«Η γενιά που έζησε την κρίση, αυτή πρέπει να έχει την σκυτάλη και εμείς να επικουρούμε. Αυτοί οι οποίοι έζησαν όλο αυτό το δράμα η σημερινή νέα γενιά, διπλωματούχων ή μη, έχει πλήρη απροσδιοριστία, η οποία αντιλαμβάνεστε πόσο αποσταθεροποιητικά λειτουργεί», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και εκτίμησε ότι η ανασφάλεια αυτή έπαιξε ρόλο και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι η πολιτική σύγκρουση προόδου και συντήρησης, «πέραν των προγραμματικών χαρακτηριστικών είναι και σε επίπεδο πολιτισμικό, ιδεολογικό, θεωρητικό, στην ευρωπαϊκή της διάσταση, στους θεσμούς, στον αντιφασισμό, στο κλίμα. Οι ορίζοντές μας πρέπει να είναι πολύ πιο πλατείς, η ατζέντα πολύ διαφορετική, ώστε να μπορεί ο νέος άνθρωπος να διαμορφώσει ταυτότητα και να πει "εμείς, η γενιά μας, αυτό θέλουμε" ώστε να αποφασίσει εκλογικά και πολιτικά».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καλλιέργησε και εκμεταλλεύτηκε τα φοβικά σύνδρομα που αναπτύχθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ αναφέρθηκε σε «καρτέλ» των ΜΜΕ που προχώρησε σε μία «πρωτοφανή σύμπτυξη δυνάμεων και έκανε πρωτοφανή πόλεμο στην κυβέρνηση», αλλά όπως είπε «πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τον εαυτό μας. Πάρα πολλά από όσα έκανε η κυβέρνηση δεν πέρασαν, δεν αναλύθηκαν, δεν επικοινωνήθηκαν» στο κοινό, «ακόμη και στη Συμφωνία των Πρεσπών καθυστερήσαμε 4-5 μήνες, αφήνοντας την Μακεδονία και την Ελλάδα άθυρμα των πιο ακραίων απόψεων, επειδή στην κυβέρνηση συνυπήρχαν οι δύο απόψεις».

Πρόσθεσε επίσης ότι με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, έσπασε η «υγειονομική ζώνη» που είχε δημιουργήσει το «καρτέλ των μιντιαρχών», όπως τη χαρακτήρισε.

«Έτσι, επικοινωνήσαμε με τον προοδευτικό χώρο, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά, αριστερούς ριζοσπάστες και διαμορφώθηκε η νέα κατάσταση, επικοινωνίας των ζωντανών προοδευτικών δυνάμεων», όπως είπε.

Έκανε επίσης λόγο και για σημαντικά ελλείμματα της κρατικής τηλεόρασης τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης του προϊόντος όσο και του τρόπου και της αναλογικότητας με την οποία καλύπτει ειδικά την πολιτική επικαιρότητα. «Θα πρέπει κάθε φορά η δημόσια τηλεόραση να αίρεται πάνω από την τρέχουσα ατζέντα, για να την εξυπηρετεί σωστά».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε, ότι η συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε από την παρούσα Βουλή και η επόμενη θα είναι η αναθεωρητική.

«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι με την ψήφο του θα δώσει προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο στη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε ακόμη στην απώλεια του Τάκη Μπενά, με τον οποίο όπως είπε «είχα την τιμή να συμπορευτώ, με τον Μπενά στον ρόλο του καθοδηγητή με την κανονική έννοια, την ουσιαστική, την ανθρώπινη, την συντροφική, την θεωρητική. Η συμπόρευση κράτησε δεκαετίες -θα τολμούσα να πω μέχρι χτες, γιατί νοητικά υπήρχε αυτή η σχέση. Ο Τάκης Μπενάς για εμάς ήταν στοιχείο εμβληματικό στο Πάνθεον των εξαιρετικών συντρόφων που κάποιοι από μας είχαμε την τιμή και την τύχη να συνυπάρξουμε», όπως είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι «βεβαίως "το παιχνίδι γυρνάει" με την προϋπόθεση να ψηφίσει αρκετός επιπλέον κόσμος. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ειδικά από την νεολαία που δεν ψήφισε. Αυτές είναι διαφορετικές εκλογές και με αυτή την προϋπόθεση, ναι, γυρνάει το παιχνίδι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις