Την τελευταία του πνοή άφησε αιφνιδιαστικά, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης (19.06.2019), το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς, σε ηλικία 94 ετών.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του παρέμενε πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός, έγραφε, διάβαζε, παρακολουθούσε την πολιτική επικαιρότητα.

Ο Τάκης Μπενάς έζησε την ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα δίνοντας το παρόν στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990.

Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ.

Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.Συλλυπητήρια

ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του συντρόφου Τάκη Μπενά",αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

"Ο Τάκης Μπενάς, γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, όπου ξεχώρισε, ως ένας από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Από το ΕΑΜ Νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Το 1948 καταδικάζεται σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου. Τελικά, παραμένει έγκλειστος, στη φυλακή, για 12 χρόνια, μέχρι το 1960. Όταν αποφυλακίζεται, εργάζεται στο γραφείο του Ηλία Ηλιού. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Αναδεικνύεται γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και, από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 διέφυγε της σύλληψης. Το 1969 καταδικάζεται σε ισόβια. Θα βγει από τη Γιούρα, την επομένη μέρα της πτώσης της χούντας. Από τότε ως το 1986, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ακολούθησε το εγχείρημα του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση της εφημερίδας «Εποχή». Υπέρμαχος της συνεργασίας και της ενότητας της ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του '30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη.

Παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

"Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του Σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού Κομμουνισμού. Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών και μεγάλων", αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Τάκη Μπενά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και συνεχίζει:

"Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους"."Σε αποχαιρετούμε σύντροφε Τάκη, με τιμή και συγκίνηση", έγραψε μεταξύ άλλων στο twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.Ο υπουργός ΕπικρατείαςΔημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει σε μήνυμά του:

"Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της κομμουνιστικής ανανέωσης, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας αλλά και ένα σύμβολο της καθημερινής μάχης για την κοινωνική χειραφέτηση. Αφήνει σπάνια παρακαταθήκη σε όλους και όλες μας.Αντίο, Σύντροφε".Το μήνυμα της υπουργού Εργασίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου:

"Η ζωή του Τάκη Μπενά, που πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ήταν συνυφασμένη με την περιπετειώδη διαδρομή της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα. Μαχητής της Εθνικής Αντίστασης στον εργατικό Πειραιά, καταδικασμένος σε θάνατο στη μετεμφυλιακή δίνη της κρατικής αντεκδίκησης, έγκλειστος για δώδεκα χρόνια, γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συλληφθείς ξανά στα χρόνια της δικτατορίας, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση του ανανεωτικού ρεύματος της αριστεράς που έθεσε στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα της σχέσης της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Οι σημαντικοί αυτοί σταθμοί στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έως την τελευταία στιγμή διάβαζε, σχολίαζε και συζητούσε υπογραμμίζουν το ιστορικό φορτίο ενός τύπου πολιτικής στράτευσης που φαντάζει εξαιρετικά μακρινό και σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Την ίδια στιγμή όμως το έργο, τα γραπτά και η παρακαταθήκη του Τάκη Μπενά θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς και τις πολλές,τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αυτού του κόσμου".


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις