Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ένα ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ένα ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα

Κι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται σήμερα, αυτό που κυνήγησε μετά μανίας ο πατέρας του και επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Μια τηλεοπτική αναμέτρηση με τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι αρχικές αρνήσεις του Α. Παπανδρέου είχαν να κάνουν με την «αποστασία» Μητσοτάκη το 1965 και στη συνέχεια με την ρεβανσιστική αντιμετώπισή του την περίοδο του «βρώμικου ΄89, όπου και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, κατά την προεκλογική περίοδο του 1993, όταν και πάλι ο Ανδρέας αρνήθηκε μια τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Μητσοτάκη, ήταν τόσο έντονη η αντίδραση της ΝΔ, που πρόβαλε τηλεοπτική διαφήμιση με μια άδεια καρέκλα για να «καταγγείλει» τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλεί και προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση αλλά εκείνος συνεχώς αρνείται, παρά την αρχική δέσμευσή του, ότι «θα γίνουν όσα ντιμπέιτ θέλετε, αλλά μετά την προκήρυξη των εκλογών». όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δικαιολογίες της ΝΔ προκειμένου να μην γίνει μια τέτοια τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο
Μητσοτάκη αλλάζουν κατά περίσταση.


Κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, εν όψει των ευρωεκλογών, υπήρχε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τηλεοπτικής αντιπαράθεσης πολιτικών αρχηγών για την ευρωβουλή.

Τώρα, στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να γίνει ένα ντιμπέιτ με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ξεχνώντας βεβαίως ότι ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000 ανάλογη αναμέτρηση είχε γίνει στις 30 Μαρτίου του 2000 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο μια τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα κι αν αυτή εντασσόταν σε ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλιώς δεν εξηγείται η απροθυμία να βρεθεί ημερομηνία για την διεξαγωγή του μετά το κώλυμα που προέκυψε με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου.

Όμως, γιατί ο αρχηγός ενός κόμματος, επί του προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  που "έχει στα πανιά του" τον αέρα 9,5 μονάδων διαφοράς, από την πρόσφατη εκλογική νίκη του στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα μια δημοσκοπική ενίσχυση αυτής της διαφοράς, αποφεύγει μια αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο με τον πολιτικό του αντίπαλο;

Πέραν των φανατικών υποστηρικτών Μητσοτάκη και των σφοδρών πολέμιων του Τσίπρα, όλοι οι άλλοι αντιλαμβάνονται τους πραγματικούς λόγους που  ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να οδηγηθεί σε μια αντιπαράθεση επί προγραμματικών θέσεων:

 - Φοβάται ότι μια τέτοια συζήτηση μπορεί να αποκαλύψει τις πραγματικές κατευθύνσεις του  νεοφιλελεύθερου προγράμματος που θέλει να φέρει και να εφαρμόσει στην χώρα μας
- Φοβάται ότι θα αναγκαστεί να μιλήσει συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις
- Φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να πείσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ότι θα έχουν  περισσότερες, καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές
- Φοβάται πως δεν θα μπορέσει να πείσει ούτε τις επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, εγχώριες ή πολυεθνικές ότι θα μπορέσει τελικά να μειώσει την φορολογία στο βαθμό και στον χρόνο που έχει εξαγγείλει.
- Φοβάται πως δεν θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε αναπτυξιακή έκρηξη, ώστε να  μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του που στηρίζονται σε υποθέσεις και ευχές.
- Φοβάται ότι πρέπει να παραδεχτεί ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του και ότι η χώρα είναι εκτός μνημονίων και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης
 - Φοβάται πως δεν έχει τα επιχειρήματα για να πείσει ούτε τους ευρωπαίους να εγκρίνουν το πρόγραμμα του και να αναγκαστεί να καταρτίσει έναν  «ιταλικό» προϋπολογισμό.
- Φοβάται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντί του θα έχει ένα Πρωθυπουργό που θα μιλήσει για το έργο του και ταυτόχρονα θα αντιπαραθέτει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος θα προσπαθεί να εξηγήσει πως οι άγνωστοι Χ που έχει βάλει στην σειρά μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση της φορολογίας, θυμίζοντας μας και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με εκείνη την αμίμητη εξίσωση: Μηδέν συν μηδέν ίσον αύξηση μισθών 14% (0+0=14%).
- Φοβάται γιατί αν γίνει καμιά «στραβή» στο ντιμπέιτ θα τεθεί  σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον και όχι μόνο μια εκλογική μάχη...

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην τοποθετήσει απέναντι του μια άδεια καρέκλα όπως έκανε σε διαφημιστικό του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όμως μπορεί και είναι αποφασισμένος να έχει απέναντι του ένα δημοσιογράφο από κάθε τηλεοπτικό σταθμό και να δώσει την δική του διακαναλική συνέντευξη.  Πρέπει να το τολμήσει!

Ως υστερόγραφο… Επειδή σε αυτό το άρθρο έγιναν  εκτενείς αναφορές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αξίζει να θυμηθούμε ότι μία από τις βασικές του προεκλογικές υποσχέσεις τον Ιούνιο του 1985, ήταν η μείωση της φορολογίας για την αγορά αυτοκινήτου.

Η υπόσχεση για φθηνό Ι.Χ κυριάρχησε εκείνη την προεκλογική περίοδο σε τέτοιο βαθμό που έκανε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να απαντούν με το σύνθημα «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη»…

Γιάννης Στρατάκης