«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο το ντιμπέιτ, γιατί αυτό θα εκθέσει πτυχές του προγράμματός του, οι οποίες είναι εντελώς αντικοινωνικές», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.

«Υπάρχει μία προσπάθεια αποφυγής του διαλόγου και της έκθεσης των πολιτικών σχεδίων και έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ποιος αποφεύγει το debate», πρόσθεσε. Και υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη το γνωρίσαμε στη χώρα. Εφαρμοζόταν πριν το 2010 και μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στη λιτότητα για τους πολλούς».

Αναφερόμενη σε πτυχές του προγράμματος της ΝΔ σημείωσε:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι για το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φορολογίας, για το 2020 θα κάνει μόνο μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει από τον Μάιο του 2019, και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα θα τα δει από το 2021 και έπειτα, εφόσον κάνει μεταρρυθμίσεις, εφόσον διαπραγματευθεί με τους εταίρους και εφόσον αυτοί συμφωνήσουν».

Ακόμη και αν εφαρμοστεί το πρόγραμμά του, που ο ίδιος ουσιαστικά λέει ότι δεν θα εφαρμοστεί, ακριβώς επειδή έχει οριζόντιο χαρακτήρα δεν στοχεύει στους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά ευνοεί το 8% των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, στερώντας αναγκαίους πόρους από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, μιλάει για ραγδαία μείωση των κερδών των επιχειρήσεων, που κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ, και την ίδια στιγμή για μείωση δαπανών ώστε να έχει δημοσιονομική ισορροπία. Όμως οι δαπάνες του κράτους είναι πολύ συγκεκριμένες: μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα. Δεν μας έχει απαντήσει ποιες δαπάνες θα μειώσει και πόσο θα επιβαρυνθεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου που συμπλήρωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στον κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, ενώ αυτή τη στιγμή είμαστε στον κανόνα 1 πρόσληψη προς 1 αποχώρηση, γιατί το έχει κερδίσει η κυβέρνηση. Αν έρθουμε σε αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, σημαίνει ότι διορισμοί εκπαιδευτικών και γιατρών που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται από το 2019 και έχουν προγραμματιστεί έως το 2022, αυτομάτως ακυρώνονται. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες που προσλαμβάνονται, αφορά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αν επιστρέψει ο κανόνας 1 προς 5, σημαίνει ότι αυτομάτως σταματούν όλοι οι διορισμοί, για να μην μιλήσω για απολύσεις, εκπαιδευτικών και γιατρών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Περίπου 9.000 είναι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο για το 2019 και 9.000 προσλήψεις υλοποιεί η κυβέρνηση. Αν έρθουμε στον κανόνα του κ. Μητσοτάκη σημαίνει ότι θα γίνουν 1.500 προσλήψεις στο Δημόσιο ενώ έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα προσλάβει 1.300 αστυνομικούς».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι αυτό «είναι απολύτως κοστολογημένο και εντός των δημοσιονομικών στόχων. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ισορροπία ανάμεσα στις κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, καλύτερη Υγεία και Παιδεία, περισσότερες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία. Ταυτόχρονα έχει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με μεγαλύτερη μείωση για ακίνητη περιουσία μικρότερης αξίας και μικρότερη μείωση για περιουσία μεγαλύτερης αξίας, μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ποσοστιαία μείωση στη συνέχεια, μείωση της φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις