Την είσοδο του για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο εξασφάλισε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, «ΜέΡΑ25».

Μετά το θρίλερ με την οριακή μη είσοδό του στη Ευρωβουλή τον περασμένο Μάιο το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών εξασφάλισε ποσοστό 3,44% (ενσωμάτωση 99,83), λαμβάνοντας 9 έδρες.

Εκτός Βουλής έμεινε η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου, που ήταν υποψήφια στην Α’ Πειραιά.

Οι βουλευτές που εκλέγονται είναι:

Στην Α’ Αθηνών το ΜέΡΑ25 εκλέγει την Αγγελική Αδαμοπούλου, που είναι δικηγόρος και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος.

Ο γνωστός ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης κέρδισε την εκλογή του στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας. Μέλος του ΜέΡΑ25 από την… πρώτη μέρα και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Ο 55χρονος ηθοποιός αποφοίτησε από τη Σχολή του Κάρολου Κουν και έχει παίξει σε 14 ταινίες και 13 τηλεοπτικές σειρές. Τον Ιούλιο του 2015 υπερασπίστηκε με θέρμη το «όχι» στο δημοψήφισμα και μάλιστα έμεινε στην ιστορία ο καυγάς του με τη Μαρία Σαράφογλου στο Mega.

Στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας εκλέγεται ο Κρίτων Αρσένης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2014. Δεν έχει σχέση με την οικογένεια του Γεράσιμου και της Λούκα Κατσέλη όπως διευκρινίζει στο βιογραφικό του. Γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και είναι Περιβαλλοντολόγος και Βιοκαλλιεργητής.

Η Σοφία Σακοράφα που εκλέγεται με το ΜέΡΑ25 στον νότιο τομέα της Β΄Αθήνας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σπουδαία ακοντίστρια και πρωταθλήτρια Ελλάδας από το 1982 (όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ) έως το 1987. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την πολιτική από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραιτήθηκε το ’15 μετά την υπογραφή του μνημονίου. Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην ευρωβουλή.

Στην ανατολική Αττική το ΜέΡΑ25 εκλέγει την ιδιωτική υπάλληλο Μαρία Απατζίδη και στη Β’ Θεσσαλονίκης την ιστορικό, φιλόλογο και αυτοαπασχολούμενη επιστήμων, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της Κωνσταντίνα Αδάμου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως επικεφαλής του κόμματος είχε θέσει υποψηφιότητα σε τρεις περιφέρειες: στην Β’ Πειραιώς, στο Ηράκλειο και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ανάλογα με το ποια έδρα θα επιλέξει, στη Βουλή με το ΜέΡΑ25 μπορούν να μπουν και οι: Γιώργος Λογιάδης (Ηράκλειο), Φωτεινή Μπακαδήμα (Β’ Πειραιά) και Σοφία Φουντουκίδου (Α’ Θεσσαλονίκης).

Όλοι οι βουλευτές του ΜέΡΑ25

  1. Α’ Αθηνών Αγγελική Αδαμοπούλου
  2. Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Κλέων Γρηγοριάδης
  3. Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών Κρίτων Αρσένης
  4. Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα
  5. Β’ Πειραιώς Γιάνης Βαρουφάκης ή Φωτεινή Μπακαδήμα
  6. Α’ Ανατολικής Αττικής Απατζίδη Μαρία
  7. Ηρακλείου Γιάνης Βαρουφάκης ή Γιώργος Λογιάδης
  8. Α’ Θεσσαλονίκης Γιάνης Βαρουφάκης ή Σοφία Φουντουκίδου
  9. Β’ Θεσσαλονίκης Αδάμου Κωνσταντίνα
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις