Συνέντευξη στον Λουκά ΒελιδάκηΟ Κωνσταντίνος Μπογδάνος μάλλον δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Στα 40 του χρόνια, έχει διανύσει μια εντυπωσιακή διαδρομή στη δημοσιογραφία, κατορθώνοντας να γίνει συμπαθής και αντιπαθής από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Κυρίως να γίνει γνωστός σε όλους.

Τώρα κατέρχεται στο στίβο της πολιτικής και ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία -στην πάλαι ποτέ Α΄ Αθήνας- ζητεί την ψήφο των πολιτών.

Το nooz.gr επιδίωξε μια συνέντευξη μαζί του, δίνοντας του σύντομες ερωτήσεις, ζητώντας σύντομες απαντήσεις.

Το Q&A που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο κι ως πολιτικό: να κάνουμε μια "ανατομία" στις ιδεολογικές του αντιλήψεις και απόψεις.– Που τοποθετείστε στο δίπολο προοδευτισμός – συντηρητισμός;

Προσωπικά αυτοπροσδιορίζομαι ως συντηρητικός φιλελεύθερος. Από τον συντηρητισμό κρατώ την αγάπη για την πατρίδα και την ορθοδοξία, τη βαθιά μου πίστη στον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό, την ιδέα ότι υπάρχουν θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά που μας συνέχουν ως κοινωνία και μπορούν να χρησιμεύσουν ως γνώμονας για το κοινό καλό. Από τον φιλελευθερισμό κρατώ την πίστη στις ακατάβλητες δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων όταν απαλλάσσονται από τον βαρύ ζυγό του κράτους, τα πρωτεία της ελευθερίας, την τεράστια σημασία της θωράκισης των ατομικών δικαιωμάτων και των επιλογών ζωής του κάθε ανθρώπου.

– Είναι η ΝΔ αρκούντως φιλελεύθερη για εσάς; Ποιες προγραμματικές θέσεις της θα αλλάζατε;

Βεβαίως και είναι και δεν θα άλλαζα καμία!

– Συμφωνείτε με την άποψη που θέλει τη ΝΔ να επωφελείται από την εξαΰλωση ακροδεξιών κομμάτων;

Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά επαυξάνω. Η ΝΔ έχει πατριωτικό καθήκον να εξαϋλώσει την λαϊκιστική ακροδεξιά, να σβήσει από τον πολιτικό χάρτη τον νεοναζισμό, πείθοντας πως αποτελεί την μόνη πατριωτική επιλογή του παγκόσμιου ελληνισμού.

– Υπάρχουν πρόσωπα που δεν συνάδουν με το φιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ;

Όχι στη ΝΔ.

– Ποια νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο θα υπερψηφίζατε;

Θα ψήφιζα κάθε ελάφρυνση προς τους φορολογικά καταληστευμένους συμπολίτες μου – ακόμα και εν είδει ελεημοσύνης.

– Τί σημαίνει ευρωπαϊκή ταυτότητα για εσάς σήμερα;

Αστική δημοκρατία και νόμος.

– Είναι γνήσια φιλοευρωπαϊκή η πλειονότητα των Ελλήνων;

Δυστυχώς όχι. Εν πολλοίς, δεν πρέπει να μείνουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη.

– Κράτος πρόνοιας: μεταρρύθμιση ή δραστική συρρίκνωση;

Μεταρρύθμιση.

– Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της εκκλησίας για μια αστική δημοκρατία του 21ου αιώνα (π.χ. μισθοδοσία κληρικών, ίδρυση τεμένους);

Η μισθοδοσία από το κράτος μπορεί να σταματήσει, αρκεί να πάρει πίσω η εκκλησία την περιουσία που παραχώρησε «έναντι» στην πολιτεία ώστε αυτή να πληρώνει τους κληρικούς. Επίσης, σε ένα πραγματικά φιλελεύθερο κράτος, ζητήματα όπως των θρησκευτικών λύνονται από τη στιγμή που η εκκλησία έχει δικαίωμα να λειτουργεί δικά της σχολεία. Όσο για το τέμενος, πολύ κακό για το τίποτα. Πολύ περισσότερο με ενοχλούν η κατάληψη των πλατειών και οι παράνομοι χώροι λατρείας σε αποθήκες και διαμερίσματα.

– Επίλυση δημογραφικού προβλήματος με όρους εθνικής καθαρότητας; Αυστηρότερο ή ελαστικότερο πλαίσιο απονομής ιθαγένειας; Ένταξη ή αφομοίωση μεταναστών και με ποιους όρους;

Με τους όρους που υπαγορεύει ο νόμος. Οι λίγοι που δικαιούνται άσυλο μένουν. Οι υπόλοιποι φεύγουν. Ο ελληνισμός επιβίωσε μέσα στις χιλιετίες αφομοιώνοντας πληθυσμούς, όμως καμία υποχρέωση δεν έχουμε να υποδεχθούμε όποιον αμφισβητεί και εχθρεύεται την κυρίαρχη κουλτούρα μας. Επίλυση δημογραφικού, λοιπόν, με ουσιαστικά κίνητρα τεκνοποίησης – για αρχή δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που γεννιέται στην Ελλάδα.

– Πλήρης ένταξη μεταναστών σημαίνει συμμετοχή στη λήψη προνομίων, επιδομάτων κλπ άμεσα/μακροπρόθεσμα/ποτέ;

Μόλις πάρουν την υπηκοότητα. Το πότε αυτό συμβαίνει ορίζεται από τον νόμο. Προσωπικά, απαιτώ να γνωρίζουν ελληνική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία.

– Πολιτική φυσική βία και λεκτικός κανιβαλισμός στο διαδίκτυο (trolls κλπ.): Περιθωριακά φαινόμενα ή κυρίαρχο παράδειγμα;

Δυστυχώς, νόρμα που πλέον καταστρέφει τη δημοκρατία. Ζήτημα με το οποίο οφείλει, στην κάφρικη υπερβολή του, να απασχολήσει σοβαρά τη δικαιοσύνη.

– Υπάρχει έμφυλη ανισότητα; Αν ναι, με το δημόσιο λόγο και στάση σας, ποια η συμβολή σας στην καταπολέμησή της;

Υπάρχει, αλλά όχι σε βαθμό που δικαιολογεί τη νεοαριστερή και φιλελέφτ φεμινιστική υστερία με το θέμα. Επιχειρώντας να ισοπεδώσουμε τις διαφορές των φύλων ξεφεύγουμε σε άκρα που ποινικοποιούν, πλέον, ακόμα και το φλερτ.

-Με όρους άσκησης ρεαλιστικής πολιτικής, πώς ένα κόμμα εξουσίας μπορεί να αντιταχθεί στην ευνοιοκρατία ημετέρων και διασπάθιση δημόσιου χρήματος;

Ξανά, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Και με το παράδειγμα των ηγεσιών.

-Έχετε δεχθεί υποδείξεις για αλλαγή της δημόσιας εικόνας και λόγου σας;

Βεβαίως. Κυρίως, όμως, διαπιστώνω ότι αυτή αλλάζει τελευταία από την συναίσθηση της ευθύνης της βουλευτικής υποψηφιότητας και της βαριάς φανέλας της παράταξης. Νιώθω απλά ότι ωριμάζω – και το υποδέχομαι.

– Αν δεν καταφέρετε να εκλεγείτε, πώς θα μπορέσετε κατόπιν να πείσετε για την αντικειμενική άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος;

Με τον ίδιο τρόπο που το έκανα και πριν. Όντας τίμιος και ευθύς ως προς τα πιστεύω μου και λέγοντας τα πράγματα με τ´όνομά τους!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις