Δεκαπέντε ακόμα υλοτόμοι θα προστεθούν στους υλοτόμους που προσπαθούν να σώσουν το δάσος του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο που καταστρέφει τα δέντρα. Σήμερα στο Σέιχ Σου επιχειρούν 69 υλοτόμοι από τον Δασικό Συνεταιρισμό Σταυρού με 90 μουλάρια.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής Συντήρησης και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Παναγιώτης Κυριακίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μέχρι τα μέσα ή το τέλος Ιουλίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κοπής και απομάκρυνσης των κορμών.

Και συνέχισε: «Οι υλοτόμοι έχουν ολοκληρώσει το έργο τους σε δύο δύσκολα τμήματα του δάσους και από αύριο θα κατέβουν στις περιοχές κάτω από την Περιφερειακή Οδό, όπου η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Από εδώ και πέρα θα επικεντρωθούμεστο τι θα γίνει, όπως, για παράδειγμα, στην αποκατάσταση του δάσους, στην αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών φαινομένων κ.λπ. Σε κάθε βήμα μας θα λάβουμε και τη γνώμη επιστημόνων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητή Θεοχάρη Ζάγκα, στα απαραίτητα έργα δασοκομίας, προκειμένου το Σέιχ Σου να αποτελεί στο εξής ένα υγιές δάσος, περιλαμβάνονται η αραίωση των δέντρων και ο επανασχεδιασμός της μορφής του. Αυτός περιλαμβάνει τη φύτευσησε περιοχές που θα αποψιλωθούν από την κοπή των άρρωστων δέντρων, πλατύφυλλων ειδών, όπως είναι οι χνοώδεις δρύες, οι μελικοκιές και οι κουτσουπιές, οι οποίες είναι γνωστές ως δέντρα του Ιούδα.

«Η φύση μάς στέλνει μηνύματα για τις παραλείψεις μας και πολλές φορές με δραματικό τρόπο. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 είχα πει ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη μορφή του δάσους και ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να φυτέψουμε πλατύφυλλα, που ταιριάζουν στην περιοχή μας. Δεν χρειάζονται πολύ νερό και είναι περισσότερο ανθεκτικά στην προσβολή των εντόμων. Σε σημεία που θα κοπούν τα δέντρα, για να είναι υγιές το δάσος, θα πρέπει να φυτεύσουμε πλατύφυλλα σε διάκενα με εμβαδόν πάνω από ένα στρέμμα»τονίζει ο κ. Ζάγκας.

Συσκευές παρακολούθησης

Με τα δασοκομικά μέτρα φροντίδας του Σέιχ Σουπου προτείνει ο κ. Ζάγκαςσυμφωνεί και ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, με αντικείμενο τη Δασική Εντομολογία, Δημήτρης Αβτζής.Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι απαραίτητη είναι και η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης του πληθυσμού των εντόμων με παγίδες, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, ποια προβλήματα δημιουργούνται.

Πώς φτάσαμε εδώ

Σειρά παραγόντων οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών του φλοιοκτόνου εντόμου και κατά συνέπεια στην καταστροφή μέρους του Σέιχ Σου.

«Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την έξαρση του φαινομένου είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι σχετικά λίγες βροχές εξασθένισαν τα δέντρα και συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθυσμού των εντόμων. Επίσης, το δάσος του Σέιχ Σου είναι γερασμένο, αφού η ηλικία του είναι πάνω από 60 έτη. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι σε περιοχές με νεότερα δέντρα, που αναπτύχθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1997, η προσβολή από το έντομο είναι μικρότερη», υποστηρίζει ο κ. Αβτζής.

Κατά τον κ. Ζάγκα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υποτιμήθηκε αρχικά, εδώ και ένα ή δύο χρόνια, η δράση του εντόμου. «Η πρώτη προσβολή έγινε πέρυσι ή πρόπερσι. Άρα θα πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερο αυτοματοποιημένα αντανακλαστικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ του δασαρχείου και των αρμόδιων τμημάτων του πανεπιστημίου», σημειώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Με πληροφορίες από το Έθνος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις