«Ο κεντρικός πυλώνας του προγράμματός μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», τόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο cnn.gr.

«Έχουμε ποσοτικοποιήσει αυτόν τον στόχο στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, που θα μας επιτρέψει να ρίξουμε την ανεργία κοντά στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι ένας στόχος αρκετά ρεαλιστικός, δεδομένου ότι ήδη μέχρι σήμερα, επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουνε δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι το 2015 υπήρχε απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, σωρευτικά».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι στόχοι του είναι «νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και ενισχυμένα δικαιώματα, με κανόνες που θα ισχύουν για όλους αυστηρά στην αγορά εργασίας, γιατί οι κανόνες σε ένα κράτος είναι εγγυήσεις ότι σέβεσαι τα δικαιώματα όλων, με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δηλαδή ένα ισορροπημένο μείγμα ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και σε κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να φτιάξουμε ένα κράτος που θα υποστηρίζει την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών».

Στον αντίποδα, σχολίασε, η ΝΔ «εισηγείται ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ενδεικτικά, μόνο το μέτρο της για τη ραγδαία μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ.Την ίδια στιγμή λέει μείωση δαπανών και αναρωτιέται κανείς, ποιες δαπάνες θα μειώσει; Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες: μισθοί, συντάξεις, πέντε μεγάλα επιδόματα.

Τι ακριβώς σκοπεύει να μειώσει από αυτά; Μιλάει, επίσης, για επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 στο Δημόσιο, το οποίο σημαίνει ότι, πέραν του ότι δεν θα γίνονται προσλήψεις, οι πολίτες θα έχουν πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικού κράτους και όλο αυτό προκειμένου να κάνει πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, που ευνοούν μία μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Κληθείσα να σχολιάσει τις θέσεις της ΝΔ για τα εργασιακά δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σαφές πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώθηκε και την περίοδο που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, αλλά και την περίοδο που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ίδιος είναι αρκετά σαφής στις τοποθετήσεις του. Εκ των υστέρων τα στελέχη του προσπαθούν να πείσουν τους περισσότερούς μας ότι δεν είπε αυτά που όλοι ακούσαμε, αλλά ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Υποστηρίζει ότι, εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων, θα μπορούν να παρακάμπτονται βασικοί κανόνες προστασίας της εργασίας. Αυτό είναι πυρηνικό στοιχείο, δεν το λέει τυχαία, είναι αίτημα συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων. Την ίδια ώρα που το λέει αυτό κλείνει το μάτι σε μία παραβατικότητα την οποία τη γνωρίσαμε στη χώρα».

«Εμείς», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, «έχουμε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και βούληση να χτυπήσουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας το Σ.ΕΠ.Ε. με προσωπικό και μέσα, περνώντας νόμους στη Βουλή για την τήρηση των ωραρίων και τις υπερωρίες, βάζοντας πρόστιμα για παραβιάσεις σε μεγάλες τράπεζες. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που φέραμε στη Βουλή. Καταψήφισε και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τους κανόνες για τις εργολαβίες. Γιατί το έκανε αυτό εάν είναι φιλεργατική η πολιτική της;».

Η κ. Αχτσιόγλου επανήλθε στο ζήτημα του στελέχους, πολιτευόμενου με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης κάνει τοποθετήσεις που τροφοδοτούν αιτήματα εργοδοτικών κύκλων, δικό του κεντρικό πολιτικό στέλεχος στη Χίο προπηλακίζει επιθεωρητή, διώχνει αδήλωτη εργαζόμενη που είχε στην επιχείρησή του, υβρίζει και απειλεί, πετά αντικείμενα σε βάρος του επιθεωρητή».

Όπως δε πρόσθεσε, «πρόκειται για κεντρικό πολιτικό στέλεχος για το οποίο -αν και ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε- η ΝΔ αρνείται να απαντήσει και μάλιστα η κ. Ζαχαράκη σχεδόν κάλυψε αυτή την πρακτική».

«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υποστήριξε, δεν υπερψήφισε, καταψήφισε βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που φέραμε στη Βουλή», παρατήρησε η υπουργός Εργασίας.


Οι τουρκικές προκλήσεις

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει κανενός είδους παρέμβαση στην ελληνική ΑΟΖ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου.

«Στα ζητήματα εθνικής άμυνας, να ξέρει ο κόσμος, ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα», είπε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία πάντως χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να επιχειρήσει παρέμβαση η Τουρκία, αντίστοιχη με εκείνη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι θα βγει στη Μεσόγειο και δεύτερο ερευνητικό πλοίο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε τι θα πράξει η Ελλάδα αν αυτό το πλοίο προχωρήσει σε έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ.

«Από την πλευρά μας, δεν θα επιτρέψουμε καμία τέτοιου είδους παρέμβαση. Δεν θα υπάρξει όμως και καμία τέτοια επέμβαση. Στα ζητήματα εθνικής άμυνας, να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Αλλά θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε τις συντονισμένες αντιδράσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας, με την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια, μια πολιτική η οποία έδωσε στη χώρα «ερείσματα και αναβαθμισμένη παρουσία». Παράλληλε εκτίμησε ότι η Τουρκία θα βγει τελικά ζημιωμένη από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες κατέφυγε με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε πρόδηλη τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή συντονισμένη αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «σε όλα αυτά τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένονται συμπεράσματα, ανακοινώσεις καταδικαστικές στη στάση της Τουρκίας».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένο και βήμα, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο στο παρελθόν. Το γεγονός ότι έχουμε μια τόσο συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει και με το ότι η χώρα, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει ερείσματα στο διεθνές στερέωμα.

Να έχει μια αναβαθμισμένη παρουσία και σε επίπεδο ΕΕ και συνολικά. Είναι ακριβώς χάρη στην αναβαθμισμένη αυτή παρουσία που μπορούμε να έχουμε μια τόσο συντονισμένη αντίδραση. Στο παρελθόν δεν βλέπαμε τόσο γρήγορα αποφάσεις και τόσο καταδικαστικές εις βάρος της Τουρκίας, ιδίως από την πλευρά της ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η καταδίκη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτή η τακτική που ακολουθεί, αυτή η επιθετική τακτική -που μαρτυρά όμως φοβικότητα- θα την απομονώσει στο διεθνές στερέωμα».


Το debate

Αναφορικά με την πρόταση να υπάρξει ένα δεύτερο debate, μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «υπάρχει ένα σαφές δίλημμα για την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών, τα προγράμματα είναι διαμορφωμένα και είναι ξεκάθαρο ποιες πολιτικές δυνάμεις ανταγωνίζονται με βάση τα σχέδια και τα προγράμματά τους, και άρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια τέτοια προγραμματική αντιπαράθεση, μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, όπως έγινε και το 2015 με την τηλεοπτική αντιπαράθεση των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τσίπρα».

«Τα ερωτήματα που βαραίνουν τη ΝΔ αναφορικά με την άρνησή της, είναι για ποιον λόγο φοβάται, τι ακριβώς φοβάται, τι κρύβει από το πρόγραμμά της που δεν θα ήθελε να αναδειχθεί από μια τέτοια αντιπαράθεση και τελικά τι το αρνητικό βρίσκει σε μια προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δίλημμα για την επόμενη ημέρα είναι ξεκάθαρο, ανάμεσα σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει γύρω του τις προοδευτικές δυνάμεις και σε έναν χώρο που έχει συσπειρώσει τις περισσότερο συντηρητικές δυνάμεις, με δύο σαφώς ανταγωνιστικά σχέδια, για την επόμενη ημέρα και θα βοηθούσε να τεθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση, για να βγάλουν οι πολίτες πιο σαφή συμπεράσματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις