Έργα των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Έργα των πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σαν έτοιμος από καιρό» είχε σχεδιάσει την κυβέρνησή του και τα πρώτα της βήματα. Διθύραμβοι επ΄ αυτού. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή υπό το σύνδρομο της στέρησης γίνεται έφοδος στην εξουσία και μάλιστα με έναν πρόχειρο επικίνδυνο και ρεμβασιστικό τρόπο;

Μόνο το γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα γραφής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που διατύπωνε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέσα από μια σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα δείχνουν ότι μας περιμένουν πολύ διαφορετικά από τα υποσχόμενα...

Για παράδειγμα, θυμόμαστε τις αντιπολιτευτικές κορώνες της ΝΔ για παρεμβάσεις του Μαξίμου στην δικαιοσύνη, την κριτική για την κυρία Θάνου επειδή έξι μήνες μετά την συνταξιοδότησή της τοποθετήθηκε ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού και τώρα τι; Ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε ανώτατο δικαστή λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου.

Ένα δεύτερο παράδειγμα που δείχνει μια σημαντική αντίφαση, είναι το γεγονός ότι παρά τις θολές θέσεις της ΝΔ για το εργασιακό, υπήρχε μια προεκλογική ρητορική για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για σύνδεση του μισθού με την αύξηση του ΑΕΠ, για αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, κ.α και βλέπουμε να  αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο μέχρι χθες Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο οποίος μάλιστα είχε υπογράψει την προσφυγή των βιομηχάνων στο ΣτΕ κατά της αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι όποιες εντάσεις, σαφώς και δεν φορούν την επάρκεια και την ακεραιότητα των προσώπων, έχουν όμως να κάνουν με την σημειολογική αναφορά που εκπέμπουν.

Η δε απόφαση του Πρωθυπουργού να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του την ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποτελεί μια ωμή παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας δύο δημόσιων μέσων ενημέρωσης, όχι πως το προηγούμενο διάστημα δεν απέπνεαν μια εικόνα κρατικής αντίληψης, είναι όμως διαφορετικό να ομολογείς ότι πλέον ο έλεγχος θα είναι και με τη «βούλα». Εκείνο βεβαίως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για το θέμα, είναι η σιωπή των δημοσιογραφικών οργάνων...
 
Υπάρχουν όμως και οι πρώτες αποφάσεις που μαρτυρούν μια ρεβανσιστική αντίληψη, όπως η κατάργηση, με το καλημέρα, της νομικής σχολής της Πάτρας, η στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στην ηγεσία της αστυνομίας και η ανάκληση από τον υπουργό Εργασίας, της  εγκυκλίου για την έκδοση ΑΜΚΑ.
 

Σε ένα πράγμα οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε να είναι πανέτοιμη: Να οδηγήσει την ΔΕΗ σε ξεπούλημα! Η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στο αρμόδιο υπουργείο έδειξε τις προθέσεις, οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν άμεσα, καθώς έχοντας ο ίδιος την «εμπειρία» της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ξεκίνησε να κινδυνολογεί για την ΔΕΗ. 

Άρχισε με τον φόβο για ένα «μπλακ άουτ» καλοκαιριάτικα και συνέχισε με την πλήρη απαξίωση της δημόσιας επιχείρησης λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να αγοραστούν κολώνες για τα καλώδια, ενώ κατά σύμπτωση μετά από  δύο ημέρες, πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν  χωρίς ηλεκτρικό, όχι γιατί υπήρξε ανεπάρκεια ή βλάβη του δικτύου, αλλά γιατί έγινε, λέει, ένας λάθος χειρισμός στον σταθμό υπερυψηλής τάσης στο Ρουφ...
 

Παράλληλα καταγράφονται και οι πρώτες προχειρότητες, της έτοιμης από καιρό κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στο προεδρικό διάταγμα 81 για τις συγχωνεύσεις υπουργείων, υπάρχουν  διατάξεις που κρίνονται προβληματικές, όσον αφορά στα οικονομικά των υπουργείων που συνενώνονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν  απολύτως νόμιμες δαπάνες από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Προχειρότητα και έλλειψη ενημέρωσης δείχνει και η διαβεβαίωση της νέας υπουργού Παιδείας ότι τα βιβλία θα είναι στα σχολεία στην ώρα τους, όταν αυτά έχουν ήδη σταλεί και μάλιστα πριν από τις εκλογές.

Δεν είναι όμως τα μόνα δείγματα γραφής. Ενώ η ΝΔ είχε «επενδύσει» αντιπολιτευτικά ακραία στο θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αίφνης όχι μόνο εξαφανίζονται οι «μακεδονομάχοι», αλλά επιβραβεύονται  και οι τότε θεωρούμενοι «προδότες» που στήριξαν στην Βουλή την συμφωνία, όπως ο συμπαθέστατος  Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος ορίσθηκε τώρα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Θυμόμαστε, επίσης, τους αντιπολιτευτικούς τόνους για την τραγωδία στο Μάτι και την ανακίνηση του θέματος και προεκλογικά, όπως και την πρώτη  κίνηση Χρυσοχοΐδη να  ξηλώσει από τη πρώτη στιγμή την ηγεσία της αστυνομίας, όμως ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ που δήλωνε ότι όλα έγιναν ορθά στο Μάτι, επιβραβεύεται και επιστρέφει ως Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τόσα πολλά, λοιπόν, σε λίγες μέρες... Φαίνεται πως εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για κυβιστήσεις, άρχισαν να μας εκπλήσσουν  με τις επιδόσεις τους σε αυτές...

Γιάννης Στρατάκης