Θεσ/νίκη: Στην εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ

Θεσ/νίκη: Στην εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ

Στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν για την επεισοδιακή ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής ανεφοδιασμού αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών (ΑΤΜ), στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Εκτός από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς δράστες, στην ίδια εισαγγελέα θα μεταχθεί και μία 39χρονη, η οποία συνελήφθη και φέρεται ως συνεργός τους.

Οι δύο άνδρες, 35 και 41 ετών, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές, ενώ οι ίδιοι φέρονται να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί.

Με αφορμή την μεταγωγή των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, συλλογικότητα αναρχικών προγραμματίζει συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της πόλης, σύμφωνα με ανάρτηση σε γνωστή διαδικτυακή σελίδα τού αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου.

Πώς έγινε η σύλληψη

Σύμφωνα με το έθνος, μυστικοί άνδρες της Αντιτροµοκρατικής είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τους δύο άνδρες από την Αθήνα και όταν έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται να ταξιδέψουν οδικώς την περασµένη Κυριακή για τη Θεσσαλονίκη, σήµανε συναγερµός. Η εκτίµηση ότι κάτι ετοιµάζουν επιβεβαιώθηκε χθες, όταν µπήκαν µεταµφιεσµένοι στο ΑΧΕΠΑ. Για δύο ηµέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχαν γίνει αντιληπτοί από κρυφούς αστυνοµικούς να κάνουν κατόπτευση των χώρων του νοσοκοµείου.

Η σύλληψή τους αιφνιδίασε και τους ίδιους τους δράστες, καθώς την ώρα που πήγαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει στην οδό Αγίου Δηµητρίου, επενέβησαν αστυνοµικοί, ενώ αµέσως έσπευσαν και στελέχη των ΕΚΑΜ µε πλήρη εξάρτυση και τους συνέλαβαν πριν εκείνοι προλάβουν να αντιδράσουν.

Οι δράστες έφτασαν στο νοσοκοµείο πέντε λεπτά πριν από τις 12 το µεσηµέρι και εµφανιζόµενοι ως γιατρός και ασθενής απείλησαν µε περίστροφο τον υπάλληλο της εταιρείας που κρατούσε δύο κασετίνες µε χρήµατα. Παρά τον πανικό του, ο υπάλληλος έριξε στο έδαφος τη µία κασετίνα, µε αποτέλεσµα να εκτοξευθεί το χρώµα και να καταστραφούν τα χρήµατα. Τη δεύτερη όµως την άρπαξαν και διέφυγαν. Περπατώντας σαν… κύριοι µέσα στους χώρους του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ, έφτασαν στο αυτοκίνητό τους, αλλά την ώρα που έµπαιναν µέσα συνελήφθησαν.

Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι «η νεοτροµοκρατία διανύει µια περίοδο, κατά την οποία έχει στερέψει από χρήµατα. Αυτό περιορίζει τις ενέργειες των ατόµων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Από τη Μεταπολίτευση και µετά οι ληστείες ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους χρηµατοδότησης ένοπλων οµάδων. Στην περίπτωση των ληστών του ΑΧΕΠΑ, πάντως, το κίνητρό τους δεν µπορεί ακόµα να διατυπωθεί µε απόλυτη βεβαιότητα. Αποτελεί εκτίµηση ότι στόχευαν στην ενίσχυση του “επαναστατικού ταµείου”.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους περιορίζονται στη διάπραξη ληστείας και στην οπλοκατοχή». Ο 35χρονος Κ.Σ. είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτροµοκρατική την ώρα που έβγαινε από ενοικιαζόµενη αποθήκη στη Νέα Σµύρνη, όπου είχε βρεθεί οπλισµός, που σύµφωνα µε την Αστυνοµία ανήκε σε τροµοκρατική οργάνωση. Είχε προφυλακιστεί για 30 µήνες, πριν ακόµα γίνει η δίκη του. Eτσι αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας καταγγέλλοντας την «παράνοµη παράταση προφυλάκισης», µέχρι που τελικά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα και από δεκάδες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας υπέρ του. Κατόπιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Η τελευταία σύλληψή του έγινε στις 5 Αυγούστου 2016, ύστερα από καταδίωξη στη Σπάρτη, ενώ µέχρι χθες ήταν και πάλι ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους. Ο δεύτερος ληστής του ΑΧΕΠΑ είναι ο 40χρονος Γ.∆., παλιός αναρχικός και γνώριµος της Αντιτροµοκρατικής από τη συµµετοχή του στους περιβόητους «ληστές µε τα µαύρα». Ο Γ.∆. είχε συµµετάσχει στην αιµατηρή ληστεία που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2006 στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Για την υπόθεση αυτή είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξης.

Παράλληλα, στο µικροσκόπιο έχει µπει ο ρόλος της 39χρονης γυναίκας, κατοίκου Θεσσαλονίκης, η οποία φέρεται να είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Οι αστυνοµικοί εξετάζουν το κατά πόσο ήταν το άτοµο που θα φιλοξενούσε στην πόλη το δίδυµο των ληστών.