"H συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τα εργασιακά, παρά τους ανεβασμένους τόνους, μένει μακριά από τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων", δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στο Περιστέρι, σε εκδήλωση με θέμα "Παρέμβαση για το εργασιακό μέλλον της νεολαίας: Ζωή με "ευκαιρίες" ή ζωή με δικαιώματα;", ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, διότι "δεν μπορεί 'να κρυφτεί το κοινό έδαφος που έχει η πολιτική, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του συστήματος" που είναι "οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, οι υπογραφές τους στο τρίτο μνημόνιο όλοι οι νόμοι του οποίου παραμένουν σε απόλυτη ισχύ και η κοινή αποδοχή των στόχων για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060".


Δείτε το σχετικό βίντεο:


"Ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη, μπορεί να είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για τη μεγάλη πλειοψηφία. Γιατί έχει σαν προϋπόθεση το συνεχές τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, τη συμπίεση των απολαβών του εργαζόμενου, το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, ανάλογα με το τι συμφέρει τον εργοδότη, το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι γι' αυτό τα κόμματα αυτά θεωρούν το 8ωρο ξεπερασμένο, όπως και ότι δεν θεωρούν "σύγχρονο" το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αλλά τις «ευκαιρίες», να αλλάζει κανείς 2-3 δουλειές, να αναγκάζεται ακόμη και να μεταναστεύσει για να καταφέρει να επιβιώσει.

Επισήμανε ότι όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επωφεληθεί από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητσοτάκη για τα εργασιακά και, "όσο και αν πασχίζει να εμφανιστεί ως εγγυητής των εργασιακών δικαιωμάτων ή έστω ως το «μικρότερο κακό»,"όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο τους αντεργατικούς νόμους που κληρονόμησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αλλά και τους ενίσχυσε παραπέρα".

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πρώτη φορά τον "εμβληματικό μνημονιακό νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός και τα βασικά επιδόματα δεν καθορίζονται πλέον από την συλλογική πάλη των εργαζομένων μέσα από τα Συνδικάτα τους, αλλά καθορίζονται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, του εκάστοτε υπουργού αυθαίρετα, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων είπε ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα", καθώς "με το δώρο που έδωσε στο κεφάλαιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι εργοδοτικές οργανώσεις απέκτησαν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ στο σύνολο του κλάδου με το να μην καταθέτουν το μητρώο μελών τους για να διαπιστωθεί αν απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου".

Πρόσθεσε ότι οι ισχύουσες σήμερα κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν ένα ποσοστό κάτω από το 10% των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, καμία πρόβλεψη που να υποχρεώνει τους εργοδότες να προσέρχονται για να υπογράψουν ΣΣΕ.Είπε ακόμα ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην πραγματικότητα "η ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του εργαζόμενου και όλοι οι νόμοι που οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», και των θανατηφόρων" καθώς "το 2016 καταγράφηκε ένας θάνατος εργαζόμενου κάθε πέντε μέρες, ενώ την ίδια χρονιά, σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργατικών «ατυχημάτων» από το 2009".

Ο Δ. Κουτσούμπας επέρριψε μεγάλες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ "όχι μόνο γι' αυτά που έκανε αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι «ξέπλυνε» την ΝΔ από τις δικές της τεράστιες ευθύνες, της έδωσε το δικαίωμα να δηλώνει δικαιωμένη, ενώ δεν είναι".

"Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ που με σταθερότητα και συνέπεια έχει αντιπαλέψει όλα τα παραπάνω. Έχει βρεθεί απέναντι σε κάθε αντεργατική κυβέρνηση, έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων" υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης, στα προληπτικά μέτρα που παίρνουν οι εκμεταλλευτές εναντίον των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέραν της απογοήτευσης και της διάψευσης ελπίδων επέλεξε "να βάλει χέρι και στο πιο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, αυτό της απεργίας, δυσκολεύοντας την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης ενός σωματείου με θέμα την προκήρυξή της" με τροπολογία για την οποία πανηγύριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αυτά τα λίγα που κατέκτησαν οι νέοι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα "δεν θα είχαν παραχωρηθεί χωρίς τους αγώνες που έγιναν, στους οποίους το ΚΚΕ ήταν πάντα μπροστά, μέσα και έξω από τη Βουλή".

Ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέρριψαν όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, για να μπει φραγμός στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, για να ανακτηθούν οι απώλειες της προηγούμενης περιόδου, για μέτρα προστασίας για τους ανέργους και άλλα.

"Ακριβώς όπως μαζί ψήφιζαν, μέχρι και τη μέρα που έκλεισε η Βουλή, τα δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως για την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών.

Αυτό βέβαια το θεωρούν απολύτως συνταγματικό, αφού πάλι όλοι μαζί απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να απαλειφθεί από το Σύνταγμα το ειδικό φορολογικό καθεστώς ασυλίας των εφοπλιστών.

Μέχρι εκεί φτάνει η ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου" πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το μέλλον της νεολαίας δεν είναι η υποταγή στις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών και του κράτους τους καθώς σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες, να διασφαλίζονται όλες οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και παράλληλα να δουλεύουν όλοι λιγότερες ώρες, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση και για την εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου αλλά και για το περιεχόμενο αυτού του ελεύθερου χρόνου, για αναψυχή, ψυχαγωγία, άθληση, διακοπές.

"Γι' αυτό σήμερα μπορεί να δώσει πνοή, αντοχή, προοπτική και συνέχεια στην πάλη των εργαζόμενων η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Είναι το Κόμμα που μπορεί να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης" υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους είπε ότι αυτό που θα μετρήσει γι' αυτούς δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος με το δεύτερο, ούτε η αποχή. Τους κάλεσε να μην αφήσουν τους φασίστες της ΧΑ "να μιλήσουν στο όνομά τους" και υπογράμμισε ότι "αυτό που θα μετρήσει θα είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, για να δυναμώσει η ελπίδα, η αντίσταση, η προοπτική".


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις