Οι άξονες Τσίπρα για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι άξονες Τσίπρα για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

Το ιδεολογικό και το οργανωτικό στίγμα της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Σάββατο στην Κ.Ε του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας, ως κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος ταγός της κεντροαριστερής παράταξης μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, εκίνησε ουσιαστικά τις διαδικασίες μετασχηματισμού του κόμματος, που όπως ο ίδιος τόνισε, πρέπει να γίνει με γοργά βήματα, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες μιας ιδρυτικής διακήρυξης για ένα μαζικό, νεανικό, δημοκρατικό κόμμα «με ισχυρή ταυτότητα.

Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Με όραμα και στόχο την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Τόσο το ιδεολογικό στίγμα όσο και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμπουν στις αρχές και τους ορισμούς της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ», εννοώντας σαφώς την εξέλιξη του κόμματος που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Βεβαίως η ομιλία Τσίπρα είχε αποδέκτες και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόνισε ότι «όσο κι αν αυτό ( ο μετασχηματισμός) ενδεχομένως κάποιους από εμάς εδώ να τους τρομάζει, εννοώ αυτό ακριβώς που κατάλαβε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που με άκουσε το βράδυ των εκλογών. Εννοώ να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουνε restart», προσθέτοντας:

«Σας καλώ με σαφήνεια, να τολμήσουμε. Σας προτρέπω να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας. Σας καλώ να μην αμελήσουμε, εν ονόματι οπουδήποτε δισταγμού, αυτό το ιστορικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθήκον, να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις, για να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις. Και να μην παραβλέψουμε στην πορεία αυτή και όλα όσα μας πλήγωσαν το προηγούμενο διάστημα. Διότι και πριν τις εκλογές, και στις εκλογές, υπήρξαν συμπεριφορές που μας πλήγωσαν».

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το κόμμα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες τους χωρίς προκαταλήψεις και δογματικές αντιλήψεις, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την δημιουργία ομάδων με βάση την ιδεολογική αφετηρία, ιδίως όσων ήδη έχουν καταγράψει μια πορεία ιδεολογική και πολιτική και ίσως γι αυτό να επισημαίνεται και η ανάγκη προσέλκυσης των νέων.

Η εισήγηση του κ. Τσίπρα,  πέραν της εσωκομματικής απήχησης που είχε, φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα  και σε όμορους ιδεολογικούς χώρους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί ένας ισχυρός πόλος απέναντι στην Δεξιά που επανήλθε ως οδοστρωτήρας, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Στελέχη, ιδίως από το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά βλέπουν πως η όψιμη αντιδεξιά ρητορική δεν μπορεί, πλέον, να κλείσει το ρήγμα που άνοιξε η ουσιαστική υποστήριξη που παρείχε όλο αυτό το διάστημα το ΚΙΝΑΛ στην διακυβέρνηση Σαμαρά και θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα που θα πέσει η σκόνη από την προεκλογική αντιπαράθεση και υπάρξει μια πιο ψύχραιμη ματιά, θα ανοίξει για πολλούς, ο δρόμος προς την νέα πορεία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας σ' αυτή την προσπάθεια έχει την μαγιά του 32%, που πέραν όλων των άλλων αποτρέπει και οποιαδήποτε ιδέα αμφισβήτησής του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει την ευκαιρία να εκφράσει όσους έχουν πάθει βέρτιγκο όλο αυτό το διάστημα από την αστάθεια της κ. Γεννηματά, μα προπάντων η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, όπως φαίνεται από τις πρώτες ημέρες της, του προσφέρει την δυνατότητα  με την αντιπολιτευτική του στάση να δημιουργήσει τον ισχυρό πόλο της  προοδευτικής παράταξης, όπου θα χωρούν όλοι.

«Αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Γιάννης Στρατάκης