Συνέντευξη στη Μάρη Γαργαλιάνου


Έντονη, πολυδιάστατη, με λόγο οξύ και ευαίσθητο μαζί, η Πάολα Ρεβενιώτη σίγουρα είναι μια από τις υποψηφιότητες των επερχόμενων εκλογών που δεν περνά απαρατήρητη.

Ακτιβίστρια και πρωτεργάτρια του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ+ στην χώρα μας, η κ. Ρεβενιώτη αυτοπροσδιορίζεταιως τρανς γυναίκα, κινηματογραφίστρια, εκδότρια και καλλιτέχνης, ενώμνημονεύεται συχνά ως «θρύλος» της Αθηναϊκής τρανς κουλτούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νεαρή ηλικία και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού τρανς ατόμων από οποιαδήποτε εργασία, βιοπορίστηκε ως εργάτρια του (-).

Γιατί αποφάσισε να συνταχθεί με τοΜέΡΑ25 και το Γιάνη Βαρουφάκη; Πως ονειρεύεται την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από τώρα και ποιο θα είναι το πρώτο της μέλημα στις περιοχές του Α' τομέα Αθηνών εφόσον εκλεγεί βουλευτής; Τι σημαίνει για εκείνη πολιτική;

Αυτά και άλλα πολλά μας απαντά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Nooz.gr και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό.


Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη


Ερ: Από την Τέχνη, τον ακτιβισμό και τους αγώνες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στον πολιτικό στίβο. Αλήθεια τι σημαίνει για εσάς πολιτική;

Απ: Πολιτική καταρχάς είναι και ο τρόπος που διαλέγεις να ζήσεις. Πάντοτε είχε πολιτική διάσταση η ζωή μου, είναι γνωστοί αυτοί οι αγώνες. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με τα ντοκιμαντέρ επιλέγω θέματα κοινωνικά αλλά και άλλα, πιο ιδιαίτερα ίσως για κάποιον κόσμο, που όμως έχουνε πολιτική διάσταση.


Ερ: Γιατί με το Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25;

Απ: Συμφωνώ με το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα κόμμα με ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις στα ζητήματα της ανθρώπινης ελευθερίας, των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα.

Το πρόγραμμά του στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και γενικά στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα κόμμα μοντέρνο και ανοιχτό.

Σε ένα κοινοβούλιο που είναι μέσα Λεβέντες, φασίστες, ακροδεξιοί, Ψαριανοί, Λοβέρδοι και συντηρητικοί αριστεροί, το ΜέΡΑ25 θα αποτελεί μια αισιόδοξη και δυναμική παρουσία.

Όσο για τον κύριο Βαρουφάκη, είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, έξυπνος, μορφωμένος και αναγνωρισμένος διεθνώς οικονομολόγος. Έχει μια ειλικρινή αριστερή ματιά στα προβλήματα αυτού του τόπου.


Ερ: Πριν λίγες μέρες ο κ. Βαρουφάκης είχε γράψει στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter: «Θα συνεργαστούμε με οτιδήποτε κάνει καλό στην πλειοψηφία των Ελλήνωνκαι θα αντιπολιτευτούμε σκληρά ό,τι τους πλήττει, ό,τι στέλνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό». Πως σας βρίσκει αυτή η τοποθέτηση; Με ποιον θα κάνατε συνεργασία πολιτικά πιο εύκολα, με ποιον ούτε καν δε θα το διαπραγματευόσασταν;

Απ: Η τοποθέτηση αυτή του κυρίου Βαρουφάκη με βρίσκει σύμφωνη. Θα διαπραγματευόμουν με οποιονδήποτε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αποδεικνύει με την πολιτική του στάση ότι βρίσκεται στο πλευρό κάθε αδύναμης κοινωνικής ομάδας. Είτε μιλάμε για τους φτωχούς, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες ή τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Δε θα διαπραγματευόμουν ποτέ με ανθρώπους που αφήνουν να διαιωνίζεται το μίσος ρατσισμού κάθε είδους. Με ακροδεξιούς και άλλους που έχουνε μια φασίζουσα νοοτροπία. Είτε αυτοί είναι αριστεροί είτε είναι δεξιοί.


Ερ: Σε περίπτωση εκλογής σας, θα είστε η πρώτη τραν(-)ουαλ βουλευτίνα της Ελλάδας, πράγμα ιστορικό. Πως σας κάνει αυτό να αισθάνεστε;

Απ: Θα το νιώσω εκείνη τη στιγμή, μετά τις εκλογές. Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι ότι θα είναι μια δικαίωση για μένα αλλά και για πολύ κόσμο. Η παρουσία μου στη Βουλή θα βοηθήσει και στην ορατότητα της διαφορετικότητας και έτσι τα νέα παιδιά θα έχουνε μια ζωή ευκολότερη.

Όπως θα γνωρίζετε όμως δεν είμαι μόνο τραν(-)ουαλ, αλλά προέρχομαι από πολιτικά κινήματα που θέλουνε να αλλάξει αυτή η κοινωνία προς το καλύτερο και το πιο δίκαιο για όλους τους ανθρώπους.


Ερ: Μια ματιά να ρίξει κανείς στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Facebook δεν αργεί να καταλάβει ότι είστε ευαίσθητη, πολυδιάστατη, έντονη και με λόγο οξύ. Άλλοι σας λατρεύουν και άλλοι σας μισούν. Ο αρνητικός σχολιασμός, οι απειλές που συχνά υπάρχουν… δε σας τρομάζουν;

Απ: Μερικές φορές τρομάζω, η αλήθεια είναι αυτή. Μετά πάντα μου περνάει. Γιατί δεν επιτρέπεται να φοβάμαι να εκφράσω αυτά τα οποία πιστεύω και αυτά τα οποία έχω βιώσει. Αλλιώς δεν θα ήμουνα η Πάολα Ρεβενιώτη, θα ήμουν κάτι άλλο…


Ερ: Τι αίσθηση έχετε για την επομένη των εκλογών; Μπορείτε να κάνετε προβλέψεις;

Απ: Δε θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση γιατί δεν είμαι ούτε δημοσκόπος ούτε μέντιουμ.


Ερ: Πως ονειρεύεστε την Ελλάδα σε 10 χρόνια από τώρα; Εφόσον εκλεγείτε βουλευτής ποιο το πρώτο σας βασικό και κυρίαρχο μέλημα στις περιοχές του Α’ τομέα Αθηνών;

Απ: Μια χώρα πιο ανθρώπινη, που να έχει αποδεχθεί και να σέβεται ως ισότιμη κάθε διαφορετικότητα, που δεν θα αφήνει ανθρώπους να ξεφτιλίζονται για να αποκτήσουνε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και για την υγεία τους.

Με λίγα λόγια ονειρεύομαι σε 10 χρόνια η Ελλάδα να είναι μια όμορφη μεσογειακή χώρα, όπως είναι, αλλά να έχει εξασφαλίσει τα αυτονόητα και βασικά στους κατοίκους της. Τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθώ είναι πολλά γιατί οι περιοχές του Α' τομέα Αθηνών έχουνε πολλές ιδιαιτερότητες.

Είναι γειτονιές στις οποίες υπάρχει πολλή φτώχεια, γειτονιές πολυπολιτισμικές και με μεγάλη ανισότητα. Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη κατοικίας και τα ακριβά ενοίκια, που έχει να κάνει με το Airbnb και τη μετατροπή του κέντρου σε μια παιδική χαρά για τουρίστες εις βάρος των κατοίκων.

Χρειάζονται ρυθμίσεις και στήριξη από την πολιτεία για να μπορούνε να ζήσουνε αξιοπρεπώς οι άνθρωποι που κατοικούνστο κέντρο της Αθήνας.


Ερ: Για ποιο λόγο οι Έλληνες να στηρίξουν Πάολα Ρεβενιώτη;

Απ: Για να δώσουνε ένα μάθημα στην υποκρισία και το ρατσισμό αυτής της κοινωνίας. Νομίζω θα φέρει και έναν αέρα αισιοδοξίας η παρουσία μου στη Βουλή μέσα σε όλη αυτή τη μιζέρια της πολιτικής ζωής του τόπου τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις