Μακρόν σε Τσίπρα: Αν θέλεις, σου στέλνω φρεγάτες να περιπολούν!

Μακρόν σε Τσίπρα: Αν θέλεις, σου στέλνω φρεγάτες να περιπολούν!

Ο Εμανουέλ Μακρόν,  ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής στάσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Σε διάλογο του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν του το ζητήσει, μπορεί να στείλει γαλλικές φρεγάτες για περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο!

Ο κ. Μακρόν είπε, σύμφωνα με πληροφορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Διαβάστε: Τσίπρας: Οι επιλογές της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα έχουν τίμημα


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: ΕΕ: Ασπίδα των "28" στην Κύπρο- Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία με στοχευμένα μέτρα

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα σκληρή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την αδυναμία να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Η υιοθέτηση του σχεδίου για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας πέρασε από… 40 κύματα, αφού Γερμανία και Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις ως προς τη διατύπωση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν έκρυψε τον… προβληματισμό του για τη διατύπωση «στοχευμένα μέτρα», ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα και ζήτησε χρόνο για να «ζυγίσει» την κατάσταση.

Τελικά, πάντως, οι αντιδράσεις από Γερμανία και Ολλανδία «κάμφθηκαν».