Προβληματισμός στην Αθήνα και ανησυχία στους κατοίκους των Δωδεκανήσων για την αυξανόμενη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το απόγευμα της Τρίτης (11.06.2019) δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τρία νησιά στα Δωδεκάνησα, καταπατώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας.

Μέσα σε έξι λεπτά, από τις 18:05 μέχρι τις 18:11, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 διασπάστηκε και πέρασε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας, ακόμη δύο τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει πάνω από την Κίναρο, τη νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου.

Στις 18:05, το ένα τουρκικό F-16 πέρασε στα 24.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι. Στις 18:11' το ίδιο τουρκικό μαχητικό πέταξε 22.000 πόδια πάνω από τους Αρκιούς. Στις 18:18', ο ίδιος πιλότος με το πρώτο τουρκικό F-16 πέταξε στα 24.500 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι. Το δεύτερο F-16 του σχηματισμού των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στις 18:11' πέρασε στα 22.000 πόδια πάνω από τους Λειψούς.

Επιπλέον, την Τρίτη 11 Ιουνίου, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ακόμη ένα τουρκικό ελικόπτερο προχώρησαν σε 99 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Από τα 12 τουρκικά F-16, τα έξι ήταν οπλισμένα και σε μία περίπτωση προκάλεσαν μια εικονική αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής. Τα τουρκικά μαχητικά έκαναν 46 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Ακόμη 56 παραβιάσεις έγιναν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 στις 09:34' άνωθεν νήσου Κινάρου στα 27.000 πόδια, στις 18:05' άνωθεν νήσου Φαρμακονησίου στα 24.000 πόδια, στις 18:11' άνωθεν νήσου Αρκιοί στα 22.000 πόδια, στις 18:18' άνωθεν νήσου Φαρμακονησίου στα 24.500 πόδια και άνωθεν νήσου Λειψοί στα 22.000 πόδια.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Διαβάστε: Ανεβαίνει επικίνδυνα το "θερμόμετρο" στο Αιγαίο – Επί ποδός η Αθήνα για την αποφυγή θερμού επεισοδίου


Η προειδοποίηση Σημίτη

Οι επιθετικές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα Δωδεκάνησα, έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά το προειδοποιητικό άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος σημείωνε:

«Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ένα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις