκε και μετά είπαν οι άλλοι γονείς ότι δεν θα μείνει κάτω ο Ερμής, θα ανέβουμε όλοι μαζί, δεν θα πάει κανείς επάνω αν δεν πάει κι αυτός. Και έπιασαν και οι άλλοι μπαμπάδες το καρότσι και το ανεβάσανε πάνω και το κατέβασαν ξανά οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι αυτό που λέμε, ότι το κράτος μας βασίζεται στο φιλότιμο των συνανθρώπων μας, των Ελλήνων. Φιλότιμο. Το φιλότιμο υπάρχει στους Έλληνες. Φτάσαμε έως εκεί, ήταν δυνατόν να μη δει την Ακρόπολη; Θα τον ανέβαζε και ο μπαμπάς του στην πλάτη, απλώς ήταν δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Και, πραγματικά, με συγκίνησε και η πράξη των υπόλοιπων γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, το έπιασαν το καροτσάκι και το ανέβασαν.

Επίσης, όταν ανεβαίναμε, λίγο πριν φτάσουμε πάνω, δηλαδή, δέκα βήματα πριν, ήταν μία κυρία με πατερίτσες, τουρίστρια και αυτή η κυρία έπεσε. Είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο που δεν βαδίζει καλά. Μπορεί να ζαλιστεί, μπορεί οτιδήποτε να συμβεί. Πραγματικά με συγκίνησε και η πράξη όλων των γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, έπιασαν και ανέβασαν το καροτσάκι πάνω. Το παιδί είναι 12 χρονών έχει ύψος 1.55, ζυγίζει περίπου 60 κιλά, δεν είναι και εύκολο να ανέβει".Στο newsit.gr μίλησε και η κυρία Σοφία Τσιραμπίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού. 

 "Όταν επέστρεψαν από την εκδρομή οι γονείς και μαθητές, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Αμέσως αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα γράψουμε μία επιστολή και θα τη στείλουμε στους αρμόδιους φορείς. Στείλαμε την επιστολή και περιμέναμε να δούμε την εξέλιξη. Αφού λάβαμε, δυο επιστολές ότι διαβιβάζουν απ’ τη Βουλή το αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού, μετά από το υπουργείο Πολιτισμού διαβιβάστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. έπρεπε κι εμείς με κάποιον τρόπο να ενημερώσουμε τους γονείς, οπότε το αναρτήσαμε στο Facebook του συλλόγου και από κει και πέρα πήρε δημοσιότητα.

Για μένα, το πιο ευχάριστο είναι ότι ακούσαμε την υπουργό Πολιτισμού να λέει ότι θα επιδιορθωθεί το αναβατόριο και ότι θα κατασκευαστεί και κάποιο καλύτερο. Επίσημη απάντηση ακόμα στην επιστολή δεν έχουμε λάβει. Την ίδια μέρα ήταν και ένα γαλλόφωνο σχολείο εκεί που είχαν και ένα κοριτσάκι σε αναπηρικό καροτσάκι. Και εκείνοι έπραξαν το ίδιο, το κουβάλησαν στα χέρια. Τα συναισθήματά παιδιών και γονιών είναι ανάμεικτα. Και απογοήτευση και μεγάλη χαρά όταν κατάφεραν να έχουν τον Ερμή ανάμεσά τους, στο βράχο της Ακρόπολης και είδαν τον Παρθενώνα όλοι μαζί".

Η εκδρομή έγινε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Ήταν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Έκτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Ο Ερμής είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Έχει δυο μεγαλύτερες αδερφές 20 και 22 ετών.

Πηγή: newsit.gr