Να σε πιάνει πανικός στο γραφείο και ξαφνικά να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου! Να νιώθεις πως τα πάντα θολώνουν, τα πόδια σου δεν σε κρατούν, δεν μπορείς ν' αναπνεύσεις και είσαι έτοιμη να λιποθυμήσεις….

Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα χειρότερο! Η κρίση πανικού στην εργασία είναι κάτι που νομίζεις πως δεν μπορείς να ελέγξεις!Κι όμως υπάρχει λύση, αρκεί να μάθεις ν' αντιμετωπίζεις σωστά τις ενδείξεις και διαχειρίζεσαι το άγχος σου ώστε να μη σου χαλάσει τη μέρα!

«Ο πανικός είναι ένα άβολο συναίσθημα στο σώμα που αισθάνονται οι άνθρωποι», λέει Joanne Mackie, θεραπευτής στο LMHC της Νέας Υόρκης. «Το μυαλό εμπλέκεται σε μια αντιληπτή απειλή και δημιουργεί μια ιστορία στην οποία καταλήγουμε σε ένα σημείο όπου το μόνο που αντικρύζουμε είναι η καταστροφή, συνάψεις που κάνει ο εγκέφαλος για πράγματα που είναι δύσκολο να συμβούν,πλασματικά!».

Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να μειώσουν την κατάσταση του φόβου που νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή και να μας κάνουν να αποβάλουμε το άγχος και τα άσχημα συναισθήματα από μέσα μας.

1.Συγκεντρώσου σε σχήματα, χρώματα και ήχους.

Η εστίαση σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ανήσυχες σκέψεις σου είναι το κλειδί, έτσι ώστε άμεσα ν' αποσπάσουν την προσοχή σου. Εστιάζοντας σε κάτι συναισθηματικά ουδέτερο που απαιτεί επίσης κάποια σκέψη και συγκέντρωση, μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από τις θλιβερές σκέψεις σου.

2.Πάρε λίγο αέρα.

Απόδρασε λίγο από τον χώρο εργασίας σου και κάνε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, πάρε μια βαθιά ανάσα και κάτσε σ' ένα παγκάκι. Το να βγεις έξω και να περπατάς σε κάνει ν' αλλάζεις την ενέργειά σου.

3.Κάνε μια βαθιά άσκηση πλήρης αναπνοής.

Παίρνοντας βαθιές ανάσες ξεμπλοκάρεις τον οργανισμό και την ενέργειά σου. Η πλήρης αναπνοή σύμφωνα με τους ειδικούς ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα και διώχνει μακριά το άγχος και την ταχυπαλμία.

4.Κράτα μια λίστα από πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για εσένα και σκέψου τα έντονα.

Το να έχεις μια λίστα με σημαντικά πράγματα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Ρίχνοντας μια ουσιαστική ματιά σε αυτή μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως οι φόβοι της δεδομένης στιγμής είναι φαντάσματα του μυαλού σου και πως δεν έχουν καμία ουσία να τα αναμοχλεύεις και να σ'επηρεάζουν.

5.Άκου μια μουσική που σε χαλαρώνει και σε αποφορτίζει.

Η μουσική είναι ένας απλός τρόπος για να βγάλεις τις κακές σκέψεις από το μυαλό σου γρήγορα. Συγκεντρώσου σε μια συλλογή από τραγούδια που σε κάνουν να αισθάνεσαι χαρούμενη ή ήρεμη και προσπάθησε να έχεις πρόσβαση σε αυτές όσο πιο συχνά μπορείς.

6.Παίξε ένα παιχνίδι στο κινητό σου.

Ναι, καλά διάβασες. Ένα παιχνίδι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου και να σε βοηθήσει σε μια στιγμή πανικού όταν πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές διαλογισμού όπως το Headspace. Κάνοντας κάτι απλό που μπορεί να καθοδηγήσει το μυαλό σου προς ένα άλλο θέμα ή χρησιμοποιώντας ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου σου, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

7.Προκάλεσε τις κακές σκέψεις και ονομάτισέ τες.

Αναγνωρίζοντας ότι το άγχος είναι ένα φυσικό φαινόμενο και το λέμε με τ΄όνομά του, μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά. Αναγνωρίζοντας ότι το σώμα σου αντλεί αδρεναλίνη επειδή ο εγκέφαλός σου φοβάται κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα,μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Πηγή: plus.queen.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις