Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Τι θα κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Τι θα κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Λήγει σήμερα Δευτέρα η θητεία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για την οποία υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπενθυμίζεται, ότι μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό αποτελεί πλέον προσωπική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας, καθώς όλοι θα περιμένουν να δουν τι θα πράξει.

Αν υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία, θα βρει απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αν δεν υπογράψει, θα βγει απέναντί του την κυβέρνηση που εισηγήθηκε τις αλλαγές βάσει του δικαιώματος που έχει να τις κάνει.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει αποφασίσει να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, να μην κάνει τίποτε αυτήν την εβδομάδα και να πράξει, ό,τι κι αν είναι αυτό, τη μεθεπόμενη εβδομάδα όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο φέρεται να είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν προτίθεται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι όταν έρθει στα χέρια του το επίσημο έγγραφο του προεδρικού διατάγματος, θα αποφασίσει τι θα πράξει.

Η εκτίμηση, πάντως είναι πως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τις αλλαγές.

Μάλιστα, από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ο κύριος Παυλόπουλος έχει αντιρρήσεις επί της συνταγµατικότητας της συγκεκριµένης πράξης και ενδέχεται να το αναπέμψει πίσω στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή είτε να εκδηλώσει δια της σιωπής την αρνητική του θέση.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα οδεύει σε εκλογές με μια μείζονα θεσμική εκκρεμότητα.