"Εκτόξευση" της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις15,5 ποσοστιαίες μονάδες και ποσοστό πάνω από 40% για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνετη αυτοδυναμία, αποτυπώνει το πολιτικό βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue.

Η διαφορά της τάξης του 15,5% είναι 6 μονάδες σχεδόν επάνω από την συντριπτική διαφορά των ευρωεκλογών μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (9,4%).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 42,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 27%

ΚΙΝΑΛ 8%

ΚΚΕ 5,5%

ΧΑ 3,5%

Ελληνική Λύση 3%

ΜέΡΑ 25 3%

Ένωση Κεντρώων 2%

Λοιπά κόμματα: 5,5%

Διαβάστε: Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα για ΝΔ- Αγωνία στην ουρά, τα σενάρια της αυτοδυναμίαςΗ Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα, εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια από πεντακομματική μέχρι επτακομματική Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής, η ΝΔ, θα πλησιάσει τις 165 έδρες.Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).Τα μεγάλα ερωτήματα αυτών των εκλογών, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κινούνται γύρω από το όριο του 3%, με ανοικτά τα ενδεχόμενα να μπουν ή να μείνουν εκτός Βουλής.Όπως αναφέρεται, ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, όπως τονίζεται, αυτό το στοιχείο, αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη.


Τα σενάρια για αυτοδυναμία:Δημοσκόπηση Pulse

Προβάδισμα 8 μονάδων διατηρεί Νέα Δημοκρατία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται:

Νέα Δημοκρατία: 36%

ΣΥΡΙΖΑ: 28%

ΚΙΝΑΛ: 7%

ΚΚΕ: 5%

Χρυσή Αυγή: 4%

ΜέΡΑ25: 4%

Ελληνική Λύση: 3%Στην παράσταση νίκης το 69% θεωρεί πως θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 19% που θεωρεί ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, το 37% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 31% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ 28% απαντά «κανένας».


Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Η Pulse εκτιμά πως η ΝΔ θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και στα δύο σενάρια που πραγματεύεται.

Στο πρώτο σενάριο, τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες.

Στο δεύτερο σενάριο, η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.