Συνέντευξη στη Μάρη Γαργαλιάνου


«Ξαναμπαίνω στην πολιτική, εκφράζοντας την αγωνία μου για τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, θέλοντας να μπω μέσα σε κάθε σπίτι, μπροστά στην πραγματικότητα που ζούμε με τα παιδιά που λιγοστεύουν, με τους Έλληνες που δεν γίνονται γονείς, αλλά και την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων που κλειδώνονται μπροστά σε ένα ίντερνετ», δηλώνει στο Nooz.gr ο γνωστός Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & (-)ουαλικής ΥγείαςΘάνος Ασκητής, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Β' Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ.

Κατά πόσο ικανοποιημένος αισθάνεται από το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το κόμμα του;

Ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα την επόμενη τετραετία;

Πώς πιστεύει ότι ψηφίζουν οι Έλληνες; Θυμωμένα, ή λογικά;

Αυτά και άλλα πολλά ακολουθούν σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.


Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη


Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια -και την παραίτησή σας τo 2003 από το ΠΑΣΟΚ-, επιστρέφετε στην πολιτική ζωή της χώρας, ως υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση τη δεδομένη στιγμή;

Ξαναμπαίνω στην πολιτική, εκφράζοντας την αγωνία μου για τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, θέλοντας να μπω μέσα σε κάθε σπίτι, μπροστά στην πραγματικότητα που ζούμε με τα παιδιά που λιγοστεύουν, με τους Έλληνες που δεν γίνονται γονείς, αλλά και την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων που κλειδώνονται μπροστά σε ένα ίντερνετ.

Η παιδοκεντρική κοινωνία που φτιάξαμε με την υπερπροστασία και το φόβο μας, θέλω να γίνει γονεοκεντρική και τα παιδιά να μαθαίνουνε από τους γονείς τους και το σχολείο την αλήθεια, που είναι η συνέχεια του αύριο της ζωής τους.

Αλλά και η τρίτη ηλικία με απασχολεί, που χρειάζεται φροντίδα, καλύτερη πρωτοβάθμια υποστήριξη και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα προσφέρει ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών και άμεση παρέμβαση στο ιατρικό πρόβλημα, όπως είναι το ΕΚΑΒ, η έλλειψη της Εθνικής Κάρτα Υγείας, αλλά και το υπάρχον φαρμακευτικό σύστημα που καθημερινά ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς που είτε δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, είτε δεν μπορούν οικονομικά να τα καλύψουν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πορεία της υγείας τους.

Εξάλλου, Υγεία και Παιδεία είναι οι πυλώνες του πολιτικού μου οράματος διαμέσου του Εθνικού Φορέα Αγωγής Υγείας, στοχεύοντας στον άνθρωπο και στην ποιότητα ζωής του. Χωρίς αυτά δεν θα υπάρχει αύριο, δεν θα παντρευόμαστε, δεν θα κάνουμε σχέσεις και δεν θα πιστεύουμε στο κοινωνικό κράτος, που είναι ο μεγάλος σταθμός μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Γι΄ αυτό επανέρχομαι, «βάζοντας πλάτη» σε όλους εμάς που πρέπει να μάθουμε να γεννάμε, να μιλάμε στα παιδιά μας και να ξέρουμε ότι το σπίτι μας είμαστε εμείς, η σχέση μας, το παιδί μας,και η πατρίδα μας που μας χρειάζεται ενωμένους και πρωταγωνιστές την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η ενσυναίσθηση, θέλω να «επικοινωνήσει» τη ζωή μας, με το παιδί μας να «κτίζει» τις αξίες του και τα οράματά του, μέσα από εμάς, με μια πατρίδα που δεν θα το διώχνει έξω από την χώρα του και θα του εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Για όλα αυτά κατέρχομαι στην πολιτική για να έχω την πολιτική βούληση, να μπω μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και να προσφέρω με τις δυνάμεις μου για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μας.


Το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έδωσε στο Κίνημα Αλλαγής ένα 7,72%. Αισθάνεστε ικανοποιημένος από αυτό το ποσοστό; Ποια η πρόβλεψή σας σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές;

Δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί μείναμε όρθιοι και παλεύουμε για την υπαρξιακή μας πορεία στη δύσκολη εποχή που βιώνει η χώρα μας.

Θεωρώ ότι στις εθνικές εκλογές πρέπει να αγγίξουμε το διψήφιο νούμερο του εκλογικού αποτελέσματος για να μπορούμε να έχουμε φωνή και ρόλο στην επόμενη Βουλή. Αυτό φυσικά θα το κρίνει ο λαός, αλλά και η δική μας στάση στο να δείξουμε ότι δεν είμαστε συμπλήρωμα, ούτε προς τα δεξιά, ούτε προς την «ψευδοαριστερή» παράταξη.


Πιστεύετε ότι οι Έλληνες ψηφίζουν λογικά, ή θυμωμένα;

Οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να είμαστε αυθόρμητοι και ανοικτοί, αλλά και το μειονέκτημα το θυμικό πολλές φορές να «καβαλάει» τη λογική μας. Πρέπει να ψηφίζουμε, με προϋπόθεση ποιον ψηφίζουμε, γιατί τον ψηφίζουμε και τι περιμένουμε από αυτόν μετά τις εκλογές, φυσικά εφ’ όσον γνωρίζουμε το έργο του και την παρουσία του στην κοινωνία.

Η ψήφος «φύγε εσύ και έλα εσύ» δεν δίνει δύναμη στη δημοκρατία και ο θυμός δεν επιλέγει τους καλύτερους και νομίζω, ότι όλοι συμφωνούμε στην άποψη ότι ο πολιτικός είναι ο καθρέφτης της δικής μας εικόνας και της προσδοκίας μας για τη χώρα μας.


Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη για εσάς;

Ηγέτης σήμερα δεν υπάρχει. Ο αρχηγός και δη ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει ένα καλό επιτελείο, βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, που να εκφράζει όλες τις δομές της, να έχει μορφωθεί και εργαστεί και να γνωρίζει τον καθημερινό παλμό της ζωής του πολίτη και να μην είναι απλώς ένας πολιτικός που κουβαλάει παρελθόν, αλλά πιθανά δεν έχει μέλλον.

Ο ηγέτης αγγίζει τον πολίτη στο σπίτι του, που μπαίνει μέσα σ’ αυτό και αφουγκράζεται τα θετικά και αρνητικά μηνύματα, ώστε να διαμορφώσει μια κοινωνική πολιτική, που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια στον πολίτη του και θα δημιουργεί τις προοπτικές στο αύριο του παιδιού του.

Αυτό το χρειαζόμαστε όλοι μας και πρώτα αυτός, ο οποίος θα κάτσει στο «τιμόνι» της Ελλάδας και θα ζητήσει από τους Έλληνες περισσότερη ωριμότητα, ευθύνη και οργάνωση μιας κοινωνίας που ενώνει, δεν διχάζει, δεν κομματικοποιεί και κυρίως δεν ρουσφετολογεί εις βάρος των άλλων.

Αλήθεια ή ψέματα, έτσι θα ήθελα τον ηγέτη μου, με το πρόσωπο καθαρό και την πραγματικότητα μέσα στα χαρτιά του, στο μυαλό του και στα πλάνα του.


Έχουμε έναν πολιτικό με υγιή ερωτική ζωή και έναν με όχι και τόσο. Ποιος «κερδίζει»;

Προφανώς η ερωτική και προσωπική ζωή του πολιτικού είναι συνυφασμένη με την πορεία του με τα κοινά και ένας «χορτάτος» άνθρωπος από αγάπη, οικογενειακή αξία και φροντίδα θα είναι ένας πολιτικός που θα αισθάνεται θετικά με τον εαυτό του, θα έχει αυτοπεποίθηση και θα προσφέρει στα κοινά, τη συνέχεια του σπιτιού του και της δικής του ζωής.


Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος ο κόσμος να στηρίξει το ΚΙΝΑΛ και τον Θάνο Ασκητή;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κίνημα Αλλαγής έρχεται μέσα από το μεγάλο κοινωνικό-πολιτικό σχήμα που έκτισε την Ελλάδα, από το 1981 και μετά, και πρόσφερε ανθρωποκεντρική πολιτική και δομές που μέχρι σήμερα κρατούν την Ελλάδα όρθια.

Η συνέχεια της εποχής εκείνης που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε μια σύγχρονη και δυνατή Ελλάδα έφερε το ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο που ουσιαστικά είναι ο κεντρώος, μεσαίος χώρος, που στηρίζει ακριβώς την μικρομεσαία τάξη, με σύγχρονες απόψεις και ασφαλώς μετά τις εκλογές θα είναι η πραγματική πολιτική δύναμη που θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα κοινά του τόπου.

Δεν πρέπει το ΚΙΝΑΛ να παραμείνει αμέτοχο και να αισθάνεται ο πολίτης ότι είναι η χαμένη ψήφος του κακού δικομματισμού, που δυστυχώς μάχεται μπροστά στην καρέκλα της εξουσίας και τους υπουργικού θώκους, κάτι γνωστό στον Έλληνα πολίτη και απεχθές στην εξέλιξη της πολιτικής και της σύγχρονης αντίληψης μιας κοινωνίας που οφείλει να μάθει από τα λάθη της και να δει το δικό της αύριο, χωρίς συγκρούσεις και αλληλοκατηγόριες, που δυστυχώς εγκλώβισαν τη χώρα.

Όσο για μένα, θεωρώ ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την ανθρωποκεντρική πολιτική του ΚΙΝΑΛ, με στόχο την ποιότητα ζωής, το κοινωνικό κράτος, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη αγωγής υγείας, στην εκπαίδευση της παιδείας, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και του κάθε σπιτιού σε όλη τη χώρα.


Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα την επόμενη τετραετία;

Η πρόκληση της επόμενης μέρας είναι μια σταθερή Ελλάδα, που φεύγει από τη μιζέρια της και την γκρίνια της κρίσης, αποδεικνύοντας ότι ανήκουμε στην Ευρώπη και ότι είμαστε αποφασισμένοι, αισιόδοξα και δυναμικά, να αναπτύξουμε την οικονομία μας, τον πολιτισμό μας και τη μεγάλη κληρονομιά που έχουμε ως χώρα.

Να απομακρύνουμε ιδεοληψίες του παρελθόντος, φτωχές κομματικές αντιπαραθέσεις και κυρίως το αίσθημα ισοπέδωσης που υπάρχει στις ψυχές μας, «ότι τίποτα δεν αλλάζει και όλα είναι τα ίδια ψέματα και οι ίδιοι κλέφτες».

Δουλειά και υπεύθυνη αυτοοργάνωση, τάξη και μεθοδικότητα, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα είναι τα κλειδιά αυτής της πρόκλησης που η επόμενη μέρα απαιτεί από τον καθέναν μας για μια καλύτερη πατρίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις