Συνέντευξη στη Μάρη Γαργαλιάνου


Από το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η Μαύρα Σαραντοπούλου κάνει και επίσημα πλέον το ντεμπούτο της στον πολιτικό στίβο. Η κινηματική της δράση ξεκίνησε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ, ενώ το 2011 προσχώρησε στο Συνασπισμό και μετέπειτα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με καταγωγή από το πανέμορφο Λεβίδι Αρκαδίας, η κ. Σαραντοπούλου δημοσιογραφεί από τα 18 της κιόλας χρόνια (πολιτικό ρεπορτάζ), ενώ τα τέσσερα τελευταία παράλληλα με την εργασία της στην Ελληνική Κυβέρνηση φοιτά στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πως κρίνει σαν δημοσιογράφος την εικόνα της Βουλής σήμερα; Κατά πόσο κρίσιμες θεωρεί τις επερχόμενες εκλογές για τη Δημοκρατία; Ποιο το όραμά της για την Αρκαδία και ποιο το πρώτο της μέλημα εφόσον εκλεγεί;

Αυτά και άλλα πολλά ακολουθούν σε μια συνέντευξή της εφ’ όλης της ύλης στο Nooz.gr.
Ερ: Από το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Με τι συνεπάγεται για εσάς αυτό το βήμα;

Αυτό το βήμα είναι μία τεράστια τιμή και τεράστια ευθύνη για κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τεράστια η ευθύνη να σε προτείνουν οι σύντροφοί σου, οι συμπολίτες σου, ως υποψήφια βουλευτή. Και αυτό γιατί ο βουλευτής είναι αυτός που έχει την υποχρέωση τόσο να εκπροσωπεί τον λαό στο κοινοβούλιο, όσο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των συμπολιτών και του τόπου του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υποψήφιος βουλευτής που ανήκει στην Αριστερά-πράγμα που σηματοδοτεί την τεράστια διαφοροποίηση στη συμπεριφορά από τα κόμματα των άλλων χώρων- έχει την ευθύνη να επικοινωνήσει τα πεπραγμένα και την πολιτική του κόμματός του στους συμπολίτες του.

Εμείς, λοιπόν, ως αριστεροί, ως πολίτες προερχόμενοι από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και βγαλμένοι από τα προοδευτικά κινήματα του λαού μας, σε αυτή την εκλογική διαδικασία, «πέφτουμε στη μάχη» της ενημέρωσης των συμπολιτών μας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οδηγήθηκε η κοινωνία στην ανθρωπιστική κρίση και το ελληνικό κράτος στην πτώχευση.

Για εμάς, που ανήκουμε ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς, αποτελεί ύψιστο κοινωνικό χρέος να μάθει ο πολίτης όσα ποτέ τα media σκόπιμα δεν του μετέδωσαν.


Ερ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα και μάλιστα αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύετε ότι σε λίγες μόνο ημέρες μέχρι τις κάλπες, μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι»;

Απ: Εμείς που ανήκουμε στο χώρο των media ξέρουμε πολύ καλά πόση δύναμη έχει η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης και των social. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε οντότητες ξεκομμένες από την κοινωνία. Δεν ζούμε σε κανέναν μικρόκοσμο. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους πολίτες, ανάμεσα στον λαό μας, να συζητούμε καθημερινά μαζί του.

Η εικόνα λοιπόν που έχουμε εμείς που βρισκόμαστε στην πραγματική ζωή, δεν είναι αυτή που θέλει το μιντιακό σύστημα να προβάλλει.

Οδημοκρατικός κόσμος θορυβήθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αυτό γιατί δεν ήπιαμε όλοι το «νερό της λήθης». Ο λαός μας δεν ξεχνά το τί έζησε στα σκληρά χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων. Δεν ξεχνά τις ομαδικές απολύσεις, τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ξεχνά τον κατακερματισμό του 8ωρου, δεν ξεχνά τα συσσίτια, τις ουρές για μία σακούλα τρόφιμα.

Δεν ξεχνά ότι κάποιοι του άρπαξαν την υπεραξία της εργασίας του. Δεν ξεχνά ότι 2,5 εκατ. συμπολίτες μας δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ότι τα σχολεία μας δεν είχαν δασκάλους και καθηγητές. Ότι τα παιδιά μας δεν είχαν βιβλία ακόμη και στα μέσα της χρονιάς. Δεν ξεχνά την αξιοπρέπεια που του έκλεψαν και που με τεράστια προσπάθεια του επέστρεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Ερ: Ως δημοσιογράφος πώς θα κρίνατε στο τώρα την εικόνα της Βουλής;

Απ: Η εικόνα της Βουλής έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ταξικής σύγκρουσης. Από τη μια έχεις τα αστικά κόμματα που λέμε στην κοινωνιολογία και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχουν στρατευτεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατίο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ριζωμένα συστήματα που επί 40 χρόνια ρήμαξαν με τις πολιτικές τους τη χώρα. Όλη αυτή η σύγκρουση δεν έχει ηθικά χαρακτηριστικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Εμπεριέχει σπέκουλα, fake news και «λάσπη στον ανεμιστήρα».

Από την άλλη πλευρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει μόνο με στοιχεία να αναδείξει τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν και προγραμματίζουν να εφαρμόζουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όταν και εάν βρεθούν χέρι -χέρι στην εξουσία. Ως συμπέρασμα, όχι, δεν με ικανοποιεί η εικόνα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Αναμένω να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα υπερισχύσει ο πολιτικός πολιτισμός, θα εκλείψουν οι ύβρεις και τα ψέματα και όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί θα μιλούν στο λαό με επιχειρήματα και στοιχεία.


Ερ:Κατά πόσο κρίσιμες θεωρείτε αυτές τις εκλογές για τη Δημοκρατία μας;

Απ: Οι εκλογές της 7ης Ιούλη είναι οι πιο κρίσιμες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Και αυτό γιατί κινδυνεύει να πάει στράφι η τεράστια εθνική προσπάθεια που έγινε τα 4,5 χρόνια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατά τα ηνία της χώρας.

Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στις αντιλαϊκές πολιτικές, στα ελλείμματα, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις. Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στη χρεοκοπία, αφού η ΝΔ θέλει να βάλει ξανά στο παιχνίδι το ΔΝΤ.

Και είναι ενδεικτικό, ξέρετε, η αλαζονική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και οι δηλώσεις του για κατάργηση του 5ημερου και θεσμοθέτηση της 7ήμερης εργασίας, ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο σήμερα καθώς και για εξαφάνιση των ελέγχων του ΣΕΠΕ.


Ερ:Ποιο το όραμά σας για το νομό Αρκαδίας; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;

Απ: Η Αρκαδία, ξέρετε, και κυρίως η Τρίπολη έχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Αυτό που έχω ως στόχο είναι να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ξενώνων για τα αδέσποτα ζώα. Και να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της φιλοζωίας. Αμέσως μετά θα ήθελα να δω τον κόσμο της αγροτιάς να συνασπίζεται και να προχωρά τη σύσταση των συνεταιρισμών.

Ξέρετε, εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση έτσι ώστε ο αγρότης να γλιτώσει από τους μεσάζοντες και να πουλά την παραγωγή του λαμβάνοντας απευθείας το κέρδος του.

Παράλληλα, θα ήθελα να δω να ολοκληρώνονται μια σειρά από έργα που θα επιφέρουν αυτομάτως καλυτέρευση στην καθημερινότητα του πολίτης της Αρκαδίας, όπως το δίκτυο άρδευσης στον Ταμιευτήρα νερού στην Τεγέα- Μαντινεία, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού δρόμου Τρίπολης. Και βεβαίως θα ήθελα να δω μία αποτελεσματική διαχείριση στο πρόβλημα των απορριμμάτων.


Ερ:Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε μέσω του Nooz.gr στους πολίτες του Νομού Αρκαδίας; Ποιος ο βασικότερος λόγος για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Μαύρα Σαραντοπούλου;

Απ: Το μήνυμα που στέλνουμε είναι μήνυμα αντίστασης στη σπέκουλα, στο ψέμα, στην εξαπάτηση που προσπαθεί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να ρίξει ξανά τον λαό μας. Και ο λαός μας έχει πολλούς λόγους για να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για έβγαλε τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση.

Γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε 2,5 εκατ. Συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό. Γιατί αύξησε τον κατώτατο. Γιατί δημιούργησε 380.000 νέες θέσεις εργασίας. Γιατί εξασφάλισε τη μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Γιατί διασφάλισε το αφορολόγητο.

Γιατί προγραμματίζει απολύτως κοστολογημένα τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Και για 200 ακόμη λόγους. Για να μην χαρίσει τη χώρα και την αξιοπρέπειά του στο κεφάλαιο και τα συμφέροντα των ισχυρών. Εμείς ένα λέμε και προχωράμε: Venceremos!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις