Συνέντευξη στον Γρηγόρη Νιάκα


Έχοντας στην πλάτη του πάνω από 33 χρόνια στη δημοσιογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος της "Αυγής", Δημήτρης Στούμπος θέτει ξανά υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μετακομίζοντας όμως από την Β' Αθηνών, στην Α' εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας.

Με εκπεφρασμένη την πίστη του στη δημοκρατική αξία της δημοσιογραφίας και στη δεοντολογία της δημοσιογραφίας, ο κ. Στούμπος σχολιάζει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και σχολιάζει το "ναυάγιο" του προεκλογικού debate των πολιτικών αρχηγών.

Μιλά για τους "εκβιασμούς του κ. Μητσοτάκη" περί αυτοδυναμίας και θέτει το πραγματικό δίλημμα των εκλογώνπου- κατά τον ίδιο- είναι η επιλογή ανάμεσα "στο προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ" από τη μία και από την άλλη στο "συντηρητικό πρόγραμμα" και τη"νεοφιλελεύθερη ατζέντα"της ΝΔ.

Χαρακτηρίζει "όψιμη" την επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή μετά από δέκα χρόνια απουσίας, αναφέρεται στο "στρατηγικό σχέδιο για την εξόντωση της Αριστεράς", και κάνει ιδιαίτερα αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στα ελληνοτουρκικά με φόντο την ένταση σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ: Ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

ΑΠ: Ήταν μια σωστή κίνηση – έστω και αργά- που έδειξε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε το διάλογο όπως τον φοβήθηκε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στους πολίτες. Πάντα υποστήριζα ότι ήταν λάθος το εμπάργκο στα ΜΜΕ, ακόμη και όταν είναι προβληματική η δεοντολογία τους.

Διαβάστε: Ο Τσίπρας διέλυσε μύθους στον ΣΚΑΪ

ΕΡ: Ποιος ευθύνεται τελικά για το ναυάγιο του debate;

ΑΠ: Είναι σοβαρό έλλειμμα για τη δημοκρατία μας, μπροστά στις κάλπες, το γεγονός ότι με ευθύνη της ΝΔ αλλά και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης δεν έγινε διάλογος των επικεφαλής των κομμάτων μπροστά στους πολίτες. Ο κύριος Μητσοτάκης απέφυγε και την αντιπαράθεση με τον κύριο Τσίπρα, ξεχνώντας πολύ γρήγορα όσα έλεγε πριν τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε: Υψηλά ποσοστά τηλεθέασης η συνέντευξη Τσίπρα…
Διαβάστε: Τσίπρας στον ΣΚΑΪγια όλα: Τι είπε για Μάτι, Πολάκη, σκάφος, δημοψήφισμα, οικονομία και εκλογές


Οι "δράκοι" του κ.Μητσοτάκη

ΕΡ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι εάν δεν λάβει αυτοδυναμία, τότε θα έχουμε εκλογές ξανά μέσα στο Δεκαπενταύγουστο. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εφευρίσκει "παραμύθια με πέτσινους δράκους" και εκβιάζει τον λαό γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει. Ποιό είναι το πραγματικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών;

ΑΠ: Οι εκβιασμοί του κυρίου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία υποτιμούν την πολιτική αντίληψη των συμπολιτών μας. Το πραγματικό δίλημμα των βουλευτικών εκλογών είναι η επιλογή ανάμεσα στο προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και από την άλλη στο συντηρητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που τώρα καμουφλάρεται με εύπεπτο τρόπο, προσπαθώντας να αποσιωπήσει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στη συνέχεια και ολοκλήρωση της ανάταξης οικονομίας και κοινωνίας και από την άλλη στην παλινόρθωση των δυνάμεων που οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι “το ματς γυρίζει”. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών, κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις;

ΑΠ: Η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές, έχει περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μία πιο συλλογική κινητοποίηση και επανασυσπείρωση των δυνάμεών του. Στις κάλπες, ψήφο ψήφο, θα μετρηθεί ο νέος πολιτικός συσχετισμός.

ΕΡ: Ένα παραμύθι με πολλούς "δράκους"- διαχρονικά- είναι και το ασφαλιστικό. Πρόσφατα η εφημερίδα "Αυγή", έκανε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη για το σχέδιο της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο, το κράτος θα εγγυάται μόνο τη μισή σύνταξη, ενώ το υπόλοιπο μισό των συντάξιμων αποδοχών θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία των ασφαλιστικών εταιρειών. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για "σκελετούς" στη ντουλάπα της ΝΔ, ή όντως οι μεταρρυθμίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης "κρύβουν αίμα" για το κοινωνικό κράτος;

ΑΠ: Στο ζήτημα του ασφαλιστικού η ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να αποκρύψει τις επιδιώξεις της για σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Ουσιαστικά θέλει με υποχρεωτικό τρόπο να επιβάλει την ιδιωτική ασφάλιση και να αποδυναμώσει αντίστοιχα τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού. Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Αυγής, έθεσαν επί τάπητος τους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της ΝΔ και προκάλεσαν δικαιολογημένη συζήτηση σε ένα φλέγον ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την πολιτική αντιπαράθεση για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Οι μισές κουβέντες της ΝΔ δεν κρύβουν τις ορέξεις της για εξυπηρέτηση συμφερόντων.


"Όψιμη εμφάνιση Καραμανλή"

ΕΡ: Μεγάλη συζήτηση έγινε για την πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βγήκε για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια δημοσίως για να επιδείξει τον κομματικό πατριωτισμό του, αλλά χωρίς να πει κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του της περιόδου 2004-2009, όπου άδειασαν τα ταμεία και έκλεισαν οι στρόφιγγες του διεθνούς δανεισμού. Μήπως ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επί τέσσερα χρόνια είχε στο απυρόβλητο την περίοδο Καραμανλή, επιβραβεύοντας με υψηλά αξιώματα πρόσωπα που έχουν μεγάλες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας;

ΑΠ: Η όψιμη εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, μετά από δέκα χρόνια απουσίας, δεν έδωσε καμία απάντηση και για τις δικές του ευθύνες για την χρεωκοπία της χώρας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσσώρευση ευθυνών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη χρεωκοπία είναι δεδομένη και δεν αποφεύγει την κριτική γι’ αυτές. Εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια και να προχωρήσει σε μία πορεία συνολικής ανάταξης για τη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ‘επιβράβευσε’ πολιτικές και πρόσωπα που είχαν τέτοιες ευθύνες.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους αντιπάλους του πως “δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά”. Όμως σύμφωνα με την κριτική που ασκείται- κυρίως από τα αριστερά- στον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος διπολισμός- δικομματισμός χρησιμοποιεί τα εργαλεία του παλιού: Εκβιαστικά διλήμματα, προσπάθεια πόλωσης, προσπάθεια να αποφύγουν τη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα στα οποία ταυτίζονται, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν φτιάξει τρία μνημόνια, έχουν διαμορφώσει δηλαδή την ατζέντα με την οποία θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση. Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

ΑΠ: Το στρατηγικό σχέδιο για την ‘εξόντωση’ της αριστεράς δεν προχώρησε και θα αποτύχει με την ψήφο των πολιτών. Η αριστερά στηριγμένη στο έργο της, στις προσπάθειές της (παρά τα όποια λάθη της) και κυρίως με τις αξίες της, συνεχίζει τον αγώνα της και επανασυσπειρωμένη διεκδικεί μία νέα τετραετία, για να παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα για όλους.

Η ψήφιση της απλής αναλογικής (που πολλοί δεν στήριξαν) αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εκλογικά παιχνίδια και εκβιασμούς. Άλλωστε, αν είχε ψηφιστεί η απλή αναλογική και από το ΠΑΣΟΚ, τώρα θα ψηφίζαμε με απλή αναλογική και όχι με τα εκλογικά συστήματα που δίνουν περιθώρια πιέσεων και εκβιασμών.


Ελληνοτουρκικά και Πρέσπες

ΕΡ: Υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ για το θέμα των γεωτρήσεων. Πως μπορεί να αναχαιτισθεί η τουρκική προκλητικότητα; Αρκούν τα μέτρα και οι αποφάσεις της ΕΕ; Μήπως θα ήταν μια καλή λύση από πολλές απόψεις, να μείνουν οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της γης;

ΑΠ: Η προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ταυτόχρονα δείγμα απομόνωσης και αδυναμίας όπως έχουν δείξει οι δηλώσεις πολλών διεθνών παραγόντων αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ. Ο ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός της περιοχής μπορεί να είναι σε ώφελος όλων μόνο στο βαθμό που τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και η κυριαρχία όλων των χωρών.

ΕΡ: Ένα από τα “ισχυρά χαρτιά” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Πως εξηγείται το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς έμεινε εκτός ψηφοδελτίων;

ΑΠ: Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, οδηγεί την περιοχή μας με θετικό και ειρηνικό τρόπο στο αύριο, γι’ αυτό και χαιρετίστηκε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά. Σ΄αυτή την συμφωνία συνέβαλε εκτός του πρωθυπουργού και ο κύριος Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών. Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε τη σημερινή πολιτική του στάση, δεν αλλοιώνει τη συνεισφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών και πολιτικά κρίνεται από όλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις