Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το αποτέλεσμα του έξιτ πολ στις ελληνικές εκλογές αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, "ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, κερδίζει τις εκλογές με 40% των ψήφων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος δεν παίρνει παρά το 28,5% των ψήφων, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή 'πρόδωσε' τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας".

"Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα", μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica, προσθέτοντας πως οΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα με τη γερμανική εφημερίδα να τονίζει ότι "το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με το exit poll η ΝΔ αποσπά ποσοστό γύρω στο 40% ενώ το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποσπά το 31%.

Der Spiegel: Καθαρή νίκη της ΝΔ

"Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης"γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

"Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%"γράφει το γερμανικό περιοδικό.

FAZ: Σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει –σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

"Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο"γράφει η FAZ και προσθέτει:

"Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς"γράφει η FAZ.

Handelsblatt: Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για "αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη"κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

El Pais: Η συντηρητική ΝΔ αποσπά την την απόλυτη πλειοψηφία

“Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους,όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή"εκτιμά η El Pais.

Guardian: Οι Συντηρητικοί προς μία μεγάλη νίκη

Οι Ελληνες Συντηρητικοί οδεύουν προς μία μεγάλη νίκη, γράφει ο βρετανικός Guardian, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit poll

Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επανέλθουν στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δίνουν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία 38-42% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει και απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

"Το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls", γράφει το BBC.

"Η Ελλάδα αναμένεται να επιλέξει μία συντηρητική κυβέρνηση, με την υπόσχεση των περικοπών φόρων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα exit polls" αναφέρει η Wall Street Journal.

"Ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα exit polls" γράφει το Bloomberg.

Αυτοδυναμία της συντηρητικής ΝΔ που φαίνεται να συγκεντρώνει από 38 ως 42% των ψήφων, γράφει το Telesur.

"Οι Έλληνες Συντηρητικοί καταγράφουν 'καθαρή νίκη' στις γενικές εκλογές" γράφει η Deutsche Welle, σε άρθρο για τα exit polls.

"Προς νίκη στις εκλογές η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη" γράφει το Sky News, προσθέτοντας ότι πιθανόν να μην χρειαστεί το πρώτο κόμμα να αναζητήσει συμμαχίες.

"Οι Συντηρητικοί ετοιμάζονται για μεγάλη νίκη, καθώς η Ελλάδα απορρίπτει την λιτότητα" γράφει ο Telegraph, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, προσθέτοντας πως οι Έλληνες στράφηκαν σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας,

Αναφέρεται επίσης, στην πιθανή είσοδο του "ροκ σταρ" υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στη Βουλή.

Ρεπορτάζ του Al Jazeera

Ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου

Στις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση το exti poii που ανακοινώθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, αναφέρονταιτα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, με τους τίτλους:

«Σαφές προβάδισμα των Συντηρητικών στην Ελλάδα», «Αποτυχία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα", «Νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει από την Αθήνα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF), σύμφωνα με μία πρόγνωση, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε σαφώς τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ποσοστό περίπου 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).

«Ελλάδα: Αποτυχία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα», τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Kronen Zeitung, σημειώνοντας πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό περίπου 40% στη βάση στοιχείων της «κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Presse με τίτλο «Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ η εφημερίδα Der Standard παρατηρεί πως τα πρώτα exit polls δείχνουν μία αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα, όπου «φαβορί» των σημερινών βουλευτικών εκλογών θεωρείται η έως τώρα αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις