Η μεγάλη νίκη της ΝΔ και το υψηλό ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου 2019 σηματοδοτούν την ολική επαναφορά του δικομματισμού, καθώς φαίνεται καθαρά ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον χαρακτηριστικά παράταξης ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού προοδευτικού κινήματος.

Το ποσοστό 31,5% που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε πλήρως την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι το κόμμα του αποκτά πλέον ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία και μια ισχυρή βάση για να την μετεξέλιξη του, άλλωστε ήταν σαφής το βράδυ της Κυριακής, ως προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, έλαβε εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σαν έτοιμος από καιρό, έχει πάρει τις αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος του και από εδώ και πέρα μένει να δούμε πώς θα κινηθεί για την επίτευξή του.

Το ποσοστό 31,5% όχι μόνο δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του δίνει και την ευχέρεια να δρομολογήσει τις εξελίξεις, που οδηγούν σε αναδιοργάνωση και αναδιάταξη του κομματικού φορέα.

Το μοντέλο μετασχηματισμού που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένει άγνωστο, ωστόσο τόσο ο ίδιος, όσο και «σύντροφοί» του έχουν αντιληφθεί, κατά την προεκλογική περίοδο, ότι οι εκδηλώσεις αγάπης και στήριξης στο πρόσωπό του από τους πολίτες, είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό στοιχείο που αν αξιοποιηθεί άμεσα και απλά, μπορεί να εξελιχθεί σε συνεκτικό ιστό παράταξης.

Πολλοί, βεβαίως, θα σπεύσουν να μιλήσουν για απόπειρα δημιουργίας ενός νέου ΠΑΣΟΚ ή «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά και οι ταμπέλες, έχουν λίγη σημασία, το βασικό είναι να βρεθεί ο δρόμος μαζικοποίησης ενός κινήματος χωρίς «κομματική γραφειοκρατία» και άγονη κομματική τυπολατρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά την εκλογική νίκη Μητσοτάκη παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κεντροαριστεράς που μέσα και από την στάση του, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλει να δείξει την κατεύθυνση που θα κινηθεί για την ενίσχυση ενός παραταξιακού σχήματος.

Βεβαίως μια εκλογική ήττα, ακόμα κι αν δεν ήταν στρατηγική όπως ήθελαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα και ιδίως από όμορους ιδεολογικούς χώρους, είναι ανάγκη να αναλυθεί και για τι όχι να επιμεριστούν οι ευθύνες, χωρίς όμως διάθεση «ανθρωποφαγίας».

Μια πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ώστε το Φθινόπωρο να αρχίσει να υλοποιείται ο κομματικός μετασχηματισμός που έχει κατά νου , γιατί όπως και η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα έχει καμία πίστωση χρόνου.

Γιάννης Στρατάκης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις